Nina Jakobsson till AIK Fotboll

2024.03.19, kl 10:30
AIK Fotboll är överens om ett avtal med den rutinerade anfallaren Nina Jakobsson. Hon kommer senast från spel i Norge där hon har representerat LSK Kvinner FK under de två senaste säsongerna. Avtalet sträcker sig fram till den 31 december 2025.

– Nina har en gedigen erfarenhet av elitfotbollen och det kommer göra gott för denna trupp. Som spelare ligger hennes styrkor i att göra det enkla väldigt bra. Hon är träffsäker och konsekvent i hennes aktioner vilket skapar en trygghet och förutsägbarhet som jag gillar, säger AIK Fotbolls sportchef Herish Sadi.

– Det känns kul och inspirerande. Jag ser fram emot att spela och vinna matcher med laget. Det är en utmaning att etablera sig i Damallsvenskan, men det känns som det är dags för AIK nu. Vi är här för att stanna, säger Nina Jakobsson.

29-årige Nina Jakobsson föddes den 10 november 1994 i Skellefteå. Redan från tidig ålder påbörjade Nina sin fotbollsuppfostran i den lokala fotbollsföreningen Morön BK. Några månader efter hennes 15-årsdag skulle hon ta klivet över till grannklubben Sunnanå SK som under säsongen 2010 befann sig i Damallsvenskan. Den 28 april samma år skulle Nina få göra sin tävlingsdebut på A-lagsnivå när Kopparbergs/Göteborg kommit på besök till Norrvalla i Skellefteå för att spela den tredje omgången av 2010-års damallsvenska. Hon skulle få inleda matchen på bänken för att sedan göra entré till den andra halvleken när Karolina Rosendahl fick göra plats för den unge anfallare. Inhoppet innebar att hon förutom sin debut på A-lagsnivå även skulle göra sin debut i landets högsta serie, Damallsvenskan. Sunnanå SK skulle till slut få se sig besegrade av Göteborgslaget då slutresultatet skrevs till 0–4. Den 26 maj 2010 skulle Nina få göra sin debut i det inhemska cupspelet då Sunnanå SK rest drygt 14 mil söderut till Gammliavallen i Umeå för att ställas mot Umeå IK i Svenska cupen. Nina som inledde matchen på bänken fick bevittna en tuff start för sitt lag då Umeå tog ledningen redan i den första minuten efter mål av Ida Åberg Zingmark. I matchminut 78 skulle Nina med nummer sju på ryggen få äntra planen i stället för Martina Sandström, Sunnanå SK var vid det tillfället i ett 4–0 underläge och matchen slutresultat skulle skrivas till 5–0. Det blev sammanlagt fyra tävlingsmatcher i hennes första säsong för klubben.

Sunnanå SK som hade haft en tuff säsong 2010 skulle till säsong 2011 byta ut damallsvenskt-spel till spel i Norrettan – och det här skulle bli året som Nina fick sitt ordentliga genombrott på A-lagsnivå. Den 8 maj 2011 fick Nina göra sin startdebut för klubben när Sunnanå rest till Morbyvallen för att möta Gustafs GoIF i den tredje omgången av seriespelet. Hon fanns på plan i 84 minuter innan hon fick göra plats för Karolina Rosendahl i 4–2 segern. Sju dagar senare skulle även första målet i Norrettan komma när Nina satte dit 3–0 målet efter 40 minuters spel mot Bollstanäs SK på hemmaplan, en match som hemmalaget vad med slutsiffrorna 4–3. Det blev totalt sju mål på 21 matcher under säsongen 2011. Nina skulle följa upp sin fina säsong med att göra fyra mål på 21 matcher under seriespelet i Norrettan 2012 och med det vara en bidragande faktor till att Sunnanå SK tog klivit upp till Sveriges finrum igen.

Säsongen 2013 skulle dessvärre bli kortvarig för Nina då hon redan efter 56 minuter i premiäromgången av den damallsvenska säsongen åkte på en tuff skada som höll henne borta från planen under hela säsongen. Sunnanå SK fick ännu en tuff säsong i Damallsvenskan i Ninas frånvaro, och till säsongen 2014 var man tillbaka till landets näst högsta serie. Nina som hade haft en lång rehabiliteringsperiod var tillbaka på planen och gjorde ännu en solid säsong när hon spelade 25 matcher och gjorde fyra mål i Elitettan. Detta innebar ett ökat intresse från klubbar i Damallsvenskan och inför säsongen 2015 skulle Nina göra flytten till Piteå IF där hon blev en bärande spelare. Debuten för sin nya klubb kom den 12 april 2015 när Piteå IF ställdes mot Vittsjö i premiäromgången av Damallsvenskan. Nina med nummer 18 på ryggen fanns med i startelvan och skulle spela hela matchen där Piteå till slut fick se sig besegrade efter att Kirsty Yallop gjort matchen enda mål i matchminut 66. Hon skulle finnas med i startelvan under de åtta första omgångarna av Damallsvenskan, däremot skulle hon bli förpassad till bänken till den nionde omgången när laget gjorde den långa resan ned till Kristianstad för att möta Kristianstads DFF – detta skulle däremot inte stoppa Nina från att smälla in sitt första mål för klubben. I matchminut 63 fick hon äntra planen efter att Elin Johansson sprungit klar för dagen, och det skulle inte dröja längre än tio minuter innan Nina hittade nätmaskorna som innebar att Piteå tog ledningen med 2–1. Matchens slutresultat skrevs till en 3–2 vinst för norrlandsklubben.

Det blev sammanlagt 147 tävlingsmatcher och 43 mål för Nina i Piteå IF mellan åren 2015 – 2020. Säsongen 2018 skulle bli hennes bästa målnotering då hon gjorde 7 mål på 19 matcher under seriespelet – vilket skulle vara en avgörande faktor till att Piteå IF kunde vinna sitt första SM-guld genom tiderna samma år.

Efter sex säsongen i norrlandsklubben skulle flyttlasset gå söderut och till Sverige huvudstad, Stockholm. Den 13 december 2020 kommunicerade Hammarby IF att man värvat Nina Jakobsson på ett tvåårskontrakt. Debuten för sin nya klubb kom den 13 mars 2021 när hon i den 66e matchminuten fick hoppa in i cupsegern mot Kif Örebro. Första målet kom drygt tre månader senare när Hammarby rest till Piteå för att ställas mot Ninas tidigare klubb. Hammarby vann matchen med 3–0 efter att Nina satt dit spiken i kistan i matchminut 92.

Det blev en säsong i Stockholm innan nästa flyttlass gick till den norska klubben LSK Kvinner FK i staden Lillestrøm – där hon skulle vara ordinarie i startelvan under sitt första halvår i klubben. Dessvärre skulle ännu en skada sätta käppar i hjulet för Nina vilket innebar att hon skulle behöva ägna sig åt rehabilitering under resterande del av säsongen 2022 – samt stora delar av säsongen 2023.

Nina har även en stor erfarenhet inom landslagsfotboll då hon som ung gjorde 21 matcher i Sveriges U17-lag. Hon skulle även representera U19-landslaget där hon gjorde tolv matchen för att sedan ta klivet upp till U23-landslaget och spela totalt tio matcher. Utöver detta har hon även hunnit med att göra en landskamp på A-lagsnivå.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll