Oavgjort i Falkenberg

2020.08.16, kl 17:52
Det allsvenska mötet mellan Falkenbergs FF och AIK slutade 1-1 vilket gjorde att inget av lagen lämnade den nedre regionen i tabellen. Sebastian Larsson gav AIK ledningen i den 23:e matchminuten, men hemmalaget kvitterade med sekunder kvar av stopptiden i den första halvleken.

Den svenska värmeböljan låg kvar även över Falkenberg då AIK besökte staden nära havet så även i denna match var en vattenpaus i mitten av de båda halvlekarna på menyn. AIK ställde upp med en minst sagt rutinerad och offensiv trio i främsta ledet i och med Henok Goitom, Kolbeinn Sigþórsson och Nabil Bahoui. Bortalaget inledde piggt och skapade den första målchansen i den femte matchminuten då Nabil Bahoui från högerkanten slog en boll mot den bortre stolpen där Henok Goitom dök upp ett par tiondelar för sent för att lyckas vrida in bollen innanför stolpen. Efter AIK-chansen tog Falkenbergs FF över mer av spelet och i den tionde matchminuten skapade man sin första målchans. Tobias Englund slog en frispark från högerkanten som nickades undan av AIK-försvaret, men inte bättre än att bollen hamnade hos Christoffer Carlsson utanför straffområdet och hans skott gick en bit över ribban.

Efter en knapp kvarts spel var det nära hemmaledning efter att ett inkast från vänsterkanten skapat oreda i AIK:s straffområde och Marcus Mathisen fick ett skottläge centralt från ca 14 meter som tvingade Jakob Haugaard till en akrobatisk fotparad framför mållinjen. I den 22:a matchminuten slog Jakob Haugaard upp en långboll som nådde Henok Goitom på offensiv planhalva. AIK-kaptenen tog sig in i straffområdet där han hamnade i närkamp med hemmalagets Carl Johansson. I andraläget tog den rutinerade forwarden bollen förbi mittbacken som tvingades fälla ut sitt vänsterben och dra ner Henok Goitom. För vilken gång i ordningen det var en solklar straffspark för AIK i årets allsvenska minns undertecknad inte, men denna gång kom signalen från domaren Kristoffer Karlsson och AIK hade tilldömts en straffspark i Allsvenskan 2020! Sebastian Larsson klev fram och slog bollen något till vänster där målvakten Johan Brattberg räddade. Returen föll dock perfekt för den rutinerade AIK-mittfältaren som enkelt kunde peta in bollen över mållinjen för en kvick revansch för straffmissen. 1-0 till AIK som därmed var i ledning för första gången sedan bortamötet med Varbergs BoIS FC (2-2) den 19 juli 2020.

Efter en halvtimmes spel tilldömdes AIK en frispark på vänsterkanten och inspirerad av målet några minuter senare bestämde sig Sebastian Larsson för att gå för ett avslut trots det långa avståndet. Frisparken var bra, men smet precis utanför den närmaste, vänstra stolpen. Om Johan Brattberg var på bollen med högerhandsken eller ej debatteras ännu, men domaren dömde ingen AIK-hörna vilket i sig kändes fel, men ändå rätt. Minuten därefter biljardstötte Heradi Rashidi fram bollen till Sebastian Larsson på högerkanten och inlägget som följde nådde Henok Goitom framför mål som sprang in nicken, men avslutet seglade utanför målet. AIK hade här sin bästa period i halvleken. I den 34:e matchminuten inträffade en märklig situation framför AIK:s bänk. Nabil Bahoui spelade tillbaka bollen till egen planhalva och blev sent överkörd av Marcus Mathisen som enbart siktade in hockeytacklingen på AIK-spelaren och brydde sig inte i att bollen inte längre var i Nabil ägo. Bahoui föll ihop och höll sig för ankeln, men den välplacerade domaren valde varken att döma frispark (solklar) eller varna (sannolikt) hemmaspelaren.

I den 41:a matchminuten skapade Jakob Haugaard nästan en ny målchans då han från eget straffområde frispelade Heradi Rashidi centralt, men nedtagningen blev misslyckad och chansen rann ut i sanden. Fem stopptidsminuter annonserades efter vattenpaus samt skador på Nabil Bahoui och Heradi Rashidi. Med sekunder kvar av stopptiden lyfte John Björkengren in bollen från vänsterkanten och Jakob Haugaard beslöt sig för att attackera långbollen genom att boxa bort bollen. Trängd fick han inte bort bollen som önskat och den fastnade på Christoffer Carlsson utanför straffområdet samtidigt som AIK-målvakten låg ner. Christoffer Carlsson nickade fram bollen till Karl Söderström som med en påpasslig lobbnick förlängde bollen mot AIK-målet där den seglade in över en chanslös Robin Tihi på mållinjen. En riktig bjudning av AIK gav hemmalaget 1-1 i paus och ny energi inför den andra halvleken.

Det var under inledningen av den andra halvleken tydligt att kvitteringen gav Falkenbergs FF extra energi och man förde spelet under den första kvarten. I den 53:e matchminuten brände det till framför AIK-målet efter att Anton Wede slagit in en hörna från vänsterkanten. Kolbeinn Sigþórsson rensade bort bollen med huvudet, men den fastnade på Tobias Englund som från ca 25 meter nickade in bollen framför mål igen till en helt fristående Karl Söderström som från målgårdslinjen fick halvträff, men tvingade Jakob Haugaard till en bra räddning och en ny vänsterhörna, denna resultatlös. AIK-spelarna protesterade för offside, men den upphävdes av Ebenezer Ofori.

Tre minuter senare tog sig John Björkengren in på vänstersidan av AIK:s straffområde och fick ett fint läge, men matchens lirare Sebastian Larsson svarade för ett starkt defensivt arbete och fick bort bollen med en millimeterprecis brytning där hemmaspelarna felaktigt skrek efter en straffspark. Eric Kahl, bortalagets näst bäste spelare, slog i den 59:e matchminuten ett perfekt inlägg från vänsterkanten som nådde Henok Goitom framför mål, men veteranen fick ingen riktig träff med pannan och bollen studsade försmädligt utanför den högra stolpen. Två minuter senare fick Eric Kahl bollen till vänster i straffområdet och avslutet efter marken gick strax utanför den bortre, högra stolproten. Falkenbergs FF fick en ny bra period i matchen och AIK föll ner på egen planhalva. Heradi Rashidi kastade i den 67:e matchminuten ett inkast från högerkanten som nådde Henok Goitom vid den främre stolpen, men avslutet blev för svagt och Johan Brattberg kunde enkelt styra undan bollen till AIK:s första hörna som blev resultatlös.

Efter 76 spelade minuter spelade inhopparen Robert Lundström in bollen i eget straffområde och Gustaf Nilsson snappade upp den och fälldes(?) av Robin Tihi, men domaren friade och varnade istället hemmaspelaren för protest alternativt filmning, ett tufft beslut, men troligen bedömde domaren situationen som att han sökte straffsparken. Tre minuter senare kom nästa jätteläge för Falkenbergs FF då man lyfte upp bollen från egen planhalva. Karol Mets halkade och föll vilket gav Karl Söderström och Gustaf Nilsson fri lejd mot straffområdet. Nilsson fick friläget och sköt ett markskott som Jakob Haugaard räddade med högerfoten. En helt poängavgörande räddning med tio minuter kvar. AIK var sedan nära att stjäla alla poängen då inhopparen Paulos Abraham från vänstersidan av straffområdet prickade ribban i den 89:e matchminuten. På stopptid tilldömdes AIK en frispark i bra läge, men Sebastian Larsson satte den i muren och matchen slutade oavgjort.