Tionde allsvenska hemmapremiären mot Peking

2023.04.09, kl 22:45
När AIK måndagen den 10 april 2023 tar emot IFK Norrköping FK på Friends Arena så är det tionde gången genom tiderna som just Peking är motståndare i AIK:s hemmapremiär.

AIK har minusstatistik i de tidigare hemmapremiärerna mot IFK Norrköping och endast noterat 2V-3O-4F. Den värsta smällen för Gnaget kom den 2 augusti 1957 då gästerna vann med hela 5–0, men även den 17 juni 2020 var illa ur AIK-synpunkt då Peking på Friends Arena ledde med 4–0 efter 32 minuters spel och matchen slutade till slut 1–4 efter Henok Goitoms reducering på nick i slutminuterna.

AIK och IFK Norrköping möttes även 2022 i den andra omgången på Friends Arena. Datumet var även då den 10 april och hemmalaget vann med 1–0 efter mål av Alexander Milošević då han i den 15:e matchminuten nickade in en högerhörna från Jordan Larsson framför Norra stå.

AIK:s största seger i en hemmapremiär mot IFK Norrköping noterades i premiären av Allsvenskan 1988 då man vann med 2–0 inför 5 354 åskådare på Råsunda fotbollstadion, vilket för övrigt är den sämsta publiksiffran i AIK:s hemmapremiärer mot Peking, covid-restriktioner borträknade. Målen den 11 april 1988 gjordes i den första halvleken av Björn Kindlund (spelmål) och lagkaptenen Thomas Bergman (målvaktsretur).