Oavgjort mot IK Sirius FK på Skytteholms IP

2022.11.17, kl 16:02
Träningsmatchen mellan AIK och IK Sirius FK slutade 2–2 (2–1) inför 182 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK tog en tidig tvåmålsledning efter mål av Benjamin Mbunga Kimpioka och Henry Atola, men bortalaget kom igen och till slut var ett oavgjort resultat ganska rättvisande för matchbilden.

Årets näst sista match gick av stapeln på Skytteholms IP i Solna under torsdagseftermiddagen då AIK tog emot IK Sirius FK i en träningsmatch. AIK kom till matchen med en matchtrupp bestående av många spelare som inte startat de allsvenska matcherna under året, fyra spelare som var åter efter lån, två provspelare samt några spelare från P19-laget. AIK:s startelva bestod av Budimir Janošević, Lucas Forsberg, Sotirios Papagiannopoulos (K), Rasmus Bonde, Zachary Elbouzedi, Erik Ring, Lamine Dabo, Victor Andersson, Axel Björnström, Henry Atola och Benjamin Mbunga Kimpioka i en 3-5-2-uppställning. På bänken satt Calvin Kabuye, Ahmad Faqa, Leo Ledin, Taha Ayari, Carl Melin, Hadi Noori, Oscar Sjöstrand och Manaf Rawufu.

Solna har blivit kallt efter en mild höst och temperaturen var endast tre grader, vilket med vindavkylningseffekten kändes som minus en grad, då lagen ställde upp för match inför 182 åskådare. Brrrrr. Domaren Tess Olofsson satte kl 14:00 igång matchen och Victor Andersson gjorde avspark och det vitklädda AIK-laget inledde mot Solna centrum. I den femte matchminuten stal Benjamin Mbunga Kimpioka bollen från Patrick Nwadike på mittplan, satte fart mot offensivt straffområde och rullade efter marken in 1–0 till AIK efter 4:41. AIK förde spelet efter målet och sju minuter efter 1–0 kom 2–0 då hemmalaget kom i en snabb spelvändning som inleddes av Lamine Dabo och Victor Andersson frispelade Henry Atola som från straffområdeslinjen sköt in bollen bakom målvakten Hannes Sveijer. Tid för målet var 11:42.

AIK hade farliga avslut från Zack Elbouzedi (friläge längs högerkanten) och Benjamin Mbunga Kimpioka (skott i straffområdet) som kunde ökat på ledningen, men Hannes Sveijer räddade. IK Sirius FK var märkbart svaga, men under slutminuterna började man till slut skapa lite offensivt. I den 38:e matchminuten borde gästerna ha reducerat efter att Emil Özkan tagit sig fram längs högerkanten och spelat in bollen till Edi Sylisufaj vid den bortre, vänstra stolpen, men han lyckades få bollen utanför målramen. Med knappt fem minuter kvar av ordinarie tid fick Benjamin Mbunga Kimpioka syna det gula kortet efter en duell på mittplanen. Bortalagets uppvaknande skulle ge resultat då Adam Vikman från ingenstans fick iväg ett avslut som passerade Budimir Janošević och gick in i den bortre, högra gaveln. 2–1 efter 43:11. Efter 46:13 blåste domaren av halvleken.

AIK genomförde ett byte inför den andra halvleken då provspelaren Oscar Sjöstrand från Boo FF ersatte Zack Elbouzedi. I halvlekens andra minut slog Erik Ring från högerkanten en magisk boll som nådde Benjamin Mbunga Kimpioka i bortre delen av straffområdet, men hans avslut gick över målet. Den andra halvleken inleddes spelmässigt jämnt, men efter drygt nio minuters spel brände det till framför AIK-målet och Filip Rogic fick fram bollen till framrusande inhopparen Liam Uddfalk Lund som i fritt läge enkelt kunde trycka in 2–2 i det högra hörnet efter 54:19. Bortalaget tog över efter kvitteringen och nu var det AIK som såg passiva ut.

Efter en timmes spel genomförde AIK ett trippelbyte då Henry Atola, Erik Ring och Lamine Dabo ersattes av Calvin Kabuye, Taha Ayari och Ahmad Faqa. Kabuye bar ett par vita långkalsonger som inte skådats i AIK-sammanhang sedan Anders Limpar var frusen i guldmatchen på Råsunda fotbollstadion mot Örgryte IS den 8 november 1998. I den 64:e matchminuten var det nära ett nytt mål för IK Sirius FK då Liam Uddfalk Lund nickade bollen efter en lång högerhörna, men Budimir Janošević räddade. Sex minuter senare var det ännu närmare mål för bortalaget då Edi Sylisufaj slog en frispark från vänsterkanten rakt i den närmaste, vänstra stolpen och det var otroligt nära mål. I den 76:e matchminuten tvingades Benjamin Mbunga Kimpioka lämna planen efter en skada och han ersattes av Manaf Rawafu. AIK gjorde ytterligare två byten i samma spelavbrott då Sotirios Papagiannopoulos och Victor Andersson lämnade planen till förmån för Carl Melin samt Hadi Noori och Budimir Janošević tog över lagkaptensbindeln.

I den 84:e matchminuten kom ett läge för hemmalaget då Taha Ayari spelade fram Calvin Kabuye till höger i straffområdet, men Hannes Sveijer räddade. I samma matchminut var det slutspelat för Lucas Forsberg och tidigare utbytte Victor Andersson återkom i spel. Victor Andersson var i den andra stopptidsminuten nära ett segermål, men IK Sirius målvakt svarade för en fotparad på avslutet från vänstersidan av straffområdet. Efter 93:02 gick domarens signal för full tid.