Rui Modesto sköt tre poäng till AIK

2024.08.11, kl 18:29
AIK tog lagets andra raka trepoängare när Mjällby AIF besegrades med 1–0 (0–0) inför 20 250 åskådare hemma på Strawberry Arena. Stor matchvinnare blev Rui Modesto som via ribban dunkade in matchens enda mål i den 56:e matchminuten efter att han fått bollen av Anton Salétros.

Annons:

Efter två raka förluster hemma på Friends Arena och Strawberry Arena stod fjärdeplacerade Mjällby AIF för motståndet under söndagseftermiddagen. Många potentiella besökare befann sig ännu på semester så den näst sämsta publiksiffran för AIK i Allsvenskan 2024 noterades då vändkorsen slutade snurra på 20 250 åskådare. Den lägsta publiksiffran noterades den 24 april då 18 054 åskådare såg hemmamötet med IFK Värnamo vilket inför avspark även var den senaste matchen som AIK höll nollan i. Mikkjal Thomassen ställde upp med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Eskil Edh – Anton Salétros, Lamine Fanne – Rui Modesto, Taha Ayari, Bersant Celina – Ioannis. På bänken satt Alexander Milošević, Omar Faraj, John Guidetti, Axel Björnström, Aaron Stoch Rydell, Ismael Diawara (mv), Erik Ring, Ahmad Faqa och Victor Andersson. Noterbart var att Taha Ayari var tillbaka i startelvan för första gången sedan bortaderbyt mot Hammarby (1–2) den 19 maj 2024.

De olympiska spelen i Paris avslutades också under söndagen och på plats på den västra läktaren fanns två av de tre svenska bordtennisspelarna som i fredags tog OS-silver i lagturneringen, Kristian Karlsson och Anton Källberg. Exakt klockan 16:00 blåste domaren Joakim Östling igång matchen och bortalaget inledde med bollen efter att Nicklas Røjkjær svarat för avsparken, medan Gnaget inledde mot den södra läktaren. I den fjärde matchminuten lyfte Eskil Edh fram bollen längs vänsterkanten mot Ioannis Pittas och Jakob Kiilerich drog ner cyprioten med ett livtag modell grövre längs vänsterkanten, men inget gult kort delades ut då det relativt ofta är andra regler under matchstarterna… Om AIK i de senaste matcherna kännetecknats av aggressivt spel under inledningen av matchen så var det faktiskt lite mer av den varan från bortalaget under de första minuterna.

I den 14:e matchminuten slog Bersant Celina en vänsterhörna mot den bortre stolpen där en något obevakad Taha Ayari dök upp och nickade bollen i ryggen på en försvarare, vilket ledde till en ny hörna, denna från vänster, från Anton Salétros som dock blev resultatlös. Två minuter senare slog Abdoulie Manneh ut en fin passning till Elliot Stroud på vänsterkanten och han ryckte förbi Mads Thychosen och sköt ett vasst avslut som touchade den bortre stolpen och gick ut till inspark. Efter knappt 20 minuters spel kom AIK i ett anfall som slutade med att Eskil Edh till vänster i straffområdet peggade upp bollen åt Anton Salétros, men avslutet gick några meter över ribban. Det var en relativt händelsefattig period i mitten av halvleken och inte mycket som fick publiken att jubla. Åtta minuter senare lyfte Rui Modesto från högersidan av straffområdet över bollen till andra sidan där Bersant Celina mötte och vräkte bollen en bra bit över mål.

Efter en knapp halvtimmes spel fick Herman Johansson en löpboll och tog sig längs högerkanten ner mot kortlinjen där han spelade bollen snett inåt bakåt till Abdoulie Manneh som stod centralt placerad i straffområdet, och det direkta avslutet stoppades av Sotte Papagiannopoulos. I den 37:e matchminuten vann Lamine Fanne tillsammans med Rui Modesto boll på offensiv planhalva, och den förstnämnde satte fart mot offensivt straffområde där han spelade ut bollen till Ioannis Pittas centralt utanför straffområdet. Avslutet gick mot vänster stolpe och målvakten stod orörlig och såg bollen gå en meter utanför stolpen. Minuten därefter osade det till i AIK:s straffområde då Abdoulie Manneh bröt igenom efter framspelning av Jacob Bergström och lagkaptenen Jesper Gustavsson. Han tog sig ner mot Kristoffer Nordfeldt som lyckades nå bollen med handen och i andraläget fick AIK-målvakten bollen i bröstet efter ett avslut från dålig vinkel innan bollen rensades bort av Benjamin Tiedemann Hansen. Det blev inga stopptidsminuter i den första halvleken som blåstes av några sekunder efter ordinarie tids slut.

Den andra halvleken sattes igång i och med Ioannis Pittas avspark och redan i den första minuten kom Abdoulie Manneh fram på vänsterkanten och sköt ett skott som Kristoffer Nordfeldt räddade till en resultatlös vänsterhörna. AIK tvingades efter 50 minuters spel byta ut Eskil Edh som hade fått en smäll i den första halvleken och han ersattes av Axel Björnström. Det var bortalaget Mjällby AIF som startade den andra halvleken bäst och hade ett klart större bollinnehav under de inledande minuterna. Men i den 56:e matchminuten slog blixten ner framför den norra läktaren och det var helt plötsligt 1–0 till AIK. Anton Salétros lyfte från högerkanten fram bollen mot Rui Modesto till höger i straffområdet och portugisen höll undan en motståndare och dunkade via ribban in bollen i det närmaste krysset, otagbart för Noel Törnqvist. Ett klassmål som fick klacken att strax därefter sjunga ”en Johan Mjällby, finns bara en Johan Mjällby”. Det var dock ytterst nära kvittering i den 59:e matchminuten i andraläget efter en högerhörna då bollen kom tillbaka till hörnläggaren Elliot Stroud som lyfte in bollen framför mål där Tom Pettersson från nära håll nickade mot mål. Kristoffer Nordfeldt svarade för en jätteräddning på avslutet som kom från cirka fyra meters håll och han styrde upp bollen i egen ribba. Sotirios Papagiannopoulos och Axel Björnström kunde sedan med gemensamma krafter skicka bollen ur eget straffområde.

Det var mer AIK efter målet och det syntes att självförtroende är en färskvara i fotboll. I den 76:e matchminuten genomförde AIK sitt andra byte då Taha Ayari lämnade planen till förmån för Alexander Milošević som tog plats i backlinjen och hemmalaget gick ner på en 5-4-1-formation. Tre minuter efter bytet var AIK nära att säkra de tre poängen. Bersant Celina slog ett inlägg från vänster mot Rui Modesto vars nickpassning in centralt nickades bort av Jakob Kiilerich. Bollen gick mot Anton Salétros utanför straffområdet och på halvvolley drog han till med högerfoten och bollen for i insidan av vänster stolpe och bakom ryggen på Noel Törnqvist. Merparten av de 20 250 på läktarna suckade då de såg bollen så nära mål. AIK kontrollerade avslutningen av matchen, men en viss nervositet infann sig då poängen är extra viktig med anledning av tabellpositionen.

I den 84:e matchminuten kom AIK i en fin spelvändning med Anton Salétros som bollförare och han passade perfekt ut bollen till Ioannis Pittas till vänster i straffområdet. AIK:s skyttekung avslutade direkt, men målvakten svarade för en vass räddning. Minuten därefter avlossade Lamine Fanne ett skott från distans, men återigen räddade Noel Törnqvist. Under de avslutande minuterna fick både Bersant Celina och Kristoffer Nordfeldt syna det gula kortet. Fjärdedomaren Erik Mattsson visade efter 90 spelade minuter att det återstod fyra stopptidsminuter. I den tredje av dem genomförde AIK sina två sista byten då Bersant Celina och Ioannis Pittas ersattes av Erik Ring och John Guidetti. I den 95:e matchminuten slog Elliot Stroud ett inlägg från vänsterkanten till Jakob Kiilerich som nickade mot den högra stolpen där Kristoffer Nordfeldt dök upp med vänsterarmen, men bollen såg ut att slå i stolpen då nätet började darra och strax därefter gick signalen för full tid. AIK kunde därmed räkna in tre viktiga poäng.

AIK:s första hållna nolla sedan den 24 april 2024 var därmed ett faktum och det var även första gången sedan april som AIK vann två raka matcher i Allsvenskan.