Piyatida Somkumpee och Linnea Wennberg lämnar AIK

2023.12.07, kl 19:00
AIK Fotboll har kommit överens med Piyatida Somkumpee och Linnea Wennbergs om att inte förlänga avtalen som utgår 2023. Både Piyatida och Linnea har tagit klivet från U till A, men efter en kombination av utlåningar och sparsamt med speltid har man nu enats om att gå skilda vägar för den här gången.

– Efter en tids utlåning har vi kommit överens om att avsluta samarbetet för denna gång. Jag önskar Piyatida och Linnea all lycka till i deras fortsatta fotbollskarriär och tackar för den tid som varit i AIK, säger damlagets sportchef Herish Sadi.

Piyatida och Linnea har båda två varit med att tagit steget från U till A. Där den förstnämnde anslöt till klubben i slutet av säsongen 2017, medans Linnea blev klar för AIK under hösten 2018. Piyatida, som har under dem två senaste säsongerna varit utlånad till Sollentuna FK i division 1, skrev sitt första A-lagskontrakt med AIK inför säsongen 2021. Efter att tillhört AIK:s F19-lag under två säsonger skulle även Linnea inför säsongen 2022 få skriva på sitt första kontrakt med AIK:s damlag.

Piyatida Somkumpee, född lördagen den 25 oktober 2003 på Vajira Hospital i Bangkok och uppväxt i den thailändska huvudstaden samt i Viksjö efter flytten till Sverige i december 2012, började som nioåring att spela fotboll i moderklubben IFK Viksjö där hon spelade ungdomsfotboll med deras 03:or. I slutet av säsongen 2017 bytte Piyatida klubb och började spela med AIK.

2020 inledde Piyatida med spel för AIK:s F19-lag. Efter att ha tränat med A-laget under våren 2020, då allt tävlingsspel var uppskjutet med anledning av pandemin covid-19, så var Piyatida uttagen i matchtruppen till premiären i Elitettan, borta mot Hammarby (4–1) inför tomma läktare på Hammarby IP den 14 juni 2020. I den 95:e matchminuten blev det debut för henne då hon i tröja nummer 24 under chefstränarna Robert Lison Svanströms och Caroline Sjöbloms ledning ersatte skadade Elsa Törnblom von Schmalensee och det blev exakt 62 sekunder på planen innan domaren Anastasia Oberlauf blåste av matchen. I den tredje omgången svarade hon för sitt första mål i damlaget då AIK tog emot Sandvikens IF (5–0) på Skytteholms IP i Solna den 27 juni 2020. Med exakt 17 minuter kvar av ordinarie tid byttes Piyatida Somkumpee in istället för Johanna Lindell och efter mindre än 80 sekunder på planen slog hon in bollen i mål från nära håll, men målet vinkades bort för offside. På sekunden tre minuter senare avancerade Elise Björnelius Leidersten med bollen centralt innan hon elegant petade in bollen till höger bakom försvaret och fram till Piyatida som hann upp den och fri rullade hon, efter ett skott med högerfoten, enkelt in bollen till vänster om den utrusande målvakten och det var 5–0 till AIK.

Den första matchen från start i Elitettan gjorde hon i toppmötet med Morön BK (2–1) på Electrolux Home Arena i Skellefteå den 5 juli 2020 innan hon i den 64:e matchminuten ersattes av Louise Matsgård som lånats in från Täby FK under sommaren p g a den då rådande skadesituationen i truppen. Hennes andra mål i AIK-tröjan blev helt matchavgörande och kom i hemmamötet med Alingsås FC United (1–0) den 11 juli 2020. Med tio minuter kvar av den första halvleken spelade lagkaptenen Sara Nordin ut bollen till Jenny Danielsson djupt ner på högerkanten. Från kortlinjen spelade finländskan sedan in bollen i straffområdet och ca tolv meter framför mål mötte Piyatida Somkumpee med ett elegant volleyskott med högern – och bollen satt otagbart i det vänstra hörnet. Trepoängaren var AIK:s sjätte raka i Elitettan.

Det blev under året spel i 22 tävlingsmatcher med damlaget, varav fem från start, och hon svarade för tre mål. Det tredje målet kom hemma mot Kvarnsvedens IK (6–0) den 5 september 2020 då hon med vänsterfoten fastställde slutresultatet i den 82:a matchminuten. Piyatida spelade under året även fem matcher i F19 Svenska Spel F19 Norra då AIK slutade femma i tabellen då serien avgjordes i en enkelserie. Hon svarade för tre mål och delade förstaplatsen i den interna skytteligan med Emma Kimell och Clara Andersson.

Under 2021 utnyttjade AIK föreningssamarbetet med både Bollstanäs SK och Sollentuna FK. Piya blev då utlånad till båda klubbarna. Det blev två matcher för BSK i Elitettan och elva matcher för SFK i Divison 1. Lånet med Sollentuna förlängdes över 2022 och har på sina totalt 25 matcher i klubben ett målfacit på elva gjorda mål. Den 2 mars 2023 blev det bekräftat att lånet till Sollentuna FK förlängs med ytterligare ett år.

20-åriga forwarden Linnea Wennberg, född tisdagen den 21 januari 2003 på Akademiska sjukhuset i Uppsala och uppväxt i Märsta, inledde som fyraåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Märsta IK. Hon kom till AIK under hösten 2018 och tränade då med klubbens F17-lag.

Under sommaren 2020 blev det inhopp i två matcher i Elitettan; hemma mot Sandvikens IF (5–0) den 27 juni 2020 och hemma mot Älvsjö AIK FF (2–0) den 1 juli 2020. Hon satt även på bänken i ytterligare tre av damlagets matcher i Elitettan; borta mot Alingsås FC United (2–0), borta mot Morön BK (2–1) och hemma mot Alingsås FC United (1–0). En skada i en träningsmatch med F19 i början av augusti 2020 gjorde att Linnea missade hela F19-säsongen, som skjutits upp på grund av pandemin, samt finalspelet i Cup Kommunal och hon tränade istället med damlaget under resten av säsongen. 2021 spelade Linnea en tävlingsmatch med AIK:s damlag, i bortamötet med IF Brommapojkarna (2–3) i den tredje omgången av Svenska cupen 2021/2022 som spelades inför 155 åskådare på neutral plan i form av Hammarby IP den 29 september 2021. Det blev under 2021 nio matcher och fem mål för henne i F19-laget då man slutade på fjärde plats i Svenska Spel F19 Norra.

Inför säsongen 2022 skrev Linnea kontrakt med AIK:s A-lag. Det skulle totalt bli tre matcher under sin debutsäsong som A-lagsspelare. Hon skulle sedan allt som oftast inte finnas med i truppen under säsongen 2023.

Vi önskar både Linnea och Piyatida stort lycka till i deras framtida karriärer.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll