Oavgjort inför storpublik på Friends Arena

2022.08.28, kl 21:17
Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby lockade 45 117 åskådare till Friends Arena och storpubliken fick se en händelserik match som slutade 2–2 (1–1) efter att AIK haft ledningen två gånger. John Guidetti svarade för ett drömmål redan efter en minuts spel och Nicolás Stefanelli gjorde 2–1 i inledningen av den andra halvleken.

Annons:

Hösten är officiellt här. Det stod definitivt klart då AIK under söndagseftermiddagen tog emot Hammarby på Friends Arena i Solna. Efter en längre tid av rejäl sommarvärme svepte regn och kyla in över huvudstaden under den sista helgen i augusti och det var stundtals en rejäl bister vind inne på Nationalarenan. Det var dags för den 20:e omgången i Allsvenskan och fjärdeplacerade AIK tog emot tvåan Hammarby. Efter tre poäng i sin allsvenska debut som chefstränare för AIK var det dags för Henok Goitoms första allsvenska hemmamatch och stora delar av fotbollssveriges intresse riktades mot Friends Arena. 45 117 åskådare fanns på plats då Lill-Babs klassiker ’Leva livet’ från 1963 gick ut i högtalarna och stämningen var elektrisk då lagen marscherade in på planen. Henok Goitoms startelva till derbyt bestod av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Erik Ring, Nicolás Stefanelli, Zachary Elbouzedi och John Guidetti. På bänken satt Nabil Bahoui, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Henry Atola och Taha Ayari. Hemmalaget saknade Per Karlsson, Alexander Milošević, Vincent Thill, Amar Abdirahman Ahmed och Yasin Ayari.

Domaren Andreas Ekberg blåste igång matchen kl 15:00 och temperaturen visade på 15 grader, vilket sjönk till 13 grader under matchens gång. Hammarbys Nahir Besara satte bollen i rullning och AIK anföll mot den norra läktaren. När matchklockan passerat en spelad minut lyfte bortalaget ned bollen längs sin vänsterkant och Mikael Lustig nickade ner den kort till Bilal Hussein som från egen planhalva sparkade upp bollen centralt till John Guidetti som mötte och direktpassade rättvände Nicolás Stefanelli. Argentinaren satte full fart framåt och släppte ut bollen till Erik Ring på högerkanten. Högermittfältaren slog ett behärskat inspel längs straffområdeslinjen som nådde John Guidetti centralt och den målfarlige forwarden tog emot bollen och pendlade kort med högerbenet innan han drog till från knappt 17 meters avstånd. Bollen seglade in i det vänstra krysset och AIK-sektionerna på Friends Arena fullkomligt exploderade i ett vrål. Ett fantastiskt vackert mål i en ”vanlig match” och ett magnifikt vackert mål i ett Stockholmsderby inför över 45 000 åskådare. Målskytten rusade ned mot den vänstra hörnflaggan där han jublade tillsammans med lagkamraterna. 1–0 efter 1:22 och en drömstart för AIK.

Hammarby arbetade sig in i matchen och det inleddes i den femte matchminuten efter ett Gustav Ludwigson från högerkanten slog ett inspel längs straffområdeslinjen till Abdelrahman Saidi vars direktskott täcktes av Mikael Lustig och i andraläget tilldömdes bortalaget en frispark vid den vänstra hörnflaggan. Minuten därefter fick Hammarby en ny frispark från ungefär samma område och den lyftes in av Mohanad Jeahze och nådde huvudet på Edvin Kurtulus framför mål. Nicken gick strax över det vänstra krysset och mittbacken skrek ut sin frustration då han vände hemåt i planen. Strax därefter skulle AIK ha tilldömts en solklar vänsterhörna då Zack Elbouzedi jobbade fram det, men man fick nöja sig med ett felaktigt inkast istället. I den 13:e matchminuten lyfte Mohanad Jeahze in ett inlägg från vänsterkanten som tillfälligt nickades bort av Sotirios Papagiannopoulos, men lagkaptenen Darijan Bojanić fångade upp bollen till vänster i straffområdet och avslutade två gånger där AIK genom Sotirios Papagiannopoulos och Joe Mendes fick ut bollen till en vänsterhörna som Abdelrahman Saidi avslutade i andraläget, men Zack Elbouzedi täckte skottet.

Hammarby var farliga i spelet utanför offensivt straffområde där man hade många passningsalternativ och höll fast bollen bra. Det var en härlig derbyatmosfär på alla håll och kanter, men den generella uppfattningen på läktarplats i den första halvleken var att domaren tillät alldeles för lite i närkamperna och frustrationen hos supportrarna var enorm då frisparkar utdömdes för saker som uppfattades som petitesser. I den 22:a matchminuten blåstes spelet av då John Guidetti satte sig ner i mittcirkeln för vård och målskytten lämnade planen för en kort stund innan han återkom i spel. I den 26:e matchminuten fångade John Guidetti med en hög spark upp en passning från målvakten Davor Blažević till vänster i offensivt straffområde och bollen gick bak till Erik Ring som spelade tillbaka den till John Guidetti som fick ett fint skottläge för sitt andra mål för eftermiddagen. Men då kom en avvinkning för offside, vilket visade sig vara felaktigt, och AIK blev fråntagna ett jätteläge att öka på ledningen. Istället var det strax senare färdigspelat för forwarden då han återigen tvingades att sätta sig ner och han ersattes av Jesper Ceesay vilket ledde till att Nicolás Stefanelli klev upp som forward.

