2

Eskil Edh

Den 25 mars 2024 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Lillestrøm SK och den 21-årige försvararen Eskil Edh om en transfer. Avtalet gäller fram till och med 31 december 2027.

 • Född
  4 augusti 2002
 • Längd
  181
 • Vikt
  --
 • Födelseort
  Lilleström, Norge
 • Tävlingsmatcher i AIK (inför 2024)
  0

21-årige Eskil Smidesang Edh föddes den 4 augusti 2002 i Lillestrøm, Norge. Han har fått sin fotbollsuppfostran i den lokala fotbollsföreningen Lillestrøm SK – som han även har representerat under hela sin fotbollskarriär med undantaget säsongen 2017 då han var utlånad till Skjetten SK.

 

Eskil skulle som nybliven 18-åring få göra sin debut för A-laget den 21 september 2020 då han i matchminut 92 i hemmamötet med Kongsvinger byttes in i stället för den gamla AIK-bekantingen Daniel Gustavsson – och han skulle redan någon minut senare kunna inkassera sin första vinst på A-lagsnivå med moderklubben (2–0). Endast fyra dagar senare skulle nästa speltillfälle komma då han i den 83:e matchminuten fick äntra planen när Lillestrøm SK besegrade Strommen IF på bortaplan. Lillestrøm SK, som befann sig i landets näst högsta division vid det här tillfället, skulle göra en fin säsong och placera sig på en andraplats vilket innebar en direkt uppflyttning till Eliteserien 2021. Eskil som hade gjort två kortare inhopp under säsongen 2020 skulle få förtroende från klubben och den 2 november 2020 kommunicerade man att Eskil signerat sitt första A-lagskontrakt med en avtalslängd fram till den 31 december 2023.

 

Säsongen 2021 skulle innebära mer speltid för den unge försvararen och den 25 juni fick han göra sin startdebut när Rosenborg BK kom på besök till Åråsen Stadion. Eskil fanns med på planen under hela matchen när Lillestrøm SK besegrade Trondheim-klubben med 2–0, och efter en fin insats skulle förtroendet öka ytterligare då han tog en plats i startelvan i fem av de sju efterföljande omgångarna. Den 28 juni 2021 kom Eskils första poäng då han assisterade till ledningsmålet i den 55:e matchminuten i hemmamötet med Sarpsborg 08 FF, en match som hemmalaget till slut vann med siffrorna 2–0. Lillestrøm SK gjorde en imponerande säsong som nykomling i högsta serien och inför de två sista omgångarna hade man chansen att placera sig på en topp fyra placering som innebar att man då kvalificerade sig till Europa-kval säsongen 2022.

I den näst sista omgången reste klubben till Aker Stadion i Molde för att spela en tuff bortamatch mot serieledarna Molde FK. Eskil hade återigen tagit plats i startelvan och kunde två minuter in i den andra halvleken sätta sitt första mål för klubben och med det öka på bortalagets ledning till 2–0. Molde FK skulle däremot både kvittera och ta ledningen under matchens slutskede, men Lillestrøm SK lyckades ta sig tillbaka och rädda en poäng när man satte dit 3–3 i matchminut 89 – som också blev slutresultatet. Eskil som fanns på planen hela matchen skulle dra på sig ett gult kort i matchminut 95, en förseelse som dessvärre innebar att han blev avstängd till den sista omgången av seriespelet. Lillestrøm SK kunde ändå avsluta säsongen på topp när man enkelt vann över Sandefjord Fotball med 2–0 i den sista omgången och kunde med det säkra Europa-spel till nästkommande säsong. Det blev sammanlagt 24 matcher, ett mål och tre assist för Eskil under hans första säsong för klubben.

 

Den 14 februari 2022 stod det klart att Eskil förlängde sitt tidigare avtal med ytterligare ett år vilket innebar att hans kontrakt med Lillestrøm SK gällde fram till den 31 december 2024. Säsongen 2022 blev ännu ett år där Eskil fick både agera inhoppare – samt finnas med i startelvan till och från. Den stora höjdpunkten under denna säsong var när han den 21 juni fick göra sin debut i Europa-spelet. Lillestrøm SK hade rest till Finland för att möta Seinäjoen Jalkapallokerho, även kallat SJK. Eskil, som fick starta matchen från bänken, skulle i den 70:e matchminuten göra entré på planen till förmån för Lars Ranger i 1–0-segern. En vecka senare skulle dubbelmötet avgöras på Lillestrøms hemmaplan, och hemmalaget skulle göra processen kort och man kunde till slut vinna matchen med 5–2. Nästa omgång av Uefa-kvalet skulle däremot bli tuffare då man blev lottat att möta den belgiska klubben Royal Antwerp FC. Eskil fanns med i startelvan i både hemma- och bortamötet som Lillestrøm SK till slut förlorade med totalt 1–5.

 

Säsongen 2023 skulle inleda med en skada som höll Eskil borta från spel under hela försäsongen – och hela vägen fram till den sjätte omgången av seriespelet. Däremot skulle hans säsong inte påverkas ytterligare och Eskil var under resterande del av säsongen en viktig del av laget och spelade totalt 25 av 30 matcher.

 

Det blev sammanlagt 78 matcher, tre mål och fem assist för Eskil under hans tre säsonger med A-lagskontrakt i klubben. Förutom sin karriär inom klubbfotbollen så har Eskil även erfarenhet inom landslagsfotboll då han har representerat både Norges U19- och U21-landslag.

Text: AIK Fotboll
 • Moderklubb
  Lillestrøm SK
 • 2024-
  AIK

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll