Förlust i träningsmatchen på Enavallen

2024.06.23, kl 16:08
AIK rivstartade träningsmatchen mot Viking Stavanger efter att Rui Modesto gett AIK ledningen i den andra matchminuten. Ett sent kvitteringsmål i den första halvleken, samt ett ledningsmål med matchens sista spark av norrmännen innebär dock att AIK till slut fick se sig besegrade (1–2).

Efter att gått utan matchspel sedan förlusten mot BK Häcken på Bravida Arena den 2 juni (4–1) så var det under söndagen den 23 juni äntligen dags för AIK:s herrlag att spela fotboll igen.1 526 personer hade tagit sig till Enavallen i Enköping för att avsluta midsommarhelgen med att få se Henok Goitom leda laget som huvudtränare för första gången sedan laget avslutade säsongen 2022 med att spela en träningsmatch mot Västerås SK den 24 november. Dagens motstånd var den norska ligafemman, Viking Stavanger, och huvudläktaren var fylld med supportrar som var nyfikna på att se hur spelet skulle se ut efter ett kortare uppehåll.

Henok Goitom formerade sin startelva på följande vis: Ismael Diawara – Mads Thychosen, Alexander Milošević, Benjamin Tiedemann, Axel Björnström – Anton Salétros, Lamine Fanne, Linus Järeteg – Rui Modest, Emmanuel Gono, Victor Andersson. Värt att notera är att AIK:s lagkapten Milošević var glädjande nog tillbaka på fotbollsplanen efter en längre skadeperiod.

När klockan slog 14:00 blåste dagens huvuddomare Richard Sundell i gång träningsmatchen på Enavallen och det var Gono som hade dagens första kontakt med bollen. Matchens första hörnspark var ägnat för bortalaget efter att man tagit en snabb frispark på högerkanten och sedan lyft in den i straffområdet, som Modesto såg till att rensa i väg bollen över kortlinjen. Norrmännen valde därefter att försöka sig på en variant, men precisionen i inlägget hade mer att önska då den hamnade rakt i bröstet på unge Linus Järeteg, som till vardags håller till i AIK:s P19-lag. Nämnde Linus tog sedan fart och avancerade snabbt framåt centralt i banan och hade även med sig ytterligare tre spelare i kontringen. När han väl löpt halvvägs in på offensiv planhalva gick bollen vidare till Victor Andersson som i sin tur hittade in på Modesto som löpt in i en fin yta i straffområdet. Portugisen gjorde inga misstag när han placerade in bollen läckert via Viking Stavangers målvakts vänstra stolpe. 1–0 till AIK efter endast två spelade minuter.

AIK, som var vitklädda för dagen, fortsatte att pressa högt efter ledningsmålet och man kunde vid flertalet gånger vinna bollen i intressanta lägen på bortalagets planhalva. I matchminut fem såg det även ut som att Gono skulle utöka ledningen till 2–0 efter att Björnström hittat in till anfallaren som befann sig i en fin yta i straffområdet, men liberianen kunde dessvärre inte få bollen på mål och vi hade fortsatt 1–0 på resultattavlan. Bortalaget gjorde försök att pressa AIK:s backlinje men Milosevic & co hade god kontroll och spelade sig allt som oftast ur pressen. Det var AIK som styrde och ställde under inledningen av matchen och i matchminut 15 kom man till ännu ett superläge att sätta dit dagens andra mål. Detta efter att man vårdat bollen fint inom laget under en längre period, Salétros hittade in på en bra yta centralt i banan, han tittade sedan upp och skickade i väg en höjdboll med perfekt precision till Gono som fick ner bollen och slet sig fri med målvakten. En blandning mellan bra målvaktsspel och stressat avslut av Gono innebar dock att målchansen till slut skulle rinna ut i sanden.

När vi hade kommit cirka 35 minuter in i matchen så hade matchbilden skiftat till att det var Viking Stavanger som var det bollförande laget och AIK ställde sig i stället in på att fokusera på att vinna bollen på mittplan för att sedan vända om snabbt till kontringsspel när man väl fick tag på bollen. Bortalaget var inte helt ofarliga så här långt in i matchen och Diawara i hemmalaget hade vid två gånger behövt göra fina räddningar. Det var även en något avvaktande känsla hos AIK vid nästintill varje fast situation, något som kunde kostat ett baklängesmål men än så länge hade vi fortsatt AIK-ledning. I matchminut 45 skulle däremot kvitteringsmålet komma. Sondre Auklend visade upp att han har kvicka fötter och dribblade sig förbi två vitklädda spelare i offensivt straffområdet och skickade sedan i väg ett lågt och kraftfullt avslut som hamnade i nätmaskorna bakom Diawara. Det blev även det sista som hände innan domare Sundell blåste av den första halvleken.

Till den andra halvleken hade vi hela åtta byten att rapporterna. Ut gick Alexander Milošević, Anton Salétros, Axel Björnström, Mads Thychosen, Lamine Fanne, Emmanuel Gono, Victor Andersson och Linus Järeteg. In kom i stället: Eskil Edh, Ismaila Coulibaly, Bersant Celina, Aaron Stoch Rydell, Dino Beširović, Erik Ring, Ahmad Faqa och Taha Ayari.

Bortalagets nummer 10, Zlatko Tripic, som även han blev inbytt till den andra halvleken sparkade i gång den andra halvleken. Det bjöds inte på något skönlir under den inledande kvarten i den andra halvleken, däremot skulle ett gyllene läge dyka upp för Erik Ring i matchminut 60 efter att Modesto löpt sig fri på högerkanten och levererat ett lågt inspel som innebär att Ring stod ensam med målvakten. Avslutet hamnade däremot rakt på Patrik Gunnarsson i bortamålet och det blev inget ledningsmål denna gång heller. I matchminut 64 skedde nästa byte för AIK. Ut gick Rui Modesto och in kom Zach Elbouzedi. Fyra minuter senare hade AIK en boll i nät efter att Faqa nickat in bollen från ett frisparksinlägg av Bersant Celina, dessvärre hade domaren sekunden innan blåst av för offside och vi hade därför fortsatt 1–1 på tavlan. I matchminut 78 byttes Benjamin Tiedemann ut och supportrarna på plats välkomnade in den unge mittbacken, Will Jarlee. Tre minuter senare blev AIK tilldelade en frispark i ett ypperligt läge efter att Beširović blivit nedgjord endast någon decimeter utanför straffområdet. Celina stegade upp och laddade för ett avslut som han fick i väg med ordentlig kraft, placeringen av skottet önskade däremot mer då den hamnade rakt i famnen på Gunnarsson i målet. Det var AIK som var närmast att ta ledningen under slutskedet av matchen men man lyckades inte med den sista aktionen som kunde innebära ett ledningsmål. I stället var det bortalaget som skulle ta ledningen med matchen sista spark. I matchminut 91 snodde Sondre Auklend åt sig bollen strax utanför straffområdet och avancerade sedan in i straffområdet och placerade vackert in bollen i det högra krysset. AIK förlorade därmed träningsmatchen mot Viking Stavanger med 1–2. Nästa träningsmatch sker på Letná Stadium i Prag när laget tar sig an de tjeckiska mästarna, Sparta Prag. Avspark sker lördag den 29 juni kl 15:00.

Text: Freddy Montan