Målrekord och avancemang för AIK i Uppsala

2023.10.16, kl 16:05
AIK tog tre avgörande poäng på bortaplan mot Gamla Upsala SK. Matchen började trevande, men efter cirka tio minuters spel kunde Gnaget ta tag i matchbilden rejält och till slut köra över GUSK med hela 7–0 (3–0). Slutresultatet innebar inte bara tre viktiga poäng hem till Solna, det befäste även det faktum att AIK är tillbaka i högsta serien 2024.
231014 AIKs Daniella Famili jublar efter 0-5 under fotbollsmatchen i Elitettan mellan Gamla Upsala och AIK den 14 oktober 2023 i Uppsala.

Svartgult jubel på Lötens IP.

Under lördagsförmiddagen reste AIK till Uppsala för att ta sig an klassiska Gamla Upsala SK i den 23:e omgången av Elitettan 2023. Förutsättningarna inför matchstart var glasklara. Vid seger är laget kvalificerat för OBOS Damallsvenskan 2024. Ett hundratal förväntansfulla AIK-supportrar hade tagit sig till Lötens IP med förhoppningar om att fira avancemanget.

AIK:s chefstränare Jesper Björk kom till matchen med en startelva bestående av Serina Backmark – Annika Svensson, Sofia Parkner, Jennie Nordin (K), Silja Jaatinen – Michelle Rojas Flores, Sara Frigren, Olivia Lindstedt – Matilda Nildén, Adelisa Grabus, Emelie Jansson.

Kl 14:00 blåste dagens huvuddomare Ulrica Löv i gång matchen på ett kylslaget Lötens IP. Adelisa Grabus tog hand om avsparken och redan i första minuten skulle Matilda Nildén få chansen till ett ledningsmål. Detta efter att man tagit sig framåt på vänsterkanten. Nildén tog sig in i straffområdet och fick i väg ett skott. Hemmalagets målvakt Caroline Forsgren kunde dock avfärda försöket, och även fast det skulle tillkomma en farlig retur kunde hemmalaget rensa i väg bollen. Matchen bestod till en början av mycket dueller och kamp, och efter fem minuters spel hade inget av lagen tagit tag i matchbilden. GUSK skulle ta sig framåt i plan vid några enstaka tillfällen, men AIK-försvaret med Jennie Nordin i spetsen hanterade hemmalagets anfallsförsök på ett imponerande sätt. I matchminut åtta skulle hemmalaget däremot skapa sin första målchans i matchen. Detta efter att AIK tappat bollen på mittplan. GUSK kunde kontra snabbt men skottet letade sig strax utanför Serina Backmarks högra stolpe. En hel del tuffa närkamper från båda lagen skulle till slut leda till matchen första gula kort. I matchminut åtta kom hemmalagets Wilma Stenman snett in i en duell, vilket ledde till att Nildén revs ner på mittplan. Eftersom AIK var på väg mot ett farligt kontringsläge valde domare Löv att dela ut ett tidigt gult kort. Så här långt in i matchen hade bägge lag svårt att behålla bollen inom laget under en längre period. Däremot skulle GUSK komma till en halvfarlig målchans i matchminut tolv. Detta efter att hemmalaget fått en frispark en bit in på AIK:s planhalva. Bollen lyftes fint in i AIK:s straffområde, en gulklädd spelare nådde högst, men Backmark kunde enkelt plocka ner nickförsöket.

Matchen första 15 minuter skulle inte präglas av finlir, i stället fick åskådarna fortsatt bevittna en hel del tuffa dueller, då det smällde rejält på Lötens IP. AIK skulle däremot börja ta över matchbilden något – och i matchminut 19 skulle det första målet falla. AIK tog sig framåt fint centralt i planen. Bollen nådde till slut Matilda Nildén strax utanför hemmalagets straffområde. Nildén tog sin inåt i plan och efter en fin vrickning mot Adelisa Grabus kunde AIK:s skyttedrottning komma fri mot målvakten. Grabus gjorde som hon har gjort hela säsongen och kunde enkelt rulla in bollen intill målvaktens vänstra stolpe. 1–0 till AIK och mål nummer 22 för Adelisa Grabus den här säsongen.

I matchminut 21 skulle nästa läge komma, detta efter att Silja Jaatinen skickade i väg en elegant höjdboll mot en framåtrusande AIK-spelare. Hemmalagets målvakt höll sig däremot vaken och kunde komma ut och stoppa försöket. Därefter följde ett kort avbrott där Caroline Forsgren behövde omvårdnad efter ännu en tuff duell. Efter ledningsmålet tog AIK tag i matchen och kunde äga större del av bollinnehavet, och man skulle utöka sin ledning redan sju minuter efter första målet. Detta efter man återigen vunnit bollen på mittplan. Jaatinen kunde löpa sig fri på vänsterkanten och få i väg en boll som till först såg ut att nå in till Adelisa Grabus som befann sig i boxen. Det hela skulle däremot sluta med att bollen seglade in i målets borte gavel. 2–0 AIK och man hade redan nu ett rejält grepp om den allsvenska biljetten. GUSK hade fram till matchminut 30 svårt att sätta press på bortalagets försvar. Man skulle däremot ta sig uppåt i banan vid enstaka tillfällen och på så sätt lyckas få till en del fasta situationer. Allt som oftast skulle AIK:s försvar hantera attackerna på ett fenomenalt vis. Backmark ägde sitt straffområde precis som hon gjort hela säsongen, och kunde utan några större problem plocka ner de bollar som tog sin in i straffområdet.

AIK hade nu kommit i gång ordentligt, det var tydligt att målen inbringat självförtroende till AIK-spelarna. Adelisa Grabus visade klass och vände bort två spelare på vänsterkanten, dessvärre skulle den fina aktionen inte leda till någon målchans eftersom hemmalaget kunde försvara på ett imponerande vis. AIK fortsatte med att vinna sina dueller på mittfältet och kunde gång på gång kontra längst kanterna vilket ledde till en del halvfarliga lägen, men resultatet skulle fortsatt hålla sig till 2–0. Hemmalaget skulle komma att ha en bättre period i matchen efter att man spelat runt bollen inom laget. I matchminut 38 skulle GUSK komma till sin hittills farligaste målchans i matchen. Detta efter att man trillat runt bollen fint på högerkanten. Hemmalagets Sofia Nilsson löpte sig fri längst kanten, en pass snett inåt i banan skulle innebära att hemmalaget fick en fin chans från en bra yta utanför straffområdet, men avslutet hade mer att önska. GUSK fortsatte att trycka på för ett reduceringsmål, men efter en tilltrasslad situation utanför Backmarks straffområde letade sig bollen upp till Matilda Nildén. Nämnde Nildén skarvade vidare bollen till sin anfallspartner Grabus, som i sin tur kunde väggspela tillbaka bollen till Nildén som kom med fart på vänsterkanten. Efter några fina kroppsfinter tog Nildén sig till ett skottläge. Anfallaren fick däremot ingen ren träff på bollen utan avslutet hamnade en bit ovanför Caroline Forsgrens överliggare.

I matchminut 44 skulle AIK utöka sin ledning ytterligare. Den här gången skulle det komma från lagkapten Jennie Nordin. Regissören för målet: Michelle Rojas Flores. AIK hade blivit tilldelade en frispark halvvägs in på offensiv planhalva och en fin serv från nämnde Rojas Flores innebar att bollen hamnade i en fin yta i straffområdet. Forsgren gjorde ett försök att boxa i väg bollen men inte bättre än att den hamnade på fötterna hos Jennie Nordin. Ett distinkt avslut som hade gjort vilken anfallare som helst avundsjuk innebar att bollen hamnade i nätmaskorna. 3–0 AIK och doften av uppflyttning började tillkännage sig på Lötens IP.

GUSK skulle däremot frenetiskt försöka få in ett reduceringsmål i slutet av första halvlek, och man skulle lyckas få i väg ett farligt avslut. Serina Backmark behövde sträcka ut rejält och med sina sista centimeter kunde hon rädda ut bollen till en resultatlös hörna. Domare Löv blåste sedan av halvleken efter tre minuters tillägg och AIK gick in i pausvilan med en betryggande 3–0-ledning.

Kl 15:04 blåste domare Löv i gång andra halvlek efter 15 minuters vila. GUSK tog avsparken och skickade bollen uppåt i plan. AIK skulle däremot ta tag i bollen på en gång och redan 30 sekunder efter avspark tog sig Emelie Jansson framåt i banan och fick ett skottläge. Avslutet skulle däremot blockeras av bortalagets försvarare och de gulklädda kunde ta över bollinnehavet. Andra halvlek skulle precis som första halvlek innebära en hel del kamper, något som AIK till stor del skulle gå vinnande ur. I matchminut 51 skulle AIK få möjlighet att utöka sin ledning, detta efter att man vunnit sina dueller på offensiv planhalva. Bollen letade sig fram till Emelie Jansson som kom till ett fint läge på högerkanten. Avslutet skulle däremot krävt mer precision för att sätta hemmalagets målvakt på prov, eftersom bollen hamnade strax ovanför överliggaren. Dagens första byte skulle komma i matchminut 57. Michelle Rojas Flores som hade kämpat på ordentligt på mittfältet gjorde plats för 15-åriga Nova Selin.

