Oavgjort i den första gruppspelsmatchen

2023.02.18, kl 17:34
AIK:s första gruppspelsmatch i Svenska cupen 2022/2023 slutade oavgjort. Gästande Västerås SK FK inledde piggast på Tele2 Arena och gjorde tidigt 0–1, men Omar Faraj lyckades kvittera i matchminut 16 och fastställde därmed slutresultatet till 1–1.

Efter fem träningsmatcher (2V-1O-2F) under den mytomspunna svenska försäsongen, som en gång i tiden kallades för världens längsta försäsong, men efter introduktionen av gruppspelet i Svenska cupen för tio år sedan inte längre är riktigt så lång, var det under lördagen dags för tävlingssäsongen att sparka igång för AIK:s del. AIK-truppen fick efter lunch på träningsanläggningen Karlberg sätta sig i bussen för att åka till tioårsfirande Tele2 Arena i Stockholm, som är en av Gnagets två temporära hemmaarenor under gruppspelet. Bilal Hussein intervjuades av rättighetsinnehavaren C More då truppen anlände till Tele2 Arena och den 22-årige mittfältaren var den mest ”AIK-rutinerade” spelaren i hemmalagets startelva med sammanlagt 119 tävlingsmatcher under bältet inför avspark. AIK kom till spel med en startelva, i vad som såg ut som en 3-1-4-2-formation, som innehöll två debutanter i Omar Faraj och Rui Modesto. Den sistnämnde blev därmed även historisk som den förste portugisen genom tiderna i en tävlingsmatch för AIK.

På AIK-bänken var det dessutom tävlingsdebut för Andreas Brännström och Mesut Meral. Chefstränaren ”Brännan” valde följande startelva mot Västerås SK FK; Kristoffer Nordfeldt (K), Robin Tihi, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Jesper Ceesay, Rui Modesto, Vincent Thill, Bilal Hussein, Axel Björnström, Omar Faraj och John Guidetti. AIK noterade även en av de starkaste bänkarna på många år då den bestod av; Alexander Milošević, Viktor Fischer, Jimmy Durmaz, Budimir Janošević, Erick Otieno, Elias Durmaz och Taha Ayari. I Alexander Milošević frånvaro i startelvan bar Kristoffer Nordfeldt för första gången lagkaptensbindeln från start i en tävlingsmatch för AIK. Det var därmed första gången sedan den 31 juli 2016 som en AIK-målvakt bar lagkaptensbindeln i tävlingssammanhang. Då, för snart sju år sedan, var det Patrik Carlgren som i det allsvenska hemmamötet med Falkenbergs FF (2–0) bar den och det blev den enda gången i den nu 31-årige dalmasens AIK-karriär (2013-2016) som han hade lagkaptensbindeln runt vänsterarmen.

Taket var stängt på Tele2 Arena som under inledningen av 2023 fått ett nylagt, redan omdiskuterat, konstgräs i form av ”Drop MTRX”. 13 008 åskådare hade tagit sig till arenaområdet söder om Södermalm för att bevittna cupmatchen. Stormen Otto hade inför helgen blåst in över Sverige, men östkusten var inte märkbart drabbad och utanför multiarenan var det uppehållsväder och fyra grader vilket i den nordvästliga vinden kändes som nollgradigt, medan det innanför väggarna bjöds på ytterst behagliga 15 grader, till och med varmare än vad AIK hade under matcherna i The Atlantic Cup i Algarve. Men den temperaturen kommer vara minst sagt annorlunda i de kommande cupmatcherna på Jämtkraft Arena och Skytteholm IP. Domaren Granit Maqedonci, bördig från Pristina i nuvarande Republiken Kosovo, dömde AIK för sjätte gången genom tiderna (2V-3O-0F) och han blåste igång matchen exakt klockan 15:15 vilket fick John Guidetti att sätta bollen i rullning. Gnaget, som kom till spel i sin nya vita cuptröja ’AIK Stockholm Edition’ med svarta shorts med gulddetaljer samt svarta strumpor med guldkant, inledde mot den norra läktaren där AIK-klacken stod. Eftermiddagens AIK-målvakt kom även han till spel i en ny matchdräkt, där tröjan var guldfärgad, shortsen svarta och strumporna guldfärgade. Västerås SK FK kom till spel i en vinröd matchtröja, vita shorts och vita strumpor medan bortalagets målvakt bar en klarblå matchdräkt.

Redan innan matchklockan passerat två spelade minuter var det nära ledning för Västerås SK FK.  VSK höll bollen djupt ner på högerkanten och Olle Edlund slog ett inlägg från kortlinjen till Jabir Abdihakim Ali framför mål, som i kamp med Robin Tihi nickade ner bollen till höger om Kristoffer Nordfeldt som dock efter bollens studs i målgården lyckades rädda starkt. Fyra minuter senare vann gästerna bollen på mittlinjen. Lagkaptenen Simon Johansson löpte fram centralt, slog ett instick till Jabir Abdihakim Ali som löpte in bakom ryggen på Sotirios Papagiannopoulos till höger i straffområdet. Avslutet efter marken kom direkt och Kristoffer Nordfeldt svarade för ytterligare en bra räddning, denna gång till en resultatlös högerhörna. Det var dock fortsatt skakigt på AIK:s egen planhalva och i den sjunde matchminuten bröt Patric Åslund in från vänsterkanten mellan Rui Modesto och Vincent Thill innan han spelade fram till Jabir Abdihakim Ali precis innanför straffområdeslinjen. Ali förlängde ut bollen till Simon Johansson något till höger om centrallinjen och han tog emot bollen, peggade upp och fick på ett hårt avslut efter marken. Bollen gick precis innanför den vänstra stolpen, precis utanför räckhåll för Kristoffer Nordfeldt. 1–0 efter 06:39 och en riktig mardrömsstart för AIK inför en häpen hemmapublik.

AIK började stabilisera spelet efter en knapp kvart och i den 16:e matchminuten bröt Vincent Thill fram på högerkanten och spelade ut bollen till Rui Modesto längs sidlinjen. Portugisens inlägg nådde Axel Björnström till vänster i straffområdet och den pigge AIK-spelaren lade över bollen till högerfoten och avslutade mot mål. Målvakten Anton Fagerström släppte en något billig retur och Omar Faraj högg som en kobra och dunkade in bollen till vänster om bortamålvakten och in i mål. 1–1 efter 15:49. Efter ett snabbt kombinationsspel på mittplanen mellan Bilal Hussein och Jesper Ceesay i den 24:e matchminuten nådde bollen Vincent Thill som avancerade till en position precis utanför cirkelbågen där han avslutade med vänsterfoten och bollen flög precis utanför det vänstra krysset. AIK:s bästa möjlighet att ta ledningen i den första halvleken kom i den 32:a matchminuten då Robin Tihi från egen planhalva lyfte upp bollen mot Omar Faraj som hårt trängd av Frédéric Nsabiyumva lyckades nickskarva bollen till framrusande Rui Modesto som i misstänkt offsideposition kom in i fritt läge på högersidan av straffområdet. Han attackerades i ryggen av Max Larsson, men fick iväg ett bra avslut efter marken mot den bortre delen av målet där målvakten Anton Fagerström revanscherade sig för den något billiga returen innan AIK:s kvittering och svarade för en mycket bra parad med sin högra fot.

I den andra halvlekens elfte minut steg jublet bland merparten av åskådarna då det blev aktivitet på AIK-bänken och nyförvärvet Viktor Fischer var på väg in i spel. Dansken ersatte John Guidetti och även Taha Ayari kom in istället för Vincent Thill. Helt plötsligt var det en annan dimension i AIK:s anfall då den flyfotade debutanten från Royal Antwerp FC direkt visade sina offensiva ambitioner. I den 64:e matchminuten bröt AIK fram på bred front. Viktor Fischer vann bollen vid mittcirkeln, inväntande framrusande Bilal Hussein på vänsterkanten och släppte därefter ut bollen till honom. Från vänstersidan av straffområdet slog Bilal in en frestande boll längs linjen för målgården som precis passerade Omar Faraj som såg ut att tryckas ned i ryggen av Frédéric Nsabiyumva samtidigt som bollen fortsatte förbi den bortre, högra stolpen där Taha Ayari dök upp och avslutade, men målvakten parerade skottet. Publiken vrålade efter en straffspark, men domaren såg inget fel då 1–1-målskytten Omar Faraj gick omkull.

I den 78:e matchminuten var det dags för ytterligare två byten för hemmalaget då Jimmy Durmaz och Erick Otieno ersatte Robin Tihi och Axel Björnström. Bortalaget var helt tydligt nöjda med att ta med sig en poäng från Tele2 Arena, det rådde det inga tveksamheter kring under den avslutande kvarten då det bjöds på en hel del maskningar och spelförstörande moment. Sex minuter senare bröt Jimmy Durmaz fram centralt och spelade Omar Faraj utanför offensivt straffområde och han skarvade bollen vidare till den öppna ytan till höger i straffområdet. Pigge Viktor Fischer sprang ikapp bollen och drog ur snäv vinkel till. Bollen gick som en projektil över huvudet på målvakten och slog stenhårt i ribban innan den studsade ut till ett VSK-inkast på deras högerkant. AIK jagade kontrollerat desperat ett segermål under slutet, samtidigt som man var tvungna att inte förlora matchen vilket gett usla förutsättningar inför fortsättningen av gruppspelet. Fem stopptidsminuter annonserades och i den fjärde av dessa lyfte Bilal Hussein in bollen till Rui Modesto till höger i straffområdet. Portugisen serverade bollen på silverfat till Viktor Fischer som avslutade efter marken, men det hårda skottet gick rakt på målvakten. Då slutsignalen ljöd så fylldes arenarummet med spridda burop efter vad som var en besvikelse och missräkning för många. I den andra matchen i grupp 5 vann Varbergs BoIS FC med 1–0 mot Östersunds FK vilket gör att AIK med största sannolikhet behöver vinna de avslutande två matcherna i gruppspelet. Det oavgjorda resultatet mot Västerås SK FK innebär samtidigt att det troligen inte blir en hemmaplansfördel för AIK i en eventuell kvartsfinal, då det oftast krävs nio inspelade poäng för det.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll