Seger i genrepet på Olympia

2023.03.25, kl 17:42
AIK besegrade Helsingborgs IF med 3–0 (1–0) inför 2 067 åskådare på Olympia i Helsingborg. Matchen var den sista inför starten av Allsvenskan om en vecka. AIK tog ledningen i den tionde matchminuten då Bilal Hussein satte bollen i mål. I den andra halvleken svarade inhopparen Alexander Fesshaie för två mål.

Genrep. Olympia. Helsingborgs IF. Det var lördagens meny för AIK:s herrlag samtidigt som nyheten kom från Stockholm att damlagets inplanerade genrep borta mot Örebro SK ställts in då planen i Närke inte var spelbar. Annat var det med Olympia vars gräs såg fantastiskt ut och Helsingborg välkomnade AIK-bussen med strålande solsken. AIK-truppen hade tillbringat fredagsnatten i Ängelholm och gjorde vid lunchtid den korta resan till Sundets pärla. Vädret var dock något förrädiskt och när matchstart närmade sig var det tio grader varmt och solen hade dragit sig tillbaka under uppvärmningen, men dök upp igen precis inför avspark. Andreas Brännström kom till spel med en startelva (3-5-2) bestående av Budimir Janošević, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Rui Modesto, Bilal Hussein, Jimmy Durmaz, Abdussalam Magashy, Axel Björnström, John Guidetti och Viktor Fischer. På bänken satt Abdihakin Ali, Calvin Kabuye, Elias Durmaz, Ayo Rupia-Ellis, Hadi Noori, Leo Ledin (mv) och Alexander Fesshaie.

Domaren Oscar Johnson från Lund blåste igång matchen klockan 12:59 och John Guidetti satte bollen i rullning. AIK inledde mot den södra kortsidan där hemmaklacken stod. AIK kom till spel i den vita matchtröjan, svarta shorts och vita strumpor med en svart rand. Budimir bar en guldfärgad matchtröja, svarta shorts och guldfärgade strumpor med en svart rand. Hemmalaget kom till spel i det ordinarie matchstället, röd tröja, blåa shorts och öda strumpor. Målvakten bar en ljusgrön dräkt. Matchen var inledningsvis jämn, men det var AIK som tog tag i stafettpinnen och kändes heta. Efter ett kortare spelavbrott då hemmalagets Amin Al-Hamawi behövde behandling så dröjde det inte många sekunder innan det blev mål. Abdussalam Magashy var tillbaka i spel efter sin skada som han ådrog sig i Portugal och han skulle noteras för en målgivande passning. Alexander Milošević slog en elegant boll till Abdussalam Magashy på högerkanten vid offensivt straffområde. Mittfältaren slog in en fin passning längs strafflinjen som nådde Bilal Hussein. Bilal slog till direkt med högerfoten och bollen gick in vid den vänstra stolpen, utan chans för målvakten Kalle Joelsson som sträckte ut så mycket han kunde. 1–0 till AIK efter 9:49.

Efter målet började Helsingborgs IF komma in mer i matchen och i den 21:a matchminuten slog Emil Hellman ett inlägg från vänsterkanten som nådde Amin Al-Hamawi i straffområdet och hans nick gick en dryg meter över ribban. I den 22:a matchminuten tappade Abdussalam Magashy bollen utanför eget straffområde och Ervin Gigovic avslut täcktes till en vänsterhörna. I andraläget dök bollen upp framför fötterna på Erik Ring i straffområdet och han avslutade på volley, strax utanför den vänstra stolpen. Hemmalaget hade sin bästa period dittills i matchen och i den 24:e matchminuten avlossade Ervin Gigovic ett skott som Budimir Janošević fångade in i famnen för vad som var hans första räddning i matchen. I den 28:e matchminuten hördes Ivan Turina-ramsan lite kort från AIK-klacken i hörnet på ena långsidan. Efter en knapp halvtimmes spel väggspelade Erik Ring med en lagkamrat och tog sig in centralt i straffområdet där han föll, men domaren Oscar Johnson vinkade avvärjande innan Alexander Milošević gav den utlånade AIK-spelaren en klapp på axeln.

I den 32:a matchminuten spelade Abdussalam Magashy in bollen mot John Guidetti till vänster i straffområdet. Läget var bra för ett avslut, men den rutinerade forwarden valde att försöka nå Viktor Fischer centralt placerad i straffområdet. En försvarare lyckades precis bryta passningen och AIK hade ännu endast ett avslut mot mål, mot sex avslut för Helsingborgs IF. I den 36:e matchminuten ställde Amar Muhsin upp för en frispark från en central position, ca 23 meter från mål, men avslutet gick ett par meter utanför den högra stolpen. Fyra minuter senare kom Amar Muhsin igenom till höger i AIK:s straffområde, men fick ingen ren träff och bollen gick långt utanför den bortre, vänstra stolpen. Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid av den första halvleken blåste domaren av spelet då John Guidetti satt ner på offensiv planhalva och han tvingades strax därefter lämna planen till förmån för Alexander Fesshaie. Efter två stopptidsminuter gick signalen för pausvila.

Inför den andra halvleken genomförde AIK två byten då Elias Durmaz och Ayo Rupia-Ellis ersatte Jetmir Haliti och Alexander Milošević. Sotirios Papagiannopoulos tog över lagkaptensbindeln. Amar Muhsin satte bollen i spel inför akt två. Redan efter knappt fyra minuters spel borde det blivit ett nytt AIK-mål efter att Alexander Fesshaie avancerat med bollen från egen planhalva och frispelat Viktor Fischer till vänster i straffområdet. Den danske AIK-spelaren hade en bra möjlighet att skjuta, men valde att försöka hitta tillbaka till framrusande Fesshaie framför mål. Passningen bröts dock enkelt av den norske lagkaptenen Thomas Rogne till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Viktor Fischer och boxades bort av målvakten, men inte bättre än att Bilal Hussein fick iväg ett volleyskott som täcktes och bollen hamnade tillbaka hos hörnläggaren som arbetade fram en ny vänsterhörna, denna blev resultatlös.

I den 56:e matchminuten slog Jimmy Durmaz från mittlinjen en central passning till Elias Durmaz som på en touch gav bollen till Viktor Fischer. AIK:s nummer 7 höll i bollen och passade framrusande Elias Durmaz i straffområdet och han försökte vinkla tillbaka bollen till Viktor Fischer, men via foten på Frederik Holst gick bollen fram till Alexander Fesshaie. Inhopparen tvekade inte alls utan sköt distinkt in bollen lågt i det vänstra hörnet och det var 2–0 till AIK efter 55:17. Minuten senare avancerade Amin Al-Hamawi långt med bollen och avlossade ett distansskott mot vänster hörn där Budimir Janošević svarade för en fin räddning. I den 59:e matchminuten slarvade AIK-försvaret där Axel Björnström, Budimir Janošević och Ayo Rupia-Ellis visade att för många kockar kan ge en rejäl soppa. Anton Nilsson fick ett skottläge som Ayo Rupia-Ellis lyckades täcka bort. Efter en knapp timmes spel ersattes Abdussalam Magashy av Abdihakin Ali.

Spelet öppnades upp rejält efter AIK:s andra mål och alla byten gjorde det svårt att få någon rytm under den avslutande halvtimmen. Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid klev Viktor Fischer av och han ersattes av Calvin Kabuye. Efter 83 spelade minuter genomförde AIK sitt sista byte då Bilal Hussein ersattes av Hadi Noori. Då matchklockan passerade 84 spelade minuter försökte hemmalaget lyfte upp bollen längs sin vänsterkant, men Abdihakin Ali nådde bollen med pannan och via en touch av Rui Modesto hamnade bollen hos Alexander Fesshaie som ryckte ifrån mittbacken Casper Widell och tog sig in centralt i straffområdet. Fesshaie fick ett bra skottläge och hade även Calvin Kabuye till vänster, men 2–0-skytten var iskall och vände elegant bort Casper Widell och avslutade via den närmaste, högra stolpen och in i mål. Iskallt agerat och 3–0 till AIK efter 84:16. Efter en stopptidsminut blåste domaren av matchen och AIK kunde ta med sig en seger i bussresan hem till Karlberg. Träningsmatchen höll ingen högre kvalitet. Om ett dåligt genrep ger en bra premiär så blir både AIK och Helsingborgs IF farliga i sina kommande premiärer mot Halmstads BK och Östers IF.