AIK säkrade seriesegern i Elitettan

2023.10.22, kl 16:42
AIK tog under lördagen sin 14:e raka seger efter man besegrade Ifö Bromölla 7–0 (4–0). I och med resultatet står det klart att AIK nu har säkrat seriesegern i Elitettan 2023 med två omgångar kvar att spela.

Klockan 13:00 blåste domare Amane Kandas igång den 24:e omgången av årets elitetta på ett blåsigt Skytteholms IP. AIK:s chefstränare Jesper Björk ställde upp med en startelva bestående av: Vendela Persbeck, Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Sofia Parkner, Annika Svensson – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Nova Selin – Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Matilda Nildén.

AIK tog kommandot direkt från start och tryckte på mot Bromölla-målet. Första chansen kom redan i den fjärde matchminuten. Monica Hagström slog in en frispark i straffområdet som prickade huvudet på Daniella Famili, där hennes nick räddades av bortamålvakten Malin Davidsson. I den tionde minuten skulle AIK få utdelning. Nova Selin tog bollen längs vänsterkanten och kunde med sin snabbhet komma förbi Bromöllas backlinje till ett friläge. En mot en lyckades målvakten Davidsson få ut en tå som stoppade Selin från att komma till avslut, där bollen i stället gick fram till Adelisa Grabus som enkelt rakade in sitt första mål för dagen.

AIK trummade på efter ledningsmålet och åtta minuter senare skulle Jennie Nordin nicka in 2–0 efter Matilda Nildéns fina inlägg från vänsterkanten. Kaptenens fjärde mål de tre senaste matcherna – om man räknar med cupmatchen mot IFK Norrköping. Bara minuter senare vann Olivia Lindstedt bollen på mittplan och slog en djupledsboll till Nildén som kom i friläge. Kyligt placerade hon in bollen innanför den vänstra stolpen och AIK hade 3–0 efter 22 minuter.

Det fjärde målet i matchen skulle komma från 15-åringen Nova Selin. En individuell prestation när hon på egen hand tog bollen och dribblade sig förbi tre spelare i bortalaget innan hon drog till ett skott med högerfoten. Bollen snuddade fingrarna på bortamålvakten Davidsson innan den letade sig in i målet. Talangens andra mål i AIK, och vi gick till halvtidspaus med en stabil 4–0-ledning.

AIK drog inte ner på tempot i den andra halvleken – utan tryckte på precis som i den första halvleken. Efter en hörna från Daniella Famili på högerkanten, damp bollen ner hos Grabus som tittade upp och la upp bollen till Nildén som drog till direkt med vänsterfoten. Bollen rakt upp nättaket och Nildéns andra mål för eftermiddagen. Strax därefter skulle även Grabus bli tvåmålsskytt. Moa Sjöström slog in ett hårt och lågt inlägg mitt framför bortamålet som Grabus styrde in och gjorde sitt 24:e mål för säsongen.

AIK utnyttjade alla sina byten i matchen – och med 15 minuter kvar av matchen fick vi se ett fick vi se en glädjande comeback i AIK-tröjan. Moa Sjöström gick ut och ersattes av Emma Engström, som efter ett år utanför planen äntligen fick spela en tävlingsmatch igen.

Matchen skulle avslutas med ett nytt Nildén-hattrick efter hon i ett friläge placerade in sitt tredje mål för dagen i minut 90 ­– och fastställde slutresultatet 7–0. Med denna seger AIK tog sin 14:e raka seger i Elitettan och säkrade seriesegern med två omgångar kvar. Om två veckor avslutar vi säsongen på Skytteholms IP i den näst sista omgången av Elitettan, när Bollstanäs SK kommer på besök. Hylla våra damer för en fantastisk säsong genom att köpa biljett och sjung fram AIK till tre nya poäng.

Text: Ludvig Solvin