Storseger på Skytteholms IP

2023.05.06, kl 23:15
AIK gick upp i serieledning i Elitettan efter att hemmalaget besegrat Gamla Upsala SK med hela 6–0 (3–0) på Skytteholms IP.

Elitettan är framme i den femte omgången och andraplacerade AIK tog under lördagen emot åttondeplacerade Gamla Upsala SK inför 344 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Gnaget kom till matchen med två raka vinster efter att man inlett seriespelet med två 0–0-matcher. Chefstränaren Jesper Björk gav följande startelva (4-3-3) förtroendet; Serina Backmark, Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Julia Laukström, Annika Svensson, Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores, Moa Sjöström, Adelisa Grabus och Matilda Nildén. På bänken satt Sofia Parkner, Sara Nordin, Wilma Ljung Klingwall, Emelie Jansson, Mercy Söderling, Sara Frigren och Vendela Persbeck. Det var ett strålande solsken över Skytteholms IP då spelarna i AIK och Gamla Upsala SK äntrade konstgräset.

Domaren Cecilia Ekwall blåste igång matchen klockan 13:00 och Izabell Rydell satte bollen i rullning. AIK kom till spel i sina svarta tröjor, vita shorts och svartgulrandiga strumpor medan Serina Backmark bar ett helblått matchställ. Gästande Gusk bar vita tröjor, svarta shorts samt vita strumpor och målvakten hade helrött. Gnaget inledde mot målet närmast Solnahallen. Redan efter 75 sekunders spel fick Daniella Famili ett skottläge med högerfoten och avslutet skar genom straffområdet och en dryg meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Efter fyra minuters spel fick Matilda Nildén ett läge till vänster i straffområdet, men kom lite för nära målvakten Åsa Vallgårda som kunde stoppa avslutet. Fyra minuter senare frispelades Adelisa Grabus av Daniella Famili till höger i straffområdet, men avslutet från AIK:s återuppståndna skyttedrottning gick över ribban. Det märktes att Gamla Upsala SK inlett Elitettan med endast en förlust och de kom till Skytteholms IP med en ambition att spela offensivt.

I den 18:e matchminuten bröt Matilda Nildén fram längs vänsterkanten och visade sin snabbhet då hon sprintade ifrån sin motståndare, tog sig in i straffområdet och spelade in bollen framför mål mot lagkamraten Adelisa Grabus och det såg ut som om Ingrid Wixner slog in bollen i eget mål. AIK:s ledningsmål kom efter 17:55. Efter målet tog AIK över spelet rejält och gästade gästernas straffområde gång på gång. Efter en dryg halvtimmes spel slog Daniella Famili upp bollen mot mittcirkeln där Adelisa Grabus skarvade bollen vidare till Matilda Nildén som kom fri. Den snabba AIK-forwarden satte full fart mot mål med en försvarare i släptåg. Gusk-spelaren drog Matilda Nildén i armen, men AIK:s nummer 10 var stark och fullföljde situationen då hon pangade bollen förbi målvakten och in i mål. 2–0 till AIK efter 30:34. Knappt sju minuter senare spelade Michelle Rojas Flores fram Adelisa Grabus till ett fritt läge. Målvakten kom ut och Adelisa slog bollen till vänster om henne, men också en dryg meter utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK bjöd på en stundtals härlig offensiv i den första halvleken och matchen kändes nästan avgjord trots endast 2-0 resultattavlan och över 50 minuter kvar att spela.

AIK fortsatte med sitt vägvinnande offensiva spel och hemmapubliken njöt av både det värmande spelet och av solen. I den 41:a matchminuten spelade Matilda Nildén från vänsterkanten elegant in bollen till Adelisa Grabus som i fritt läge tryckte till bollen direkt. Målvakten lyckades rädda bollen som gick precis utanför den högra stolpen och till en AIK-hörna. Moa Sjöström var med i fritt läge i mitten och kunde mycket väl ha fått en passning, men Adelisa har ett stort självförtroende efter de senaste matcherna och gjorde rätt val. Högerhörnan slogs av Daniella Famili mot den bortre stolpen där mittbacken Julia Laukström gick upp och nickade mot mål och försvaret rensade undan framför mållinjen. Michelle Rojas Flores fångade upp bollen på mittlinjen mellan bänkarna och lyfte fram den mot straffområdet där Daniella Famili tog emot och elegant sköt in bollen över målvakten. 3–0 till AIK i den 42:a matchminuten. Efter 45:11 blåste domaren av halvleken för pausvila.

Adelisa Grabus satte bollen i rullning i den andra halvleken. I den 48:e matchminuten var pigga Matilda Nildén på väg igenom bortalagets försvarslinje och avslutade från distans, men målvakten räddade efter marken. Bortalagets bästa målchans i matchen kom i den 52:a matchminuten då lagkaptenen Sofia Fors frispelade Izabell Rydell något till höger. Serina Backmark kom ut och avslutet gick till vänster om AIK-målvakten, men även till vänster om den bortre, vänstra stolpen. Tre minuter senare spelade Adelisa Grabus från vänsterkanten in bollen centralt till Daniella Famili som fick på ett fint skott i steget som målvakten parerade elegant då hon limmande bollen i luften. I samma matchminut stal Matilda Nildén bollen av en försvarare på vänsterkanten, tog sig in i straffområdet och avslutade med ett skott endast en dryg decimeter över ribban. I den 59:e matchminuten kom Moa Sjöström fram med bollen i ett fritt läge till höger i straffområdet, men bortalagets målvakt räddade igen och var den klart bästa spelaren i Gamla Upsala SK.

I den 64:e matchminuten kom Matilda Nildén igenom igen och avslutade, men återigen stod målvakten i vägen och räddade till en resultatlös hörna. AIK:s första byte kom i den 66:e matchminuten då Annika Svensson ersattes av Emelie Jansson. Fem minuter senare kom Sara Frigren in istället för Moa Sjöström. I den 74:e matchminuten spelade Michelle Rojas Flores fram bollen till Matilda Nildén till höger i straffområdet, men Åsa Vallgårda räddade igen. AIK borde haft ledningen med fem, sex mål med kvarten kvar. Det skulle dock komma fler mål. I den 77:e matchminuten petade Sara Frigren en frispark längs vänsterkanten till Michelle Rojas Flores som lyfte in bollen i straffområdet och precis framför målvakten nådde lagkaptenen Jennie Nordin bollen med pannan och nickade in 4–0. I den 81:a matchminuten signalerade AIK för sina tre sista byten då Olivia Lindstedt, Daniella Famili och Jennie Nordin lämnade planen till förmån för Mercy Söderling, Wilma Ljung Klingwall och Sara Nordin.

Med knappt fem minuter kvar av ordinarie tid kom Wilma Ljung Klingwall och Matilda Nildén igenom helt fria, men den sistnämnda var offside då hon fick bollen i straffområdet och målet dömdes helt riktigt bort. Hela fem stopptidsminuter annonserades och AIK var inte nöjda med målskörden. I den 93:e matchminuten fick Wilma Ljung Klingwall bollen till höger i straffområdet och tvekade inte. Skottet var hårt och välriktat och bollen for in som en projektil i det bortre, vänstra hörnet. 5–0 efter 92:28. Exakt 74 sekunder senare låg bollen återigen i bortalagets mål. Adelisa Grabus spelade fram Wilma Ljung Klingwall som fick en frk lejd fram mot mål och inhopparen kunde gå in med bollen i mål. 6–0 efter 93:42. Direkt efter avspark kom AIK flygande i ett nytt anfall och glödheta Wilma Ljung Klingwall fick skottläge till höger i straffområdet, men avslutet gick strax utanför den högra stolpen. Efter 95:08 blåste domaren av matchen och resultatet innebar att AIK efter fem spelade omgångar gick upp i serieledning i Elitettan.