Noll poäng i premiären

2022.04.03, kl 01:15
AIK föll med 2-4 (1-2) borta mot BK Häcken i den allsvenska premiären på Bravida Arena i Göteborg. Nabil Bahoui och Yasin Ayari svarade för AIK:s mål, men bortalaget var aldrig nära poängkänning under slutminuterna.

Annons

Allsvensk premiär och stora förväntningar i luften. Bravida Arena var fullsatt och en stor del AIK-supportrar var på plats då temperaturen steg inför avspark. I högtalarna pumpades ”American Girl” med Tom Petty ut strax innan det var dags att inleda Allsvenskan 2022. Solen sken över Hisingen då AIK:s och BK Häckens spelare klev in för match. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak kom till spel med en elva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Mikael Lustig, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson, Yasin Ayari, Erik Ring, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli.

AIK kom till spel i det vita bortastället, gjorde avspark genom Nicolás Stefanelli och inledde mot BK Häckens klack efter domaren Andreas Ekbergs signal. AIK inledde piggt, men i den fjärde matchminuten arbetade BK Häcken fram en högerhörna som minuten senare följdes upp av ytterligare en högerhörna. Båda hörnorna gick till skott utanför straffområdet och täcktes av rusande AIK-spelare. Det såg laddat ut och bortalaget hade en hel kortsida samt stora delar av halva långsidorna bakom sig. I den tionde matchminuten skulle dock AIK hamna i brygga efter att Oscar Uddenäs på högerkanten utmanat vänsterbacken Erick Otieno, tagit sig förbi honom i straffområdet och blev klippt över fotleden. Den efter följande straffsignalen var så given då förseelsen var solklar. Alexander Jeremejeff ställde upp mot Kristoffer Nordfeldt och slog bollen intill den vänstra stolpen. AIK-målvakten kastade sig åt rätt håll, men nådde inte den välplacerade elvameterssparken. 1-0 till BK Häcken efter 11:12 och det skulle strax bli värre, mycket värre…

I den 14:e matchminuten kom hemmalagets tredje hörna, återigen från höger av Mikkel Rygaard Jensen och det såg i solskenet ut som om AIK:s mittback Alexander Milošević fick huvudet på bollen och tvingade sin lagkamrat till en jätteräddning på mållinjen, men returen gick rakt i gapet på Alexander Jeremejeff som från nära håll kunde nicka in 2-0 endast 141 sekunder efter det första målet. Direkt efter avspark anföll BK Häcken igen och bollen hamnade hos Mikkel Rygaard Jensen som fick iväg ett bra skott centralt utanför straffområdet mot den vänstra stolpen, men Kristoffer Nordfeldt räddade till en resultatlös vänsterhörna. Efter en pigg start kämpade AIK helt plötsligt för att målmässigt vara kvar i matchen. Bortalaget stoppade dock blödningen och flyttade upp spelet. I den 18:e matchminuten slog Joe Mendes ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på Nabil Bahoui vid den främre stolpen och forwarden nickade strax utanför den högra stolpen. En minut senare var det dags för AIK:s första hörna och den slogs från vänster av Sebastian Larsson. Serven nådde huvudet på Alexander Milošević vars nick räddades av Peter Abrahamsson, men returen studsade ut i straffområdet till framrusande Nabil Bahoui som med en lobbnick fick in bollen i mål och det var hastigt och lustigt 2-1 efter 19:01 efter vad som måste benämnas en vild inledning. Målet kändes oerhört viktig för AIK.

Det var dock BK Häcken som fortsatt förde spelet och AIK hade svårt att få kontroll på skeendet. I den 36:e matchminuten var det nära ytterligare mål då Mikkel Rygaard Jensen kastade sig fram för att nå bollen i offensivt straffområde och sköt via täckande AIK-ben i vad som blev ett farligt avslut som seglade precis under ribban, men AIK-målvakten lyckades tippa bollen till en resultatlös högerhörna. Strax därefter fick Alexander Milošević och Alexander Jeremejeff syna det gula kortet efter ett internt tjafs. Erick Otieno hade inte en rolig start på Allsvenskan och i den 43:e matchminuten slog han från sin vänsterkant in en indianare centralt i planen och hemmalaget fick iväg ett avslut som täcktes till en västerhörna som nickades utanför den främre stolpen. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Andreas Ekberg av halvleken som varit svag från AIK:s sida.

Inför den andra halvleken bytte AIK ut Erick Otieno och gjorde plats för Axel Björnström. I inledningen av den andra akten stod solen lågt och förhoppningen var att den skulle störa hemmalagets målvakt. AIK tog initiativet direkt och i den 51:a matchminuten fick Peter Abrahamsson sträcka ut då Yasin Ayari avancerat centralt och skjutit ett distansskott som räddades vid den vänstra stolproten och gick till en vänsterhörna som målvakten boxade bort. Två minuter senare kom Nicolás Stefanelli igenom till vänster i straffområdet, men det slutade med en inspark för hemmalaget då målvakten sköt bollen via argentinarens ben. I den 55:e matchminuten kom BK Häcken upp i anfall för första gången i den andra halvleken. Leo Bengtsson tog sig på vänsterkanten förbi Joe Mendes och fick in bollen mot Alexander Jeremejeff som med en klackdragning fick träff på bollen och den rullade vidare mot den bortre, högra stolpen. Bollen såg ut att gå till inspark, men Oscar Uddenäs smög upp bakom ryggen på Axel Björnström och kunde peta in 3-1 i AIK-målet efter 54:20 och kallduschen var enorm. Efter 61:27 drogs rullgardinen ned för AIK då Alexander Jeremejeff via ett olustigt AIK-ben fick bollen till höger i straffområdet och med ett markskott i det vänstra hörnet mer eller mindre avgjorde matchen med sitt 4-1-mål. AIK gjorde ett dubbelbyte i samband med baklängesmålet då Tom Strannegård och Jesper Ceesay ersatte Erik Ring och Zack Elbouzedi.

I den 66:e matchminuten var det nära ett femte mål för hemmalaget då Gustav Berggren avancerade centralt och fick iväg ett jätteskott som gick dryga metern utanför det högra krysset. Två minuter senare fick Nicolás Stefanelli iväg ett tungt markskott som Peter Abrahamsson räddade, men returen gick till framrusande Yasin Ayari vars närskott räddades till en resultatlös högerhörna. I den 77:e matchminuten kom Axel Björnström igenom hemmaförsvaret elegant och sköt ett skott som tog i den högra stolpen, återigen hamnade returen hos Yasin Ayari som tryckte in bollen i mål och det var helt plötsligt 4-2 på resultattavlan efter 76:07. Fanns det helt plötsligt en möjlighet till AIK-poäng trots allt? Strax därefter ersattes Joe Mendes av Sotirios Papagiannopoulos. I den 84:e matchminuten sköt Sebastian Larsson en frispark högt upp i vänsterstolpen och marginalerna var verkligen inte på AIK:s sida. Två minuter senare såg det ut som om lagkaptenen Samuel Gustafson knuffade omkull Jesper Ceesay i straffområdet, men domaren friade. Fjärdedomaren satte upp sin skylt som visade på minst fem stopptidsminuter, men de avslutande minuterna rann iväg och BK Häcken kunde hålla undan till en välförtjänt premiärseger.