Stefanelli matchhjälte i 90:e matchminuten

2022.10.30, kl 18:22
AIK tog en trepoängare borta mot Mjällby AIF efter att matchen slutat 2–1 (1–0) inför 3 455 åskådare på Strandvallen i Hällevik. Yasin Ayari gav AIK ledningen i den första halvleken, men hemmalaget kvitterade i slutet av den andra halvleken. Med sekunder kvar av ordinarie tid sköt Nicolás Stefanelli in segermålet och AIK fick med sig tre poäng hem.

En gång i tiden var Strandvallen en favoritarena för AIK då man på de åtta första besöken i Hällevik noterade 6V-2O-0F, men under de tre senaste bortamatcherna på Strandvallen har AIK noterat 0V-1O-2F. Den senaste trepoängaren på Strandvallen noterade Gnaget för nio år sedan, den 4 oktober 2013 då man vann med 3–2 i en märklig match där AIK ledde med 3–0 och samtliga fem mål gjordes innan pausvilan. Med tio minuter kvar av ordinarie tid svarade dåvarande AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos för en fantastisk räddning då han styrde Pär Ericssons avslut till en resultatlös hörna.

Med två omgångar kvar av Allsvenskan 2022 är sex inspelade poäng ett måste för femteplacerade AIK om man skulle lyckas sluta på tredje eller fjärde plats i tabellen. Som vanligt i slutet av Allsvenskan så är det många spelare avstängda under varje omgång. I omgång 29 saknas nio spelare, dock ingen från AIK eller Mjällby AIF. Enligt förbundets hemsida riskerade 64(!) allsvenska spelare att missa den avslutande omgången. AIK tog tåg från Centralstationen i Stockholm till Skåne under lördagen och åkte efter matchdagens lunch buss de sista milen till Blekinge. AIK:s startelva mot Mjällby AIF bestod av; Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Collins Sichenje, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Erik Ring, Nicolás Stefanelli, John Guidetti och Nabil Bahoui. På bänken satt Bilal Hussein, Axel Björnström, Vincent Thill, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay och Taha Ayari. Med till Strandvallen och placerade på läktaren var Henry Atola och Vincent Sundberg. AIK saknade Josafat Mendes, Per Karlsson, Alexander Milošević och Erick Otieno.

I Mjällbys matchtrupp hittade vi Samuel Brolin, Jetmir Haliti och Heradi Rashidi. Domaren Bojan Pandžić dömde AIK för första gången under 2022, senast han var rättsskipare i en AIK-match var i Allsvenskans 28:e omgång förra året då Gnaget mötte Varbergs BoIS FC (1–0) på bortaplan den 21 november 2021. Klockan 15:00 blåste domaren igång matchen och Otto Rosengren satte bollen i rullning. Hemmalaget inledde bäst och i den femte matchminuten var det nära ledning då man efter ett inkast längs högerkanten tog sig in i straffområdet och Jacob Bergström samt Herman Johansson spelade med gemensamma krafter fram Viktor Gustafson som avslutade strax utanför den bortre, vänstra stolpen.

Efter knappt tio minuters spel fick Otto Rosengren ett skottläge i AIK:s straffområde då han från cirka 13 meters avstånd klippte till på halvvolley och det hårda, låga skottet styrdes ut till en resultatlös vänsterhörna av Kristoffer Nordfeldt. I den 14:e matchminuten satte sig Nabil Bahoui ner för att få vård, men återkom i spel. Den första kvarten gick klart till Mjällby AIF och AIK hade endast gjort två-tre sporadiska besök på offensiv planhalva. I den 17:e matchminuten satte sig Nabil Bahoui ned igen, men spelet fortsatte och Otto Rosengren lyfte från egen planhalva fram bollen till Jacob Bergström som elegant tog med sig bollen i farten förbi Kristoffer Nordfeldt och ut till höger i straffområdet. Vinkeln var dålig, men den tunge forwarden fick iväg ett avslut mot den närmaste stolpen där Mikael Lustig förpassade bollen till en hörna, hemmalagets tredje. Innan högerhörnan kunde slås gjorde AIK ett byte då skadade Nabil Bahoui ersattes av Vincent Thill.

Matchens första gula kort kom i den 24:e matchminuten och tilldelades Collins Sichenje då han något onödigt gick in i ryggen på Viktor Gustafson i mittcirkeln då bollen inte var i närheten. Strax därefter avslutade Otto Rosengren över ribban från en central position utanför straffområdet. Efter en halvtimmes spel bjöd AIK på sitt första riktiga anfall denna eftermiddag, och började så smått växa in i matchen. Nicolás Stefanelli spelade i den 38:e matchminuten in bollen till Yasin Ayari något till vänster i straffområdet och han tog skickligt emot bollen, vände upp och använde spanjoren Carlos Gracia som mänsklig sköld innan han skickade iväg ett skott som gick in i den bortre, högra gaveln utan chans för Samuel Brolin och det var 1–0 till AIK efter 37:39. Målet kom efter AIK:s första avslut och måste ha varit en av de värsta kallduscharna under 2022 för hemmapubliken på Strandvallen.

När matchklockan precis passerade 45 minuters spel fick Otto Rosengren ett gult kort och han missar därmed den sista omgången. På den sex minuter långa stopptiden arbetade AIK fram sina tre första hörnor i matchen, men ingen gav någon farlighet och efter 51:00 gick signalen för pausvila. Inför den andra halvleken byttes Axel Björnström in istället för Collins Sichenje i vad som såg ut att vara en försiktighetsåtgärd då kenyanen hade ett gult kort. Nicolás Stefanelli satte igång spelet och AIK anföll i den andra halvleken mot bortalagets klack på kortsidan. Halvlekens första målchans blev AIK:s och kom i den 54:e matchminuten då Nicolás Stefanelli fick bollen av Erik Ring i vänster innerposition. Avslutet kom mot det närmaste krysset och Samuel Brolin svarade för en enhandsräddning till en resultatlös vänsterhörna. Tre minuter senare studsade ett avslut från Nicolás Stefanelli fram till framrusande Erik Ring till vänster i straffområdet och hans avslut längs marken räddades av Samuel Brolin till ännu en resultatlös vänsterhörna.

Efter en timmes spel fick vi se en Luxemburgs häxpipa efter att Vincent Thills vänt bort Otto Rosengren på högerkanten, tagit sig in i planen och fått iväg ett riktigt fint avslut mot den bortre, vänstra stolpen som passerade utsträckta Samuel Brolin, men slog i insidan av stolproten och rullade längs hela mållinjen. Otroligt nära 0–2… Om det var en klar fördel för Mjällby AIF under den första halvan av den första halvleken så var det ett än större övertag för AIK i inledningen av akt två. I den 69:e matchminuten kom hemmalagets dittills bästa målchans i den andra halvleken och det var en bjudning av AIK-försvaret då Sotirios Papagiannopoulos skickade iväg en boll som i en ofrivillig lyra gick strax utanför det vänstra krysset och till en resultatlös vänsterhörna. Mjällby AIF började därefter ta över spelet lite och varningsflagg hissades för Gnaget som var tvungna att vinna för att kunna hamna fyra eller bättre i tabellen. Med kvarten kvar av ordinarie tid började hemmalaget etablera tryck utanför AIK:s straffområde. I den 79:e matchminuten genomförde AIK två spelarbyten då John Guidetti och Zack Elbouzedi lämnade planen och ersattes av Benjamin Mbunga Kimpioka samt Taha Ayari.

Strax efter att spelet sattes igång igen så slog Amir Al-Ammari från vänsterkanten ett inlägg mot den bortre, högra stolpen där backen Noah Eile var helt obevakad och han nickade fram bollen till Jacob Bergström som i kamp med Axel Björnström tryckte in bollen vid stolpen och det var 1–1 efter 79:39. Målet innebar att AIK för första gången sedan 1968-69 släppt in mål i tolv raka allsvenska bortamatcher, ingen rolig milstolpe. AIK:s säsong var på väg att ta ett abrupt slut då hemmalaget helt plötsligt tryckte på för ett segermål. I den 85:e matchminuten slog Jesper Gustavsson ett inlägg från höger innerposition som nådde målskytten Jacob Bergström centralt i straffområdet, men nicken från nära håll gick några meter utanför den vänstra stolpen. Två minuter senare kom Mjällby AIF i en kontring genom inhopparen Silas Nwankwo som drogs lite i tröjan av Sotirios Papagiannopoulos som jagade ikapp hemmaspelaren och redde ut det farliga läget. Men i andraläget gick bollen till Amir Al-Ammari som fick iväg ett hårt skott som förtjänstfullt täcktes av Sebastian Larsson i straffområdet, ett mycket viktigt agerande av 37-åringen på ålderns höst.

När matchklockan var inne i den sista ordinarie minuten drev Axel Björnström fram bollen längs vänsterkanten och spelade fram den mot Benjamin Mbunga Kimpioka som väggade tillbaka bollen till Vincent Thill. Avslutet var bra och gick ner i marken framför Samuel Brolin som tvingades lämna en retur åt sin vänstra sida. Nicolás Stefanelli sprang ikapp bollen och avslutade direkt och bollen gick under hemmamålvakten då han sträckte sig för att rädda och det var 2–1 till AIK efter 89:23. Ett oerhört viktigt mål för AIK som därmed ännu är med i kampen om en plats i nästa sommars Uefa-turneringar. Fyra stopptidsminuter annonserades och AIK kontrollerade spelet bra. De fyra minuterna blev fem innan domaren Bojan Pandžić blåste av matchen och signalen betydde att AIK tagit tre nödvändiga poäng. Under slutminuterna drog Sotirios Papagiannopoulos och Mikael Lustig på sig gula kort. Direkt efter slutsignalen såg Carlos Gracia ut att tacka Sebastian Larsson för hans insatser på fotbollsplanen, något som uppskattades av AIK-kaptenen.

På kortsidan visades en stor banderoll upp och texten på den var ”Tack för glädjen, elden och passionen. Seb och Lustig inskrivna i historien”. Det kändes riktigt skönt att Sebastian Larsson och Mikael Lustig fick avsluta med en seger i sin sista bortamatch i karriären. I och med slutsignalen i dagens match på Strandvallen så återstår endast den sista omgången i Allsvenskan och för AIK:s del innebär det att man söndagen den 6 november 2022 tar emot IF Elfsborg på Friends Arena i Solna. Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig har alla aviserat att matchen blir deras sista i karriären och frågan är när ett allsvenskt lag senast tappade en sådan rutinerad trio.