2022.03.22, kl 16:27

AIK Fotboll hyllar Råsunda – planterar gräset på Friends Arena

När Råsunda fotbollsstadion revs för snart tio års sedan tilläts supportrar att ta med sig minnessaker från arenan – däribland delar av gräsmattan. Nu samlar AIK Fotboll in och kultiverar Råsundas gräs för att säkerställa dess fortsatta överlevnad. Inför årets allsvenska hemmapremiär på Friends Arena kommer AIK Fotboll att plantera gräs från den tidigare hemmaplanen på mittpunkten.

I tio år har supportrar till AIK Fotboll skött om delar av det gräs som tidigare växte på Råsunda. För att säkerställa dess fortsatta överlevnad kommer klubben att starta stiftelsen Råsundas Gräs vars uppgift är att förvalta gräset och få det att växa vidare. Inför AIK Fotbolls allsvenska hemmapremiär söndagen den 10 april kommer gräset tillbaka då det planteras på mittpunkten på Friends Arena.

– Råsunda var vårt hem i 75 år och oförglömliga minnen skapades för flera generationer av AIK:are. Att gräs från Råsunda planteras på Friends Arenas mittpunkt blir en viktig symbolisk handling som binder ihop vår historia och nutid. Vad stiftelsen kommer att göra framöver är inte helt klart men drömmen vore såklart att hela Friends Arena ska blomstra av strån från Råsunda, säger Daniel Norlander, Strategisk SLO på AIK Fotboll.

Initiativet sker i samband med lanseringen av årets matchtröja ”Råsunda Edition” – som är framtagen av Nike – och är startskottet på en hyllning av Råsunda som kommer att pågå under hela säsongen. En av de supportrar som tagit hand om Råsundas gräs sedan 2012 är Martin Wicklin.

– Jag planterade gräset på mitt landställe i Värmland och varje sommar har jag förundrats över kraften i Råsundas gräs, som sprider sig och frodas. Även om de rev min svartgula kyrka så har Råsundas gräs fortsatt att växa mot himlen, säger Martin Wicklin.

Råsunda Edition

Årets matchtröja tillägnas Råsunda och kallas Råsunda Edition. Varje matchtröja kommer att förses med en specialdesignad patch föreställande Råsunda. För varje tröja som säljs kommer 100 kr oavkortat tillfalla Stiftelsen Råsundas Gräs som ska verka för att långsiktigt hedra minnet av Råsunda.

Priset för Råsunda Edition (Hemma- och bortatröja):

Vuxen:

med reklam 1299 kr
utan reklam 999 kr

Barn:

med reklam 899 kr
utan reklam 599 kr

Köp dina tröja på www.aikshop.se

Observera att tröjorna endast kan köpas online under fredagen. Från och med i morgon, lördag kl 11;00 – kan hemmatröjan även köpas i butik. Bortatröjan släpps i butik vid ett senare tillfälle. Vi återkommer med information.

Stiftelsen Råsundas Gräs

Stiftelsen kommer verka för att långsiktigt hedra minnet av Råsunda. Dess huvudsakliga uppgift kommer att vara att:

  • Ansvara för att Råsundas gräs kultiveras och dess fortlevnad säkras
  • Verka för att skapa en fysisk minnesplats för Råsunda

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll