Dramatik när AIK avancerade i Svenska cupen

2023.10.18, kl 11:01
AIK säkrade under tisdagen spel i Svenska cupens gruppspel 2024 efter man besegrade IFK Norrköping med 4–3 (2–1, 0–1, 0–0, 2–1). Det krävdes 120 minuter fotboll för att få fram ett segrande lag efter att IFK Norrköping kvitterade till 2–2 på tilläggstid och matchen gick till förlängning. Ett sent mål i minut 116 fullbordade IFK Norrköpings vändning – innan Jennie Nordin och Adelisa Grabus gjorde två mål under de sista minuterna av förlängningen och säkrade avancemanget.
DSC_2055

Målfirande på Skytteholms IP.

AIK tog sig till Skytteholms IP för att gå in i tredje rundan av Svenska Cupen. Hemmalaget som har gjort en fenomenal säsong i Elitettan skulle få en försmak av nästa säsongs seriespel när det Damallsvenska-laget IFK Norrköping kom på besök. I potten låg en plats gruppspelet i Svenska Cupen 2023/24.

AIK:s chefstränare Jesper Björk kom till matchen med en startelva bestående av: Serina Backmark, Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Patrícia Fischernová, Silja Jaatinen – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Matilda Nildén.

Efter en tyst minut för att hedra offren i det tragiska terrordåd som skedde i Bryssel den 16 oktober, satte dagens huvuddomare Sofie Borck Janeheim pipan i munnen och blåste i gång den första halvleken. IFK Norrköping tog hand om avsparken och lyfte upp bollen på offensiv planhalva, man skulle lyckas att kontrollera bollen under en kort period. Däremot kunde AIK sno åt sig bollen på mittplan efter ett lyckat presspel från Adelisa Grabus. Anfallaren avancerade mot bortalagets målområde och skulle få i väg matchens första avslut på mål. Vänsterskottet skulle däremot inte störa Sofia Hjern i Norrköpingsmålet, som enkelt kunde plocka upp bollen för att sedan fördela den vidare till sina lagkamrater. Bägge lag skulle starta matchen piggt. AIK vann en del dueller och kunde ta sig framåt i banan. Precisionen i de avgörande passningarna skulle däremot inte sitta ännu. I matchminut fyra kom bortalaget till sin första möjlighet i matchen. Detta efter att Jennie Nordin träffat fel med sitt passningsförsök. Bollen letade sig fram till Viktoria Veber som befann sig i den centrala delen utanför Serina Backmarks straffområde. Veber hittade i sin tur Svea Rehnberg som kunde ta sig inåt i plan och skicka i väg ett avslut, skotten skulle dock inte störa Backmark då det hamnade strax ovanför AIK:s målbur. IFK ägde bollinnehavet under första delen av matchen, men AIK:s försvar stod upp bra och kunde emellanåt ta sig till halvchanser via kontringsspel. Anfallsförsöken skulle så här långt in i matchen inte hota bortalagets försvar. Det skulle komma ett tidigt gult kort i matchen. Detta efter att Moa Sjöström kommit in sent i en situation och rivit ner en IFK-spelare på mittplan.

AIK skulle jobba sig in i matchen när man började vinna en del dueller och andrabollar. Matilda Nildén & co hotade bortalaget när man tog sig fram längst kanterna vid flertalet tillfällen. Efter upprepande försök skulle hemmalaget bli tilldelade en hörna. Detta efter att nämnde Nildén löpt förbi sin försvarare längst vänsterkanten, IFK-försvarare höll sig vaken i straffområdet och kunde styra ut bollen över kortlinjen. Matchklockan stod på 23 och nu skulle ledningsmålet komma. Michelle Rojas Flores servade en fin boll mot bortre delen av straffområdet där Daniella Famili befann sig, en vältajmad nick innebar att bollen kunde med minsta möjliga marginal leta sig över mållinjen. 1–0 AIK och supportrarna på plats kunde få jubla. Efter målet fortsatte hemmalaget att pressa IFK, man lyckades vid flertalet tillfällen vinna tillbaka bollen och behålla den inom laget. Bortalaget skulle däremot skapa en del fina anfall som resulterade i avslut på mål, men Serina Backmark höll sig vaken och kunde avfärda försöken utan några större problem. I matchminut 33 skulle nästa gula kort komma. Denna gång var det ämnat för bortalagets Elin Landström. Moa Sjöström som var på väg att löpa sig fri mot Sofia Hjern blev nedriven strax utanför straffområdet och AIK fick ett intressant frisparksläge. Jennie Nordin var den som skulle ta hand om frisparken, och som hon gjorde det. Bortalagets målvakt var helt chanslös när lagkaptenen i AIK drog till med ett stenhårt vristskott som trycktes in i bortre krysset. Målet innebar en välförtjänt tvåmålsledning. AIK fortsatte att dominera matchen efter att man dubblat sin ledning. Dessvärre skulle IFK Norrköping lyckas att få till ett reduceringsmål. Bortalaget vann bollen centralt och fördelade vidare den till högerkanten. Ett hårt inlägg och en vacker nick landade klockrent i Serina Backmarks högra stolpe som oturligt landade på försvarande Monica Hagström, och bollen kunde retsamt rulla över mållinjen. 2–1 på resultattavlan i minut 39. Resterande delen av första halvlek skulle till mesta del bestå av tuffa dueller och kamp. Utöver bortalagets stolpskott i matchminut 44 skulle det inte komma några större målchanser. Domare Janeheim valde att inte addera några tilläggsminuter och efter 45 minuter och 15 sekunders spel blåstes det av för pausvila.

Efter 15 minuters vila blåste domare Janeheim i gång andra halvlek. AIK kom med oförändrat lag medan IFK Norrköping genomförde ett trippelbyte i förhoppning om att koppla ett grepp om matchbilden. Ut gick Ebba Handfast, My Cato och Vilma Emilia Koivisto. In kom i stället Azumah Bugre, Lovisa Gustafsson och Irma Cajlakovic.

Andra halvlek skulle inleda något avvaktande. Bortalaget försökte få till ett etablerat anfallsspel men AIK:s försvar upplevdes ogenomträngligt. Man kunde även få upp bollen till spjutspetsen Adelisa Grabus vid ett antal gånger. Allt som oftast kunde bortalaget samla upp bollen och påbörja ett nytt resultatlöst anfallsförsök. Däremot skulle ett läge komma för AIK:s nummer 14 i den 51:a matchminuten. Grabus löpte sig loss på högerkanten och drog i väg ett hårt skott som träffade bortalagets överliggare. AIK låg lägre i andra halvlek med förhoppningen om att kunna försvara sin ledning. Man var däremot sylvassa i sitt kontringsspel, och kunde vid flera tillfällen vara ytterst nära att utöka sin ledning. Även fast bortalaget ägde större delen av bollinnehavet så här långt in i andra halvleken hade man problem med att såra AIK:s försvar, och dem stora målchanserna uteblev. I matchens 66:e minut skulle hemmalagets första byten komma. Kvällens första målskytt Daniella Famili fick göra plats för Nova Selin, även Moa Sjöström tackade för sig och in kom i stället Emelie Jansson.

IFK Norrköping hade fortsatt problem med att skapa tryck på AIK, man kunde rulla runt bollen i de bakre leden men sällan komma framåt i banan och på så sätt hota hemmalaget. I stället var det AIK som skulle komma till lägen för att punktera matchen. I matchminut 75 slet sig nyinbytte Nova Selin loss från sin motståndare och fick i väg ett vänsterskott som såg ut att leta sig in bakom Sofia Hjern. Bollen hamnade däremot tätt utanför Norrköpings vänstra stolpe, och resultatet var fortsatt 2–1. I matchminut 77 skulle nästa byte komma för bortalaget. Ut gick Shannon Woeller och in kom Elsa Burvall. Jesper Björk replikerade strax därefter när AIK:s tredje byte för kvällen skulle komma. In kom Sara Frigren och ut gick Michelle Rojas Flores. Direkt efter bytet skulle AIK få chansen att avgöra matchen, men Patricía Fischernovas nickförsök träffade stolpen och IFK-försvarare kunde rensa i väg bollen. Under matchens sista tio minuter tryckte bortalaget på för ett kvitteringsmål, AIK kunde däremot fortsätta att försvara på ett imponerande vis och stoppade IFK:s anfallsförsök vid upprepande tillfällen. Det såg länge ut som att Gnaget skulle hålla ut och lyckas försvara sin ledning, och med det kvalificera sig till Svenska Cupens gruppspel 2024. Men i matchminut 92 skulle en rejäl kalldusch komma. Efter en tilltrasslad situation där bollen gått i Backmarks högra stolpe kunde bortalagets Nicole Robertson raka in bollen från nära håll. 2–2 med sekunder kvar på ordinarie tid. Oerhört tufft för de svartgula-spelarna. Kort därefter blåste domare Janeheim av matchen, och förlängningsspel väntade på Skytteholms IP.

Efter en kortare pausvila blåste huvuddomaren i gång den första förlängnings-kvarten. Det var AIK som skulle inleda förläningen piggast och kunde fortsätta att vinna många dueller för att sedan ta sig framåt i banan. IFK Norrköping var däremot inte helt ofarliga när man tog sig till offensivt-straffområde och lyckades skrapa fram en del målchanser. Skärpan var dock inte riktigt där och avslutet hamnade antingen utanför målburen, eller så kunde Backmark enkelt samla upp bollarna. I matchminut 101 skulle Jesper Björk göra sina två sista byten. Monica Hagström och Emelie Jansson hade sprungit färdigt för dagen och in kom i stället Annika Svensson och Laura Juul Hansen. Efter 15 minuters förlängningsspel blåste domare Janeheim av för ännu en kortare paus.

Kort efter att andra delen av förläningen rullat i gång skulle AIK bli tilldelade en hörnspark. Inlägget fastande dock på IFK-försvarare på första stolpen och efterföljande avslut från hemmalaget hamnade högt över målburen. IFK skulle komma att ha en bättre period i matchen där man kunde rulla runt bollen inom laget, man var även snabb på att återerövra bollinnehavet vid dem tillfällena när AIK försökte ta sig framåt i banan. Utdelningen skulle också komma för bortalaget. I matchminut 116 tog man sig fint fram på vänsterkanten och kunde hitta in till Sabina Ravnell som befann sig i straffområdet, en snabb vändning och ett rappt skott innebar 2–3 till IFK Norrköping, och ännu en kalldusch för AIK. Känslan var att det skulle krävas något extraordinärt för att vända matchen med endast 4 minuter kvar på klockan. Det finns mycket man kan säga om årets upplaga av AIK, och extraordinära är ett de orden som beskriver laget bäst. Tre minuter efter att bortalaget tagit ledningen i matchen skulle repliken komma. Silja Jaatinen fick bollen på vänsterkanten och servade in ett elegant inlägg mot straffområdet. Jennie Nordin hade tagit sig upp i banan för en slutforcering, och efter en fin löpning kunde Nordin stenhårt nicka in bollen i mål. 3–3 och matchen var återigen kvitterad. Men AIK var inte färdiga där. Direkt efter avspark vann Laura Juul Hansen bollen på mittplan och avancerade mot offensiv planhalva, skyttedrottningen Adelisa Grabus löpte i en fin yta och blev serverad bollen. Nämnde Grabus sprang ifrån sin motståndare och tog sikte mot straffområdet. Ett välplacerat skott med vänsterfoten innebar 4–3 till AIK, och helt plötsligt var det hemmalaget som hade ett järngrepp om platsen i Svenska Cupens gruppspel 2024. IFK Norrköping försökte samla kraft för att lyckas få till ännu ett kvitteringsmål men ett fenomenalt AIK-försvar innebar att det inte skulle komma några fler målchanser. När matchklockan stod på 123 blåste domare Janeheim av matchen och AIK-spelarna fick sträcka händerna i luften. En helt makalös insats som innebär att AIK har en plats i Svenska Cupens gruppspel 2024.

Text: Freddy Montan