AIK kände sig inte klara med målskyttet utan fortsatte därför att trycka på för fler mål. Sara Frigren fick tag i bollen i en fin yta utanför hemmalagets straffområde, Jansson tog sig i sin tur fram i djupled och kunde bli serverad bollen. Ett skott med vänsterfoten såg ut att kunna leta sig in i bortre delen av målet, men en blockering innebar att bollen höll sig utanför målet. Fler mål skulle däremot komma. I matchminut 58 snodde Matilda Nildén åt sig bollen i en bra yta i offensiv zon för att sedan kliva in i straffområdet, och fint placera in bollen med högerfoten i den bortre delen av målet. 4–0 AIK och matchen kändes definitivt avgjord.

I matchminut 62 genomförde hemmalaget ett trippelbyte i hopp om att ändra matchbilden. Ut gick Malin Forssner, Izabell Rydell och Maja Viklander. In kom Victoria Heikfolk, Thea Barkfeldt och Tyra Uppdeldt. Två minuter senare skulle även nästa AIK-byte komma: ut gick Olivia Lindstedt och in kom Daniella Famili. Det dröjde inte mer än 20 sekunder innan Famili skulle presentera sig i matchen. Ett inkast på högerkanten letade sig fram till inhopparen. Efter att ha vänt bort sina motståndare med några eleganta tvåfotare kunde hon ta sig till ett fint skottläge. Inga misstag gjordes och ett välplacerat avslut intill Forsgrens vänstra stolpe innebar att det nu stod 0–5 på resultattavlan. Elitettans målrekord på 84 fullträffar såg här ut att snart vara ett minne blott. I och med det här målet hade AIK nämligen lyckats med att mäkta med att göra makalösa 83 mål – och då återstår det fortfarande 306 minuter fotboll av säsongen.

AIK spelade en fin och offensiv fotboll i andra halvlek och man kunde vid flera tillfällen få loss bollen med hjälp av klackar och vrickningar. Frågan som ställdes på läktarplats var om det var AIK eller Brasilien man fick se trilla runt bollen på Lötens IP. Nova Selin, som gjort ett piggt inhopp, skulle i minut 72 ta sig framåt i banan och vid två tillfällen lyckas göra bort sin motståndare, för att sedan servera bollen till Jennie Nordin som tagit en offensiv löpning mot hemmalagets straffområde. Nordin visade upp en fin spelförståelse när hon noterade att Emelie Jansson kom i en fin löpning utanför straffområdet. Nordin lade upp bollen elegant till Jansson. Lite för mycket fot under bollen betydde dock att skottet hamnade högt ovanför hemmalagets målbur.

I matchminut 73 skulle Jesper Björk använda sig av sina tre sista byten. Lagkapten Jennie Nordin gjorde plats för Patricia Fishernová. Även anfallsduon Matilda Nildén och Adelisa Grabus tackade för sig och in kom i stället Moa Sjöström och Laura Juul Hansen. GUSK kunde komma upp i anfall vid några enstaka tillfällen, och en farlig målchans skulle komma efter en hörna. Avslutet tog dock i ribban och AIK kunde rensa i väg bollen. Bortalaget visade upp fortsatt spelglädje och skulle vid flertalet tillfällen komma till ytterligare målchanser. Nyinbytte Moa Sjöström tog en fin löpning centralt i banan men hemmalagets målvakt kunde rädda bollen dubbelt efter skott av Sjöström och Jansson. Bollen letade sig ut till hörna och där skulle nästa mål komma. Matchklockan stod på 78 när en fint slagen hörna letade sig in i hemmalagets straffområde. Nyinbytte Fischernová ville inte vara sämre än sin mittbackskollega Jennie Nordin och kunde bestämt nicka in bollen vid första stolpen. 6–0 till AIK och ”Damallsvenskan här kommer Gnaget” ekade från bortaläktaren. AIK hade vind i seglet och kunde ha utökat sin ledning vid flertalet tillfällen, och i matchen sista minut skulle också 7–0-målet komma. Ännu en inhoppare, Laura Juul Hansen, fick ett bra skottläge strax utanför straffområdet och skickade i väg ett hårt skott med vänsterfoten som hamnade i nätmaskorna bakom Caroline Forsgren. Målet innebar att AIK nu innehar Elitettans målrekord på 85 gjorda mål – trots att tre omgångar fortfarande återstår av säsongen.

Efter tre minuters övertid blåste domare Löv i visslan och spelarna kunde ta sig till de tillresta bortasupportrarna för att fira avancemanget till OBOS Damallsvenskan. En perfekt genomförd match och en helt otrolig säsong av alla spelare och ledare i AIK.

Text: Freddy Montan