Onni Valakari på lån till AIK Fotboll

2024.08.26, kl 10:50
AIK Fotboll är överens med den cypriotiska klubben Pafos FC och den 25-årige finländske spelaren Onni Valakari om ett låneavtal som sträcker sig till och med den 31 december 2024. I avtalet mellan parterna finns även en köpoption för AIK.

Annons:

– Vi välkomnar Onni till AIK Fotboll. Han är en mångsidig, offensiv spelare som går direkt in för att tävla om en startplats, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Jag ser verkligen fram emot min tid i AIK. Jag känner till klubbens historia och supportrarnas passion och jag vill visa samma passion på planen i AIK-tröjan, säger Onni Valakari.

25-årige Onni Valakari, född onsdagen den 18 augusti 1999 i skotska Motherwell, började spela fotboll hemma i Helsingfors då han anslöt till Käpylän Pallo (KäPa). Anledningen till att han föddes i Skottland är att hans far Simo Valakari mellan 1996 och 2000 spelade fotboll i Motherwell FC. Familjen flyttade sedan med till hans efterföljande klubbar Derby County FC och FC Dallas innan de vände hem till Finland. 2012 blev Onnis far manager för Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK) vilket ledde till att Onni började spela i SJK:s akademi. Det blev även spel i klubbens juniorlag och reservlag som spelade i Kakkonen.

2017 skrev han på för TPS som spelade i Ykkönen. Debuten för herrlaget skedde den 19 juli 2017 då man i den 14:e omgången tog emot Grankulla IFK (3–0) inför 1 858 åskådare på Veritas stadion i Åbo. Onni Valakari inledde på bänken i tröja nummer 32 under ledning av chefstränaren Mika Laurikainen och debuten blev verklighet i den 84:e matchminuten då han ersatte Oskari Jakonen. Det första målet kom den 11 augusti 2017 i TPS hemmamöte med FC Honka (1–0). Onni Valakari startade matchen och blev stor matchhjälte då han i den 54:e matchminuten slog in matchens enda mål. En vecka senare svarade Onni för ett hattrick i den andra halvleken då TPS besegrade Ekenäs IF (4–0). Det blev 13 matcher, varav tio från start, och sex gjorda mål då TPS vann Ykkönen 2017, tre poäng före FC Honka, och kvalificerade sig därmed till Veikkausliiga. Under sommaren 2017 var Onni även utlånad till SalPa och det blev två matcher för dem i Kakkonen.

I februari 2018 bjöds Onni Valakari in till Premier League-laget Southampton FC för att träna fem pass med dem och spela en match med deras akademilag. Efter besöket på Englands sydkust återvände han till Finland. Debuten i den finska högstaligan, Veikkausliiga, skedde i premiären den 8 april 2018, borta mot FC Lahti (2–3). Onni Valakari startade förlustmatchen i tröja nummer 17 och fastställde slutresultatet i den 93:e matchminuten.

Onni spelade 16 matcher, varav 15 från start, i TPS fram till sommaren 2018 och svarade för fyra mål. Den 4 augusti 2018 skrev han på ett kontrakt fram till 2021 med norska Tromsø IL där hans far Simo Valakari sedan ett år tillbaka var tränare. Onni nämnde den något ovanliga situationen med följande ord: ”Jag ser det inte som ett problem. Ifall jag inte är tillräckligt bra syns det nog på planen. Jag är en av spelarna i likhet med alla andra. Det blir ett spelare-tränare-förhållande”. TPS chefstränare Mika Laurikainen kommenterade transfern: ”Vi såg Onnis potential och förmåga och genom dem fick han en chans och ansvar, vilket han tog vara på. Det är värt att komma ihåg att han har klivit från juniornivå till de vuxnas spel och från division 1 till fotbollsligan med snabb takt. Vi är självklart stolta över att han tar nästa steg på karriären och jag tror att han kommer att fortsätta även vidare från Norge”.

Tromsø IL låg vid Onni Valakaris ankomst på sjunde plats i Eliteserien. Debuten för TIL skedde den 10 augusti 2018, borta mot Sandefjord Fotball (0–1) inför 5 319 åskådare på Jotun Arena i Sandefjord. Onni satt från start på bänken i tröja nummer 18 och ersatte Daniel Berntsen i den 89:e matchminuten. I startelvan spelade Magnar Ødegaard som säsongen 2019 spelade tre matcher i Svenska cupen 2018/2019 för AIK och noterades för en målgivande passning. Tromsø IL föll med 0–1 mot ”Guttane” i Valakaris debut och det blev även förlust i de efterföljande två matcherna i Eliteserien. Den 1 september 2018 ställdes Tromsø IL mot Strømsgodset Toppfotball (4–2) inför 5 463 åskådare på Marienlyst stadion i Drammen och då kom den första segern för Onni. I den 73:e matchminuten kom Onni in istället för Tom Høgli och fem minuter senare säkrade han segern för gästerna då han fastställde slutresultatet. I Tromsøs startelva spelade även landsmannen Robert Taylor som precis anlänt från AIK till den norska klubben. Det blev 13 matcher i Eliteserien under debutsäsongen för Onni Valakari då Tromsø IL slutade på tionde plats i tabellen och han svarade för två mål.

Onni Valakari svarade för en stark säsong 2019 då han noterade sju mål på 29 startade matcher i Eliteserien. Det gick dock sämre för laget och det slutade med degradering för Tromsø IL efter en dramatisk avslutning på säsongen. I den 30:e och sista omgången slutade fyra lag på 30 poäng och Tromsø IL åkte på målskillnad ur högstaligan. TIL orkade endast med 1–1 hemma mot Stabæk Fotball i serieepilogen och det räckte inte då Mjøndalen IF Fotball samtidigt besegrade Vålerenga Fotball med 1–0 efter mål av Fredrik Brustad som 2015-2016 spelade i AIK. I den inhemska NM-cupen spelade Onni Valakari tre matcher, varav två från start, då Tromsø IL tog sig fram till sextondelsfinal där man på Gjemselunds konstgräs föll mot Kongsvinger IL (0–1) den 20 juni 2019. Det blev dock ingen resa neråt i det norska seriesystemet då den cypriotiska klubben Pafos FC den 30 januari 2020 meddelade att man skrivit ett kontrakt med Onni Valakari. Det blev sammanlagt 45 tävlingsmatcher för Tromsø IL och Onni Valakari svarade för nio mål och drog på sig åtta gula kort.

Pafos FC hade spelat 16 matcher säsongen 2019/2020 då Onni anslöt och laget låg på tionde plats i tabellen. Debuten för den nya klubben skedde endast två dagar efter att kontraktet tecknats då Pafos FC mötte Ethnikos Achna FC (3–0) på Dasaki Stadium i Achna. Det blev en stor succé för finländaren som var uttagen i startelvan av den walesiske chefstränaren Cameron Toshack och bar tröja nummer 24. Onni Valakari satte 1–0 i den 32:a matchminuten och 2–0 41 minuter senare innan han byttes ut mot Andreas Panagiotou som därefter fastställde slutresultatet. Det blev sex seriematcher för Onni och han svarade för fem mål i dessa, bland annat två mål i den andra halvleken i 2–0-segern hemma mot APOEL FC den 23 februari 2020. Den 15 maj 2020 ställdes Cyta Championship 2019/2020 in med anledning av pandemin covid-19 och ingen mästare utsågs. Ligan utökades däremot till 14 lag till den kommande säsongen.

Säsongen 2020/2021 spelade Onni Valakari samtliga 36 matcher från start för Pafos FC.

Laget var sjua i tabellen efter 26 spelade matcher och hamnade då i nedflyttningsserien som man vann och höll sig kvar i Cyta Championship. Onni svarade för 13 mål i seriespelet, vilket gav en delad åttondeplats i skytteligan med bland annat AIK-forwarden Ioannis Pittas. Duon var fem mål efter skytteligavinnaren Berat Sadik. Onni Valakari fortsatte att leverera mål säsongen 2021/2022 då målskörden blev tio. Han spelade 26 matcher, varav 24 från start, då Pafos FC slutade på sjätte plats i mästarskapsserien som vanns av Apollon Limassol FC. Säsongen 2022/2023 blev en bra säsong för Pafos FC som slutade fyra i mästarskapsserien, bland annat före de regerande cypriotiska mästarna Apollon Limassol FC. Onni spelade 33 matcher, varav 23 från start, och svarade för sju mål. I Cyprus Coca-Cola Cup tog sig Pafos FC fram till semifinal där man föll mot AC Omonia med sammanlagt 2–4, efter ett mål av Onni. Under den senast avslutade säsongen av Cyta Championship slutade Pafos FC femma i mästarskapsserien och Onni Valakari noterades för spel i 35 matcher, varav 22 i startelvan, och svarade för fem mål.

Tabellplaceringen gjorde att Pafos FC kvalificerade sig för Uefa Europa League 2024/2025 där man i den första kvalomgången ställdes mot svenska IF Elfsborg. Det blev hela 8–2 till IF Elfsborg i två matcher där Onni Valakari byttes in i de andra halvlekarna. Förlusten innebar att Pafos FC fick fortsätta kvalspelet i Uefa Conference League 2024/2025 och där har man tagit sig fram till play-off mot rumänska CFR Cluj efter att ha slagit ut FK Žalgiris och FC CSKA 1948 Sofia. Onni har spelat de fem matcherna, varav en från start, i Uefa Conference League 2024/2025. Den sista matchen för honom i Pafos-tröjan spelade han den 22 augusti 2024 då Pafos FC föll med 0–1 i den första play-off-matchen borta mot CFR Cluj. Han inledde då på bänken och byttes in inför den andra halvleken. Den 18 maj 2024 spelades finalen av Cyprus Coca-Cola Cup mellan AC Omonia och Pafos FC på GSP Stadium i huvudstaden Nicosia. Onni Valakari inledde på bänken då Pafos FC vann med 3–0 efter tre mål i den första halvleken och tog sin första inteckning i den inhemska cupturneringen. I den 88:e matchminuten byttes Onni in istället för Pêpê Rodrigues.

Onni Valakari har spelat 14 landskamper för Finlands U19- och U21-landslag. Debuten för det finska A-landslaget skedde den 11 november 2020 då Finland mötte de regerande världsmästarna Frankrike (2–0) i en vänskapslandskamp på nationalarenan Stade de France i norra Paris. Onni startade matchen i tröja nummer 14 på innermittfältet under ledning av den finske förbundskaptenen Markku Kanerva och han fastställde slutresultatet i den 31:a matchminuten. Förlusten var den första på hemmaplan sedan 2015 för Les Bleus och spelades inför tomma läktare med anledning av pandemin. Det har hittills blivit elva A-landskamper för honom och ett mål.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll