Historisk debut för Alexander Isak

2017.01.08, kl 15:12
AIK:s Alexander Isak debuterade för det svenska A-landslaget då man under söndagen mötte Elfenbenskusten på den årliga januariturnén.
170108 Sveriges Alexander Isak under fotbollsmatchen mellan Sverige och Elfenbenskusten under det svenska fotbollslandslagets januariturnŽ den 8 januari 2017 i Abu Dhabi. 
Foto: Niklas Larsson / BILDBYRN / kod NL / 44128

Matchen Sverige – Elfenbenskusten (1–2) spelades på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi och Alexander Isak inledde på bänken, men byttes in av den svenske Förbundskaptenen Janne Andersson i den 62:a minuten då han ersatte Per Frick.

Matchen var historisk på två sätt för den unge AIK-forwarden. Dels var det hans första A-landskamp för Sverige efter att tidigare spelat en U21-landskamp, tre U19-landskamper samt 19 U17-landskamper och han blev i och med sitt inhopp dessutom den näst yngste spelaren i den svenska A-landslaget genom tiderna – och den yngste på mycket, mycket länge.

Senast en 17-åring spelade en A-landskamp för Sverige var ett drygt halvår efter det första världskrigets slut, den 29 maj 1919 då man på Stadion i Stockholm mötte Finland i en landskamp och vann med 1–0 efter straffmål av den debuterande AIK:aren Helmer “Pysen” Svedberg. I det svenska laget spelade AIK-spelaren Rudolf “Putte” Kock och matchen spelades exakt en månad innan Kocks 18-årsdag.

Det svenska landskampsrekordet innehas dock fortfarande av Gunnar Pleijel som var endast 17 år och 72 dagar då han spelade i IFK Uppsala som istället för Sverige fick spela en landskamp mot Finland (5–3) den 25 oktober 1911 på Djurgårdens sportplan. Alexander Isak var vid dagens debut 17 år och 109 dagar.

Sverige spelar ytterligare en landskamp under den pågående januariturnén. Torsdagen den 12 januari ställs man mot Slovakien på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll