Tre sköna AIK-poäng i Halmstad

2024.07.15, kl 21:15
AIK höll undan och tog tre viktiga poäng på Örjans Vall efter mål av Rui Modesto och Ioannis Pittas. En sen reducering från hemmalaget Halmstads BK gav nerv i slutskedet av matchen, men bortasegern var odiskutabel sett över 90 minuter.

Laget gjorde under måndagen den 15 juli resan till västkusten och sommarstaden Halmstad för att jaga sin första vinst på bortaplan på 350 dagar. Efter missräkningen senast då man förlorade mot Kalmar FF med 1–2 på Nationalarenan åtta dagar tidigare så var känslan att det var extra viktigt att man skulle få med sig tre poäng hem till Stockholm. Trots en svag match senast och ett ihållande regn under hela helgen så var detta ingenting som skrämde AIK-supportrarna då både ståplats- och sittplatsläktaren var slutsålda. Inför matchstart visade regnguden Indra upp sig ännu en gång då nederbörden såg till att planen på Örjans vall var välvattnad, däremot skulle solen smyga fram lagom till matchstart och de drygt 3 000 svartgula supportrarna fick njuta av sommarvärmen.

Henok Goitom valde att göra två ändringar i startelvan då både Eskil Edh och Lamine Fanne tog plats från start. AIK ställde därmed upp med följande spelare: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Alexander Milosevic, Benjamin Tiedemann, Eskil Edh – Lamine Fanne, Anton Salétros, Bersant Celina – Rui Modesto, Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Strax innan matchstart hyllades Halmstads-legendaren Andreas Johansson då han i förra omgången blev den spelare som gjort flest matcher i Allsvenskan genom tiderna.

Avsparken blev något försenad på grund av hyllningarna och klockan 19:01 blåste dagens huvuddomare Kristoffer Karlsson i pipan och Ioannis Pittas satte bollen i spel på ett välfyllt Örjans vall. AIK inledde med att vårda bollen inom laget och succesivt avancera framåt genom kombinationer på mittplan mellan Bersant Celina och Omar Faraj, bollen letade sig till slut ut till Eskil Edh på vänsterkanten som lyfte in bollen mot straffområdet – men Tim Erlandsson i hemmakassen hade inga problem med att komma ut och plocka ner bollen. Det var Halmstad som kom till kvällens första målchans efter att Birnir Ingason fått i väg ett avslut från nära håll som letade sig ner mot Nordfeldst vänstra stolp-rot, AIK-målvakten hann däremot ner och kunde avvärja försöket. Matchen första regelbrott skulle göras av Anton Salétros i den sjätte matchminuten efter att han jobbat hårt och glidtacklat omkull en blåklädd spelare på mittplan, till synes en korrekt tackling men domare Karlsson valde att blåsa i pipan och tilldela hemmalaget en frispark.

I den tionde matchminuten kom AIK till sin första målchans efter att Mads Thychosen och Rui Modesto kombinerat fint på högerkanten, den förstnämnde fick även in bollen till Faraj i straffområdet som fick i väg ett relativt svagt avslut som ändå såg ut att rulla retsamt in i mål, men bollen hamnade någon decimeter utanför den högra stolpen. Det var ingen bländande fotboll under matchens inledning men det var ändå bortalaget som ägde stora delar av bollinnehavet och man jobbade stenhårt med att återerövra bollen när man väl miste den.

I den 14:e matchminuten kom ledningsmålet för AIK! Anton Salétros tog fart från mittplan och avancerade mot mål, ett läckert väggspel med Ioannis Pittas innebar att Anton fick en fin yta att måtta ett inlägg till en friställd Modesto på högerkanten. Portugisen gjorde inga misstag när han enkelt nickade in bollen i mål. Ett rättvist ledningsmål efter att de svartklädda spelarna haft kontroll på matchen under stora delar av inledningen.

Efter att AIK tagit ledningen vaknade hemmalaget till något och man var tydligare i sin jakt på ett kvitteringsmål. Trots det så var det bortalaget som fortsatte att ta sig till halvfarliga målchanser. Målskytten Modesto såg ut att löpa sig fri och runda Erlandsson, men Halmstads-målvakten hann före till bollen och kunde stoppa anfallsförsöket.

Intensiteten hade svalnat något när matchklockan passerat 25 spelade minuter. AIK fortsatte att äga mycket boll och letade tålmodigt efter hål i hemmalagets försvarslinjer. Halmstad hade i sin tur svårt att komma åt dem svartklädda spelarna och när man väl fick ordning på bollen så fanns det flera AIK-spelare som var där och störde.

I matchminut 31 blev Halmstad tilldelade en frispark i ett intressant läge halvvägs in på AIK:s planhalva, Amir Al-Ammari testade att avsluta direkt på mål och det var inget som störde Nordfeldt. Däremot skulle en situation uppstå mellan Celina och Baffoe där den sistnämnde till synes varit uppe med händerna i ansiktet på den förstnämnde. Henok Goitom tände till ordentligt på sidlinjen och menade på att situationen skulle rendera i att Baffoe fick lämna planen. Domare Karlsson höll däremot inte med AIK:s chefstränare och nöjde sig med att varna försvararen. Tio minuter senare skulle Henok bli varnad efter att han varit utanför sin tekniska zon, detta upprörde Gnagets målvaktstränare Kyriakos Stamatopoulos vilket innebar att domare Karlsson riktade det gula kortet även mot honom.

Halmstad hade en bättre period i matchen från minut 35 och framåt, då man tilläts att ställa om till anfallsspel och rulla runt bollen på deras offensiva planhalva, man hade däremot fortsatt problem med att skapa några farliga målchanser. När matchklockan slog över 45 spelade minuter så visade fjärdedomaren upp att det återstod minst två minuter av den första halvleken.

Efter 15 minuter halvtidsvila var det återigen dags för fotboll på Örjans vall. Halmstads lagkapten Amir-Al Ammari satte bollen i spel när klockan stod på 20:04.

AIK inledde den andra halvleken piggt och i matchminut 49 dök chansen upp för Celina att sätta dit tvåan efter att Faraj tryck bort sin motståndare och fått ut bollen till AIK:s nummer 10. När bollen väl landade vid hans fötter så tryckte han i väg ett avslut direkt som placerade sig lågt mot den första stolpen. Erlandsson i hemmamålet lyckades dock att hinna ner och rädda försöket. Celina som hittills hade en fin insats fortsatte att göra bra aktioner, och någon minut senare så fick han i väg ett skruvat avslut som såg ut att leta sig in i den bortre burgaveln – men dessvärre svepte den förbi tätt utanför stolpen. Bortalaget kom som sagt med mycket energi och det var tydligt att man ville se till att punktera matchen med ytterligare mål.

Och i den 57e matchminut kom det viktiga 2–0 målet! Anton Salétros satte en boll i djupled på en framåtrusande Modesto som gjorde upp i en duell mot Baffoe, trots att den sistnämnde hann först till bollen så skulle hans passning till egen målvakt vara på pass lös att Pittas han ifatt den och kunde runda Erlandsson och kyligt rulla in bollen i mål. AIK fortsatte att spela fin fotboll efter att man dubblat sin ledning och det var närmare att trean skulle sitta än att hemmalaget skulle få in en reducering. Däremot var det långt tid kvar av matchen, knappt 30 minuter, och vi är alla väl medvetna om hur snabbt en matchbild kan vända och det var därför viktigt att spelare fortsatte att vara påkopplade och vinna sina dueller. I matchminut 65 kom nästa läge för AIK. Pittas påbörjade anfallet genom att hitta ut med en boll till Modesto på högerkanten, han fördelade sedan bollen vidare till Salétros som skarvade vidare den till Pittas som även avslutade anfallet med ett skott som dessvärre hamnade någon meter ovanför Erlandssons överliggare. Två minuter senare var det nära ännu en gång efter att Pittas fått bollen i en fin yta strax utanför straffområdet, han fick även i väg ett bra avslut som curlade sig mot den bortre stolpen och vi hade kunnat räkna in ytterligare ett mål för den cypriotiska anfallaren om skottet hamnat en decimeter åt höger.

I matchminut 70 genomförde hemmalaget sina första byten för kvällen. Ut gick Birnir Ingason och Jonathan Svedberg – in för deras ställe kom Joel Allansson och Rasmus Wiedesheim-Paul.

När matchklockan var på 73 spelade minuter så kallade Henok Goitom till sig John Guidetti från uppvärmningsområdet och detta innebar att stora delar av långsidan ställde sig upp och applåderade anfallaren. Fyra minuter senare var det dags för AIK:s första byten. Lamine Fanne och Omar Faraj fick tacka för sig för dagen och in kom i stället John Guidetti och Dino Besirovic. Vid det här tillfället så rullade den klassiska ramsan om guldhjälten Martin Mutumba från bortasektionen och man var under en kort period tillbaka till den där, minst sagt, underbara säsongen 2009.

Hemmalaget lyfte upp sin försvarslinje högre i jakten på en reducering, och den skulle även komma i den 83e matchminuten efter att Villiam Granath fått i väg ett svagt avslut som Nordfeldt i mål enkelt ska greppa – men ett mindre bra ingripande av målvakten där han tappade in bollen i eget mål innebar att vi hade 2–1 på resultattavlan – och nu väntade tuffa minuter innan matchen var färdigspelad. Kort efter att reduceringsmålet kom så blev Dino tilldelad ett gult kort efter att han rivit ner sin motståndare på mittplan.

Mads Thychosen gjorde en rejäl kämparinsats i den 88e matchminut då han vann bollen flera gånger om på offensiv planhalva, han tog sig sedan in i straffområdet och hittade till Guidetti som fick i väg ett avslut med vänsterfoten som dessvärre hamnade på utsidan av målgaveln. Det var det sista som Mads gjorde i denna match då han direkt efter fick lämna planen till förmån för Sotirios Papagiannopoulos.

Halmstad gjorde sina försök att få in ett kvitteringsmål men lyckades aldrig få till det där sista farliga läget och efter 93 minuter och 39 sekunder blåste domare Karlsson av matchen och bortasupportrarna fick efter 350 dagar äntligen lämna bortasektionen med tre poäng i bagaget. En bra insats av laget och en ännu bättre insats av de tillresta supportrarna. Nu väntar ytterligare en match på västkusten då AIK ställs mot Gais på Gamla Ullevi måndagen den 22 juli – därefter vänder serien och Gais kommer i sin tur på besök till Nationalarenan en vecka senare. Se till att säkra dina biljetter i tid till hemmamötet – biljetterna hittar man som alltid via AIKbiljett.se.

Text: Freddy Montan