Välkommen till Solna Gymnasium, AIK:s fotbollsgymnasium


AIK Ungdomsfotboll samarbetar med Solna Gymnasium, där AIK:s U16 – 19 och stora delar av F19 genomför tre av sina ordinarie träningstillfällen på dagtid. Dessutom genomförs träningsverksamhet med spelare från andra föreningar. Totalt går ca 120 elever på elitfotbollsgymnasiet, NIU, Nationell Idrottsutbildning. Verksamheten är certifierad inom ramen för NIU, Nationell Idrottsutbildning, i enlig- het med SvFF/RF:s riktlinjer.

Utbildning
Den utbildning/träning som bedrivs följer SvFF:s riktlinjer för idrottsgymnasier vilket innebär 300 timmar idrott under tre år och består av såväl praktisk individuellt inriktad träning som teori och ledarskap. I träningen ingår även fysisk träning, specialträning och målvaktsträning samt rehabträning för skadade spelare. Eleverna får betyg i detta individuella val. Utbildningen genomförs i enlighet med SvFF:s certifieringskrav för gymnasieskolor med fotboll på schemat vilket bl.a. innebär att de tre träningspassen bedrivs på förmiddagstid och med grupper väl anpassade för individuell träning.

Anläggningar
Träning på Skytteholms IP (uppvärmt konstgräs). Skolan har också tillgång till simhall och gym för rehabträning.

Instruktörer
Vi erbjuder kunniga och erfarna instruktörer, som även arbetar som tränare i föreningen. En studiesamordnare finns på skolan som hjälper dig att planera i dina studier parallellt med din idrott och ger dig extra hjälp vid behov.

Kontakt med spelarens förening
För att säkerställa samordningen med spelarens träning i sitt lag och skolträningen så har vi kontakt med spelarens förening och tränare.

Kommunikationer
Solna Gymnasium har bra kommunikationer med såväl buss som T-bana och pendeltåg. Från Stockholms C tar det ca 10 min till Solna. Du som blir antagen erhåller ett SL-kort för dina resor.

Ansökan
Du som söker ska ha behörighet till gymnasieskolan. Du ska dessutom:
– vara talangfull och målmedveten
– vara envis och studiebenägen
– representera någon förening på ungdomselitnivå
– vara aktuell för distriktslag/landslag

Så här gör du om du vill söka
Fyll i en gymnasieansökningsblankett och lämna till Din studievägledare eller skicka till Din hemkommuns intagningskansli (om du går i grundskola). Har du redan ansökt men vill välja om ska Du fylla i en omvalsblankett som finns hos Din studievägledare. OBS! Om du inte bor i Solna måste din hemkommun godkänna att du söker till Solna.

Läs mer om Solna Gymnasium
Vill du satsa på träningen? Gå i ett gymnasium där det satsas på idrott! Tränar du på elitnivå och ska välja gymnasium, men är osäker på om du kommer att hinna med träningen? Då har vi ett tips till dig. Gå in på Solna Gymnasiums hemsida eller Facebook. Samarbetet mellan Solna Gymnasium och AIK har pågått sedan läsåret 2003-04.

På Solna Gymnasium kan du gå elitidrottsinrikning oavsett vilket nationellt gymnasieprogram du väljer: Samhällsvetenskapsprogrammet (SP), Ekonomiprogrammet. (EK), Naturvetenskapsprogrammet (NV) eller Barn och Fritid (BF).

När du går en elitidrottsinriktning på Solna Gymnasium får du möjlighet att utöver klubbens träningar, träna med AIK:s tränare upp till fem timmar i veckan – på skoltid!

Kontakt: Skolansvarig: Dennis Hörtin, dennis.hortin@aikfotboll.se.

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll