Tappad ledning gav en poäng

2022.07.10, kl 18:19
AIK hade ledningen med både 1–0 och 2–1, men fick till slut nöja sig med en poäng borta mot IF Elfsborg inför 9 859 åskådare på Borås Arena. Nicolás Stefanelli och Benjamin Mbunga Kimpioka svarade för AIK:s mål.

AIK kom till Borås Arena med ambitionen att för första gången genom tiderna vinna sin andra raka allsvenska bortamatch mot IF Elfsborg efter att man noterade 4–2 mot dem i den 29:e omgången 2021. Formen hade dock sviktat hos bortalaget sedan 2–0-segern hemma mot Malmö FF den 11 maj 2022 och Gnaget hade endast noterat 1V-3O-1F i de senaste fem allsvenska matcherna, merparten mot lag på den undre halvan av tabellen. AIK hade dock fått en energiboost inför bortamatchen, då Nabil Bahoui var tillbaka i matchtruppen för första gången sedan hemmamötet med IK Sirius FK (2–2) den 21 maj 2022. Bortalaget ställde upp med en startelva bestående av; Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Josafat Mendes, Nabil Bahoui, Budimir Janošević, Yasin Ayari, Collins Sichenje, Henry Meja samt Erik Ring och på läktaren placerades Tom Strannegård och Jesper Ceesay. AIK bar det helvita matchstället. Borås bjöd på växlande molnighet och temperaturen var 18 grader då det var dags för Allsvenskans 14:e omgång. Klockan 15:00 blåste domaren Glenn Nyberg i pipan och Nicolás Stefanelli satte bollen i rullning med Gnaget i anfall mot läktaren där den stora AIK-klacken huserade.

Som vanligt då man möter IF Elfsborg på Borås Arena så går det snabbt. Det första farliga anfallet från hemmalaget kom redan efter 15 sekunders spel då Simon Olsson från egen planhalva lyfte ut bollen till högerkanten där Rasmus Alm kom in i ytan bakom Erick Otieno och försökte hitta bort till framrusande Jacob Ondrejka till vänster i straffområdet. Alexander Milošević lyckades dock rensa bort bollen till ett inkast nere vid den vänstra hörnflaggan. I den sjätte matchminuten arbetade AIK fram matchens första hörna, men den blev resultatlös då Sebastian Larsson lyfte in bollen från vänster. Två minuter senare kom IF Elfsborg i en ny patenterad spelvändning, denna gång genom Jacob Ondrejka på vänsterkanten och han tog sig in i straffområdet och försökte skruva in bollen i den bortre, högra gaveln, men avslutet gick ca en meter utanför stolpen.

Det var ett böljande spel redan från start och det kändes lite som handboll, med ett snabbt spel fram och tillbaka där mittfältsspelet knappt existerade. I den 14:e matchminuten fick Noah Söderberg iväg ett tungt skott strax utanför straffområdet som AIK-kaptenen Sebastian Larsson kastade sig för att täcka och bollen smet precis utanför den högra stolpen till en resultatlös hörna. Två minuter senare fick Per Frick bollen centralt i straffområdet och avslutade en dryg meter utanför det vänstra krysset. Det kändes som om IF Elfsborg började ta över spelet efter en godkänd AIK-inledning, men då slog blixten till på Borås Arena. Zachary Elbouzedi och Sebastian Larsson arbetade fram ett inkast djupt ned på högerkanten i den 17:e matchminuten. Sebastian Larsson tog hand om ett inkastet och nådde Alexander Milošević vid den främre stolpen. Mittbacken nickade bollen bakåt och in framför mål där Nicolás Stefanelli från nära håll nickade in bollen till vänster om målvakten Tim Rönning och det var 1–0 till AIK efter 16:53. Målet var argentinarens andra för säsongen och sjätte totalt mot IF Elfsborg.

Hemmalagets lagkapten och högerback Johan Larsson slog hela tiden farliga hörnor och i den 25:e matchminuten nådde hans högerhörna fram till mittbacken Gustav Henriksson vid den bortre, vänstra stolpen och med hjälp av högerarmen fick han kontroll på bollen och avslutade, men Kristoffer Nordfeldt räddade till en ny hörna. AIK-målvakten gjorde därefter domaren uppmärksam på handboll, men utan lycka. Vänsterhörnan slogs också av Johan Larsson, denna gång mot den främre, vänstra stolpen, där Gustav Henriksson återigen dök upp efter att ha ryckt ifrån markerande Zack Elbouzedi. Hemmaspelaren kastade sig fram och tryckte med huvudet in bollen vid vänsterstolpen och det var kvitterat till 1–1 efter 24:31. Resten av halvleken var fartfylld utan att några egentliga målchanser skapades och efter 45 minuters spel signalerades för pausvila.

Inga byten genomfördes inför den andra halvleken som sattes igång av Simon Olsson. Hemmalaget förde spelet under de första två minuterna, men sedan kom AIK upp i ett anfall och fick till två avslut, ett täckt skott av Bilal Hussein och ett skott över av Erick Otieno. Det efterföljande insparken skulle dock ställa till det för IF Elfsborg. Målvakten Tim Rönning spelade upp bollen till Leo Väisänen (lillebror till AIK-bekante Sauli) som spelade tillbaka till målvakten som valde att försöka slå upp bollen centralt trots att han hade två attackerande AIK-spelare runt sig. Benjamin Mbunga Kimpioka fångade upp bollen vid straffpunkten som därefter studsade vidare till Nicolás Stefanelli strax bredvid. 1–0-skytten attackerades av målvakten, men passade tillbaka bollen till Benjamin Mbunga Kimpioka som enkelt kunde stöta in bollen i det övergivna målet och hans första mål för Gnaget var ett faktum. 2–1 till AIK efter 48:24.

Efter 51 minuters spel slog Sebastian Larsson en kort vänsterhörna till Axel Björnström och fick tillbaka bollen på vänsterkanten. AIK-kaptenen hittade in till Zack Elbouzedi i straffområdet och irländaren vände upp och avslutade mot den bortre delen av målet, men bollen täcktes av Per Frick till en resultatlös högerhörna. I andraläget fick dock Nicolás Stefanelli skottläge från vänsterkanten, men bollen skruvades bort från den bortre, högra stolpen efter det hyfsade avslutet. När matchklockan passerade 53 spelade minuter åkte Sebastian Larsson på en smäll mot sitt högra knä i en duell med Oliver Zandén till höger om eget straffområde. Ingen frispark tilldömdes bortalaget då 37-åringen låg kvar på marken, men efter några sekunder kunde han något haltande fortsätta. I den 58:e matchminuten kom AIK:s bästa möjlighet att utöka ledningen efter att Bilal Hussein hittat Nicolás Stefanelli med yta på mittplanen. Forwarden satte fart centralt och sköt bra efter marken mot vänster stolpe, men målvakten räddade till ännu en resultatlös vänsterhörna. Minuten därefter genomförde IF Elfsborg ett trippelbyte vilket tydde på att de inte var nöjda med matchbilden. Strax efter att spelet sattes igång lyfte Mikael Lustig in bollen centralt i straffområdet mot Nicolás Stefanelli som nickade en bra bit utanför den högra stolpen i vad som var ett bra läge.

I den 66:e matchminuten fick Sebastian Larsson skottläge centralt utanför straffområdet efter en vänsterhörna från Zack Elbouzedi och bollen for en dryg meter ovanför ribban. AIK-kaptenen satte sig ner på planen efter avslutet och tvingades att lämna planen med knät lindat. Yasin Ayari ersatte honom i ett rakt byte och Alexander Milošević tog lagkaptensbindeln. AIK hade dittills kontrollerat den andra halvleken och hade 8–0 i avslut, men helt plötsligt växte IF Elfsborg in i matchen igen. I den 71:a matchminuten fick Per Frick tag i bollen i mittcirkeln, efter att Yasin Ayari halkat, och han spelade ut bollen till Johan Larsson på högerkanten vars inspel efter marken slog på Sotirios Papagiannopoulos och gick till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Johan Larsson mot Per Frick vid straffpunkten, men missade honom precis. Istället träffade bollen på Nicolás Stefanellis vänsterben och bollen studsade otagbart innanför Kristoffer Nordfeldts högra stolpe och det var kvitterat till 2–2 efter 70:48.

Med kvarten kvar av ordinarie tid gjorde AIK sitt andra byte då målskytten Benjamin Mbunga Kimpioka ersattes av Nabil Bahoui som därmed var tillbaka för första gången på sju veckor. I den 77:e matchminuten skedde en situation som blev omdiskuterad. Inhopparen Jeppe Okkels fick bollen på vänsterkanten på egen planhalva och satte fart framåt innan han sökte framrusande Sveinn Guðjohnsen i straffområdet. Islänningen föll i duell med Erick Otieno och hemmaspelaren kunde mycket väl ha fått med sig en straffspark i situationen, men domaren valde i andraläget att tilldöma hemmalaget en resultatlös vänsterhörna istället. Det var hemmalaget som jagade segern under slutminuterna och det kändes farligt då de kom i sina fartfyllda anfallsförsök. Med en minut kvar av ordinarie tid kom Joe Mendes in istället för Zack Elbouzedi. Fem stopptidsminuter annonserades, men matchen slutade 2–2, vilket ger AIK sju inspelade poäng på de sex senaste allsvenska matcherna.