Sent avgörande när AIK föll i derbyt

2024.06.24, kl 09:19
AIK-spelarna kämpade och slet i 90 minuter, men ett sent baklängesmål i vardera halvlek blev lagets fall i söndagens hemmaderby mot Hammarby. Slutresultatet skrevs till 0–2 (0–1) inför 1 266 åskådare på Skytteholms IP.

Midsommarhelg till trots hade säsongens största publiksiffra samlats på Skytteholms IP när det vankades derby i OBOS Damallsvenskan. Senast som AIK och Hammarby möttes i en tävlingsmatch var i mars månad, då i Svenska cupen. Den gången vann de regerande svenska mästarna med klara 4–0, så att AIK-spelarna hade en tuff utmaning framför sig den här eftermiddagen stod klart när de båda lagen stegade ut till avspark inför ögonen på bland andra Damlandslagets assisterande tränare Victoria Sandell (tidigare Svensson) och den före detta AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari, som nyligen blev belgisk mästare med sin nuvarande klubb RSC Anderlecht.

Den svartgula startelvan formerades som följande: Serina Backmark – Annika Svensson, Jennie Nordin (K), Patricia Fischerová, Emelie Jansson – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Nina Jakobsson, Adelisa Grabus.

Gästerna i grönvitt tog omgående tag i spelet och hade det mesta av bollinnehavet inledningsvis, men utan att lyckas skapa de där riktigt 100-procentiga chanserna. I matchminut tolv testade Julie Blakstad Serina Backmark med ett distansskott, men AIK-målvakten greppade avslutet tryggt i famnen. Farligare kändes det faktiskt i motsatt straffområde två minuter senare, men Patricia Fischerovás skarv efter en AIK-hörna gick precis utanför.

I den 18:e minuten blev Adelisa Grabus sittandes på konstgräset med en skadekänning. Efter ett par minuters behandling av lagläkare konstaterades det att Grabus dessvärre inte kunde fortsätta matchen. In i hennes ställe byttes Nova Selin.

Efter en dryg halvtimmes spel ökade Hammarby sitt offensiva tryck och tvingade AIK-försvaret att jobba än hårdare för att freda sitt mål, och även Serina Backmark till flera ingripanden. Det allra svettigaste kom i den 42:a matchminuten när Julie Blakstad höll sig framme på ett inspel från högerkanten och avslutade från nära håll. Backmark var dock med och reflexräddade skottet, men inte bättre än att Blakstad kunde hugga på returen. Återigen vann dock Backmark duellen när hon fick upp händerna och styrde det andra skottet via stolpen och ut.

AIK såg ut att kunna gå till en välbehövlig vila med ett 0–0-resultat. Hammarby skulle dock få en sista möjlighet innan halvtid då man vaskade fram en hörna i den allra sista tilläggsminuten. En kort hörnvariant ledde fram till Smilla Holmberg som lyrade in bollen från högerkanten. Serina Backmark missbedömde inlägget som olyckligt studsade mellan AIK-målvaktens ben och vidare in i nät. 0–1 med halvlekens sista spark var ett faktum.

Den andra halvleken liknade den första, men ju längre 0–1 stod sig desto mer växte AIK och tron på poäng ökade. Den allra bästa kvitteringschansen kom när Daniella Famili i matchminut 62 bröt sig in i offensivt straffområde och avslutade med ett högerskott. Hammarbymålvakten Anna Tamminen fick fingrarna på bollen och styrde skottet till en hörna – precis framför Michelle Rojas Flores som inte var många centimeter från att kunna stöta bollen in i det öppna målet.

I stället för 1–1 skulle gästande Hammarby öka på sin ledning precis när matchklockan passerat 80 spelade minuter, då inhopparen Ellen Wangerheim nickade in 0–2 efter ett inlägg från vänster. Målet blev alltså matchens sista och det var besvikna AIK-spelare som hörde domare Lovisa Johansson blåsa av derbyt efter fem övertidsminuter.

Nu gäller det att snabbt ladda om för ett dubbelmöte med Piteå IF: det första uppe i Norrbotten redan på torsdag, därefter hemma på Skytteholms IP måndagen den 1 juli. Till hemmamatchen finns ett sommarerbjudande där matchbiljett endast kostar 99 kronor. Som vanligt är det AIKbiljett.se som gäller när man vill säkra sin plats till AIK Fotbolls matcher.

Text: Olle Östman