Storförlust hemma mot Linköping FC

2022.05.30, kl 13:52
AIK föll med hela 0–4 (0–2) hemma mot topplaget Linköping FC. Därmed har AIK nu tio raka förluster i OBOS Damallsvenskan.

På ett stundtals soligt Skytteholms IP tog AIK emot Linköping FC. Hemmalaget inledde med ett lågt försvarsspel där gästerna tilläts rulla boll, utan att skapa några riktigt farliga lägen. Men efter drygt 20 minuter började Linköping luckra upp försvaret och i den 23:e minuten träffade Amelie Vangsgaard ribban.

Fem minuter senare kom också ledningsmålet för LFC, när Therese Simonsson hittade in med ett lågt skott strax utanför straffområdet. Gästerna hade sedan flera farliga lägen, innan 2–0-målet skulle komma i den 36:e minuten. Återigen hette målskytten Therese Simonsson, men denna gång via en välplacerad nick. Den forna AIK-anfallaren har imponerat under säsongen.

AIK hade klara problem med att skapa egna lägen, och Jenny Danielsson blev ofta väl ensam när kontringslägen uppstod. Tvåmålsunderläget i halvtid blev direkt i andra halvlek ett tremålsunderläge, och matchen kändes mer eller mindre avgjord. Japanskan Yuka Momiki tog vara på en misslyckad rensning och satte 3–0-målet bakom Milla-Maj Majasaari.

Efter målet lyfta AIK upp spelet, samtidigt som gästerna drog ner på de offensiva ambitionerna. Jenny Danielsson löpte sig till ett friläge i den 54:e minuten och lyfte bollen mot mål, men fick se hur ribban stoppade en välbehövlig reducering. Kort efter byttes Remy Siemsen in istället för Adelisa Grabus, och landslagsanfallaren från Australien visade flera gånger prov på fin teknik och bra speluppfattning, även om det inte blev några mål denna söndagseftermiddag.

Topplaget Linköping visade även i andra halvlek flera gånger prov på lagets höga kapacitet, och både Nilla Fischer och Johanna Svedberg träffade målramen innan Alva Selerud kunde spika slutresultatet till 0–4 i den 72:a minuten.

Tabelljumbon AIK har nu tio raka förluster, med 5–29 i målskillnad. Den dystra trenden behöver snart brytas om det ska bli spel i OBOS Damallsvenskan även 2023.

Text: Max Schullerqvist