Förlust på Kristianstads Fotbollsarena

2024.09.16, kl 15:12
Under lördagen den 14 september reste AIK ner till Skåne för att ställas mot Kristianstads DFF på Kristianstads Fotbollsarena. AIK hade redan från start problem med att hantera matchbilden mot tabellfyran och när det gått 21 minuter av matchen så var man i ett tvåmålsunderläge. Trots att Beata Olsson reducerade med tio minuter kvar så var man aldrig nära att vända på matchen och i stället satte hemmalaget dit spiken i kistan på övertid.

AIK reste till Skåne för att revanschera sig från förlusten mot BK Häcken på Bravida Arena en vecka tidigare. Eftersom man inför matchen låg placerade på en trettonde plats så var man i stort behov av poäng för att på så sätt ta sig upp på säker mark.

Jesper Björk med övrig ledarstab hade tagit ut följande startelva till matchen: Serina Backmark – Emelie Jansson, Sara Frigren, Jennie Nordin, Anna Oscarsson – Ella Reidy, Daniella Famili, Michelle Rojas Flores, Haruna Tabata – Adelisa Grabus, Nina Jakobsson.

Kl 13:00 rullade Adelisa Grabus i gång matchen efter att dagens huvuddomare, Lovisa Johansson, blåst i pipan för avspark.

Hemmalaget inledde piggt då man var aggressiva i sitt press-spel och precisa i sitt passningspel. AIK blev tillbakapressade redan från start och när man väl lyckades få tag på bollen så slarvades det med passarna inom laget. I den tionde matchminut hade däremot Haruna Tabata en fin aktion när hon vände upp på mittplan och kollade upp mot Grabus och Jakobsson som gett sig i väg i djupled, sydkoreanen skickade i väg en fin boll som såg ut att landa perfekt på fötterna hos Grabus – dessvärre blev för mycket fart på bollen och Moa Olsson kunde därför till slut enkelt fånga in bollen.

Utöver några kontringsförsök från AIK så var det hemmalaget som skulle hota mest i det offensiva spelet. I matchminut 18 skulle man även ta ledningen i matchen. Detta efter att Jennie Nordin inte fått i väg på bollen på kanten, och i stället samlade de orangeklädda spelarna in bollen på offensiv planhalva. Bollen letade sig till slut in i straffområdet och efter en rensning som hade mer att önska av Sara Frigren så kunde Carly Wickenheiser prickskjuta in bollen i nät från knappt 20 meter.

Två minuter senare skulle Serina Backmark behöva hämta bollen från eget nät igen. Detta efter att hemmalaget genomfört en kort hörnsparks-variant, Michelle Rojas Flores pressade sin motståndare och såg även till att vinna bollen. Däremot misslyckades även hon med sin rensning och Guðný Árnadóttir kunde i stället överta bollinnehavet och sedan skicka in ett inlägg med precision som Alice Nilsson distinkt nickade in i mål. Vi hade därmed 2–0 till hemmalaget efter drygt 20 spelade minuter.

Kristianstad fortsatte att spela en fin fotboll och AIK hade därmed svårt att få tag på sina motståndare. Den tidigare AIK-spelaren, Remy Siemsen, var ett ständigt hot då hon ofta drog isär AIK-försvaret genom att ta löpningar i djupled. I den 30:e matchminuten fick Rojas Flores en bra möjlighet att reducera till 2–1, dessvärre fick hon lite för mycket fot under bollen och avslutet hamnade flera meter ovanför ribban. AIK spelade upp sig något under slutskedet av den första halvleken då man vann fler dueller och kunde spela bollen inom laget i längre stunder än tidigare. Däremot hade man fortsatt problem med att skapa några farliga målchanser. Efter 47 minuters spel valde domare Johansson att blåsa av den första halvleken.

Till den andra halvleken valde Jesper Björk att genomföra sitt första byte för dagen, ut gick Nina Jakobsson och in kom Beata Olsson.

Hemmalaget inledde även den andra akten bäst och i matchminut 47 såg det ut som att Siemsen skulle sätta dit trean, men uppoffrande försvarsspel från Jennie Nordin innebar att bollen styrdes ut till en resultatlös hörnspark. I matchminut 60 var hemmalaget ytterligare en gång nära att utöka sin ledning då man haft ett skott i ribban, men hittills var det fortsatt 2–0 på resultattavlan. Tre minuter senare genomförde AIK ett trippelbyte. Ut gick Ella Reidy, Michelle Rojas Flores och Sara Frigren – de ersattes av Felicia Saving, Moa Sjöström och Patricia Fischerova. I matchminut 69 valde hemmalaget att genomföra sitt första byte för dagen då Filippa Andersson Widén fick lämna planen och in kom i stället Emma Broddheimer.

Bortalaget fortsatte att ha svårt att kontrollera bollen och på så sätt skapa målchanser. Med drygt 15 minuter kvar av ordinarie tid fick kapten Nordin syna det gula kortet efter att hon rivit ner en motståndare vid sidlinjen. I matchminut 76 kom hemmalagets tredje mål för dagen efter att Hlin Eiriksdottir placerat in bollen vid Backmarks högra stolprot.

Sekunder innan matchklockan tickade över på 81 spelade minuter så reducerade AIK till 3–1. Adelisa Grabus vann bollen högt uppe på offensiv planhalva och fördelade sedan bollen vidare till Beata Olsson som, via motståndarspelare, prickade in bollen i nät. Direkt efter reduceringsmålet valde Jesper Björk att plocka av Daniella Famili från planen och i stället sätta in Olivia Lindstedt. Fem minuter senare genomförde hemmalaget ett dubbelbyte då Guðný Árnadóttir och Carly Wickenheiser fick placera sig på bänken och in kom i stället Josefin Harrysson och Clare Elizabeth Polkinghorne.

Nyinbytte Olivia Lindstedt fick syna det gula kortet i den 86:e matchminuten efter att hon dragit ner en motståndare som var på väg att påbörja ett farligt anfall. Remy Siemsen fick lämna planen på övertid och i stället äntrade Ebba Thorén. Det såg länge ut som att matchen skulle sluta 3–1 men i matchminut 93 satte Katla Tryggvadottir bollen i nät till 4–1. Kort därefter blåste domaren i pipan och matchen var slut. AIK förlorar med totalt 4–1 och nu väntar en oerhört viktig match nästa helg när IF Brommapojkarna kommer på besök till Skytteholms IP.

Text: Freddy Montan