Uddamålsseger i Göteborg

2020.03.01, kl 18:15
AIK var tvungna att vinna borta mot Örgryte IS för att fortfarande ha möjligheten att ta sig till kvartsfinal i Svenska cupen 2019/20. Efter 90 minuter plus stopptid stod det 0-1 på Bravida Arenas resultattavla efter att hemmalaget bjudit på ett självmål i den första halvleken.

För första gången genom tiderna ställdes AIK mot Örgryte IS på Bravida Arena. I AIK:s backlinje debuterade 17-årige Robin Tihi efter att han imponerat under försäsongen. Redan efter en minuts spel blåste domaren Kaspar Sjöberg av spelet efter pyroteknik på läktaren och 87 sekunder senare återupptogs spelet igen. Det var fysiskt spel under stora delar av matchen och i den femte matchminuten fick AIK:s lagkapten Henok Goitom bollen längs den vänstra sidan på mittplan och ryckte förbi Karl-Johan Lindblad som fällde AIK-spelaren och han höll sig för högerknät ett tag innan han reste sig upp för spel igen.

Efter tolv spelade minuter slog Ebenezer Ofori ut en perfekt passning till Erick Otieno på vänsterkanten och målvakten Fredrik Andersson fick lite problem med hans inspel mot den närmaste stolpen och bollen studsade ut till en resultatlös vänsterhörna. I den 15:e matchminuten frispelades Henok Goitom av Jasir Asani, men AIK-kaptenen var en meter offside då han i friläge rullade in bollen i mål. Tre minuter senare tyckte domaren Kaspar Sjöberg att det var dags för det första gula kortet då Daniel Paulson sparkade ner Stefan Silva på offensiv planhalva. Domaren visade med handen att han noterat de tidigare situationerna då Henok Goitom, Ebenezer Ofori och Erick Otieno gjorts ned och tog sedan fram det gula kortet till hemmaspelaren.

AIK förde spelet och kuggen i AIK-maskinen var Ebenezer Ofori som gjordes ned flera gånger i den första halvleken av Hannes Sahlin som dock undkom ett gult kort. Rapporterna från Kalmar sade att Kalmar FF hade en tidig 2-0-ledning mot Jönköpings Södra IF vilket innebar att AIK var tvungna att vinna för att ha kvar chansen till en kvartsfinalplats. I den 26:e matchminuten borde det varit mål för AIK. Saku Ylätupa fick bollen på vänsterkanten och satte fart straffområdet där han hittade Stefan Silva centralt. Silva spelade vidare ut till en helt fristående Jasir Asani till höger i straffområdet och när han från ca tio meters avstånd till målet satte dit vänsterfoten trodde alla att 1-0 var ett faktum. Målvakten stod som fastfrusen på mållinjen, men bollen gick utanför den högra stolpen och matchen var ännu mållös. Tre minuter senare var Jasir Asani återigen nära att friställa en lagkamrat, denna gång Saku Ylätupa, men passningen var aningen för långt slagen.

När matchklockan hade passerat en halvtimmes spel slog Ebenezer Ofori en perfekt crosspassning till Rasmus Lindkvist på högerkanten och hans inspel passerade huvudet på Saku Ylätupa, men gick vidare till Erick Otieno på vänsterkanten. Otieno vände bort Mohamed Said Adan och slog ett pressat inlägg som Abdoul Razak satte huvudet till och bollen for som en projektil mot det egna målet, tog i underkanten av ribban och gick in i mål. 1-0 till AIK som därmed bjöds på det viktiga ledningsmålet. I den 36:e matchminuten kom hemmalagets första avslut på mål efter att Erick Otieno dragit på sig en frispark vid vänsterkantens sidlinje. Hannes Sahlin slog den mot mål och Budimir Janošević plockade med den utan problem. I den första halvlekens näst sista minut var det nära ytterligare ett självmål efter att Jasir Asani tagit sig in i straffområdet på högersidan och avslutade. Bollen studsade som en flipperkula på de försvarande spelarna och den sista studsen från Oliver Stanisic höll på att gå i mål, men precis utanför högerstolpen. Efter en stopptidsminut blåstes halvleken av.

AIK fortsatte att vara det spelförande laget i den andra halvleken och fortsatte att hitta rätt med sitt kortpassningsspel. I den 54:e matchminuten gjordes Jasir Asani ned precis utanför Örgrytes straffområde och Oliver Stanisic fick syna det gula kortet. Sebastian Larsson tog hand om frisparken och bollen träffade huvudet på en försvarare i muren och resultatet blev en resultatlös vänsterhörna. Hemmaspelarna var i den andra halvleken inte lika frejdiga i sitt presspel som i den första akten vilket gjorde eftermiddagen relativt lugn för AIK:s backlinje där debuterande Robin Tihi svarade för en bra match. I den 65:e matchminuten gjorde Rikard Norling ett dubbelbyte då Stefan Silva och Ebenezer Ofori ersattes av Felix Michel och Enoch Kofi Adu i ett defensivt schackdrag. Minuten därefter gjorde Hannes Sahlin ner Jasir Asani och fick syna det gula kortet, en dryg halvtimme för sent.

I den 74:e matchminuten stal Jasir Asani bollen från Absoul Razak på högersidan, avancerade mot mål och avslutande med ett hårt skott som tvingade Fredrik Andersson till en bra räddning och Saku Ylätupa fångade upp returen, men chansen rann till slut ut i sanden. Tre minuter senare ersattes Rasmus Lindkvist av veteranen Per Karlsson som därmed gjorde sin 389:e tävlingsmatch för AIK. Örgryte IS hade oerhört svårt att skapa några målchanser utan fick nöja dig med inlägg mot AIK:s straffområde som försvararna förtjänstfullt rensade bort. AIK kontrollerade matchen totalt, men givetvis fanns en viss nervositet under slutminuterna då ett välriktat skott från hemmalaget skulle innebära en gruppseger för Kalmar FF.

I den 89:e matchminuten svarade Saku Ylätupa för en stark löpning på egen planhalva och vann bollen ingen duell med Daniel Paulson på mittlinjen och hemmaspelaren tvingades sparka ner AIK-spelaren vilket resulterade i ett andra gula kort för lagkaptenen. Fjärdedomaren Adnan Busuladžić visade strax därefter upp att det återstod fyra stopptidsminuter. Det mest noterbara under stopptiden var att Örgrytes nye tränare Keith Millen drog på sig ett gult kort. AIK höll undan till en uddamålsseger och behöver en seger i nästa veckas gruppfinal mot Kalmar FF för att avancera till kvartsfinal.