Den första målchansen efter bytet blev AIK:s då det brände till framför motståndarmålet i den 31:a matchminuten efter att ett inkast från högerkanten av Sebastian Larsson nickskarvades vidare av Mikael Lustig och nådde sånär Nicolás Stefanelli framför mål, men Davor Blažević kunde fånga in bollen. När matchklockan passerade 36 spelade minuter vände Hammarby på spelet från högerkanten till vänster och bollen hamnade hos Darijan Bojanić som tillsammans med lagkamraterna avancerade fram. Nahir Besara vände från mittplanen ut till höger istället då han bakom ryggen på hemspringande Jesper Ceesay lämnade AIK-spelaren i ingenmansland. Samtidigt fick Nahir Besara en perfekt passning av Darijan Bojanić till höger i straffområdet och avslutade mot den bortre, vänstra stolpen. Avslutet gick mellan benen på täckande Erick Otieno och bollen for in i den vänstra gaveln, otagbart för Kristoffer Nordfeldt. 1–1 efter 36:31. Efter kvitteringen sjönk tempot i matchen för första gången. I den sista ordinarie minuten av den första halvleken körde AIK-klacken igång med ”kom igen, Gnaget” för första gången denna match. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren Andreas Ekberg av för pausvila.

Nicolás Stefanelli satte igång den andra halvleken och omgående så sjöngs ”Söder family” taktfast från Norra stå och övriga AIK-sektioner. AIK rullade bollen i backlinjen och Erick Otieno vände bort Gustav Ludwigson och slog fram en stickare för Bilal Hussein längs vänsterkanten. AIK-mittfältaren slog in bollen mot Nicolás Stefanelli i straffområdet som tog emot bollen och vände om. Skottet gick mot det vänstra hörnet och en touch på Mads Fengers täckande ben ställde till det för målvakten Davor Blažević då bollen studsade över hans händer och in i mål. 2–1 till AIK efter 45:56. I samband med målfirandet vid den östra läktaren samlade Sebastian Larsson in spelarna för ett kortare taktiksnack. ”Söder family”-ramsan pumpade på till den 52:a matchminuten och direkt efter det bröt Bilal Hussein igenom Hammarbys försvar och tog sig in till höger i straffområdet och försökte hitta framrusande Zack Elbouzedi med en passning, men adressen var inte rätt. Hammarby vände på spelet och Abdelrahman Saidi frispelade från vänsterkanten nästan Veton Berisha i straffområdet, men Erick Otieno svarade för ett bra hemjobb och bröt passningen.

I den 54:e matchminuten fick Jesper Ceesay syna matchens första gula kort då han kopplade ett livtag på Nahir Besara i mittcirkeln vid en spelvändning, kortet var hans andra i årets seriespel. AIK kändes defensivt inriktade efter ledningsmålet och Hammarby fick till ett litet tryck. I den 57:e matchminuten fick Darijan Bojanić skottläge centralt i straffområdet, men Sebastian Larsson svarade för en fantastisk brytning och stal bollen av motståndaren. Gästerna vann dock tillbaka bollen och skapade en högerhörna som slogs kort och i andraläget nickade Sotirios Papagiannopoulos bort bollen. Hammarby bet sig dock kvar kring offensivt straffområde och Zack Elbouzedi täckte ett avslut. Varningsflagg var hissad då det kändes som om Hammarby var på väg att ta över matchbilden. Hemmalaget trodde att man skulle få hämta andan lite i samband med ett inkast på vänstersidan av egen planhalva. Inkastet från Joe Mendes fångades in av Alper Demirol som nickade den vidare till Darijan Bojanić som på mittplanen vände ner på egen planhalva samtidigt som han höll Jesper Ceesay ifrån sig. En elegant centrerande långboll nådde en helt fri Veton Berisha som tog med sig bollen med bröstet och från ca 16 meters avstånd tryckte in bollen med vänsterfoten i det vänstra hörnet. 2–2 efter 58:41. AIK-spelarna vinkade på offside och publiken var förvånad över hur fri målskytten blivit, men på reprisbilderna såg man att den assisterande domaren denna gång tog rätt beslut då Joe Mendes spelade Veton Berisha onside då passningen slogs.

Med knappt 20 minuter kvar av ordinarie tid gjorde AIK sitt andra byte då Nabil Bahoui ersatte Zack Elbouzedi. Hammarby kändes farligare under avslutningen, men Nicolás Stefanelli höll upp Gnagets offensiva spel och svarade för mängder med djupledslöpningar. Med kvarten kvar ställde Nahir Besara upp för en frispark från 31 meter och han fick iväg en häxpipa rakt på Kristoffer Nordfeldt som endast kunde parera skottet. Returen studsade via spelare till Mads Fenger till höger i straffområdet och han nickade farligt mot mål, men AIK-målvakten tippade avslutet till en högerhörna som utmynnade i en frispark för Nabil Bahoui. Med knappt tio minuter kvar lyfte bortalaget fram en långboll som Sotirios Papagiannopoulos såg ut att ha kontroll på framför Veton Berisha, men en slarvigt slagen passning till framrusande inhopparen David Concha på högerkanten höll på att ställa till det, men AIK-försvaret redde ut situationen i det egna straffområdet. Minuten därefter fick Darijan Bojanić iväg ett tungt skott som gick metern över det närmaste vänstra krysset. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av matchen och gladast över det oavgjorda resultatet var säkerligen BK Häcken och Djurgården.