5

Haruna Tabata

Haruna Tabata anslöt till AIK den 9 juli 2024.

  • Född
    27 maj 2002
  • Längd (cm)
    --
  • Vikt
    --
  • Födelseort
    Osaka, Japan
  • Tävlingsmatcher i AIK (inför 2024)
    0

Haruna Tabata föddes den 27 maj 2002 i staden Osaka som ligger belägen på den japanska ön Honshus intill Osakabukten vid Stilla havet. Harunas fotbollsuppfostran började redan i ung ålder i Viento FC Toyono. Därefter skulle hon byta förening till JFA Academy Sakai samtidigt som hon började studera på högstadiet i den lokala skolan i Osaka. Här skulle hon kombinera sina studier med fotboll under hela hennes tid i högstadiet innan hon tog nästa kliv i samband med att hon började studera på gymnasiet. Inför skolstarten 2018 gjorde hon därför flytten till Cerezo Academy, som också är en lokal förening i Osaka. Värt att nämna är att den tidigare AIK-spelaren Honoka Hayashi även hon spelade för Cerezo i ung ålder. Under sin tid i gymnasiet spelade Haruna för Cerezos damlag, som spelade i den semiprofessionella serien, Nadeshiko League. Utöver att träna och spela med damlaget så spelade hon även matcher med Cerezos F18-lag. Det blev sammanlagt 18 matcher för Haruna i Cerezos damlag innan hon tog nästa kliv i karriären.

Inför säsongen 2022/2023 gick flyttlasset norrut till den japanska staden Sendai. Här skulle nästa klubbval hamna på Mynavi Vegalta Sendai som spelar i landet högsta serie, Yogibo WE League. Debuten för sin nya klubb och i WE League kom den 5 mars när INAC Kobe Leonessa kom på besök till Yurtec Stadium. Haruna inledde matchen på bänken men fick äntra planen till den andra halvleken då hemmalaget låg under med 0–1 efter att INAC satt dit ledningsmålet redan i den tredje matchminuten. Mynavi fick dit ett kvitteringsmål i den 53:e minuten, däremot lyckades man inte hålla undan och INAC gjorde ett mål sent i matchen som innebar att man även vann mötet med 2–1. Det blev totalt åtta matcher, varav fyra matcher från start, för Haruna i hennes debutsäsong i den japanska högsta divisionen.

I hennes andra säsong för klubben fanns hon med i startelvan i 17 av 22 omgångar i en säsong där Mynavi till slut placerade sig på en tionde plats i ligatabellen.

Haruna har även erfarenhet inom landslagsfotboll då hon var en del av det japanska laget som tog sig hela vägen till final i U20-VM 2022. Japan delade grupp med Nederländerna, USA och Ghana och man gjorde en imponerande insats redan i gruppspelet då man vann samtliga matcher. Man fortsatte sedan att imponera då man slog ut Frankrike i kvartsfinalen efter att Haruna satt dit den avgörande straffen i straffläggningen. Japan ställdes därefter mot Brasilien i semifinal och man skulle även se till att gå vinnande ur den matchen efter att Maika Hamano avgjort i matchminut 84 (2–1). Väl i finalen så blev Spanien numret för stort och Haruna fick nöja sig med en silvermedalj i världsmästerskapet (1–3).

Text: AIK Fotboll
  • Moderklubb
    Viento FC Toyono
  • 2018-2022
    Cerezo Academy
  • 2022-2024
    Mynavi Vegalta Sendai
  • 2024
    AIK

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll