Förlust i derbyt mot Hammarby

2024.05.19, kl 16:51
Ett långskott från Shaquille Pinas i matchminut 60 var starten på en tuff derbyförlust. Knappt tre minuter efter Hammarbys ledningsmål blev Ismaila Coulibaly tilldelad sitt andra gula kort och AIK var därmed nere på tio man. Ett reduceringsmål av Ioannis Pittas i slutskedet var så nära AIK kom. Slutresultatet skrevs till 2–1.

AIK kom till derbyt med ett stukat självförtroende efter att man fyra dagar tidigare åkt på en rejäl knockout i 6–1 förlusten mot IF Elfsborg på Borås Arena. Med 16 insläppta mål på de fyra senaste matcherna så var det inte otänkbart att laget ville se till att täppa igen bakåt genom ett mer resolut försvarsspel. Bortasektionen på Tele2 Arena höll högsta klass redan från start då man såg till att överrösta resterande sektioner på arenan som var fylld av grönvita supportrar.

På grund av Mads Thychosen drog på sig ett rött kort i matchen mot Elfsborg, och Dino Besirovic tog sitt tredje gula på kort tid så innebar det att Henning Berg fick klara sig utan de till dagens möte med Hammarby IF. Henning Berg kom därmed till matchen med följande startelva: Kristoffer Nordfeldt (K) – Rui Modesto, Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann, Axel Björnström – Anton Salétros, Ismaila Coulibaly, Bersant Celina, Taha Ayari – Victor Andersson, Ioannis Pittas.

Kl 14:00 blåste dagens domare Kristoffer Karlsson i pipan och derbyt var officiellt i gång. Inledningen av matchen präglades av två lag som ville ligga rätt i sina positioner och när man väl fick tag på bollen så såg man till att man vårdade den inom laget. Det skulle dröja till den nionde matchminuten innan det första läget kom. Ioannis Pittas tog fram i djupled och bollen landade framför fötterna på cyprioten, han skyddade sedan bollen mot sin försvarare på ett imponerande vis och tog sedan fart mot mål – när han väl tog sig in i straffområdet så skickade han i väg ett rappt och lågt avslut mot första stolpen, Oliver Dovin i hemmakassen var däremot på tårna och lyckades styra ut bollen till en resultatlös hörnspark. Det var en del dueller av derbykaraktär under inledningen, och i matchminut 14 fick Coulibaly syna det gula kortet efter han förlorat bollen till Fredrik Hammar och behövde sedan stoppa Hammarbys kontringsförsök genom att riva ner nämnde Hammar.

Det var hemmalaget som ägde större delen av bollinnehavet när matchklockan närmade sig 30, AIK försvarade sig däremot disciplinerat och Hammarby hade därför svårt att skapa några riktigt farliga målchanser. Även de svartklädda hade problem med att skapa lägen och förutom ett fåtal kontringsförsök så fick man lägga stort fokus på att försvara det egna målet. Efter en bra period för hemmalaget tog AIK över taktpinnen i slutskedet av den första halvleken och man började vinna fler närkamper och kunde etablera tydligare anfallsspel på offensiv planhalva. När matchklockan stod på 41 fick Coulibaly ett drömläge att sätta bollen i nät, men i stället för att behärskat placera bollen mot mål så skickades ett skott med alldeles för mycket kraft och höjd i väg och det blev aldrig riktigt farligt för Dovin i målet. När matchklockan tickade över till 45 så valde domare Karlsson att blåsa av den första halvleken och det var ett likaläge i paus.

Efter 15 minuters pausvila var det dags för den andra halvleken, Nahir Besara i hemmalaget rullade i gång bollen och Hammarby tog hand om bollinnehavet direkt. I matchminut 52 kom Hammarbys hittills bästa läge i matchen. Detta efter att man gett sig av på en blixtsnabb kontring där tidigare nämnde Besara var sist på bollen, men ett ypperligt hemjobb av Salétros innebar att den poängstarke mittfältaren inte lyckades få in bollen mellan stolparna. AIK gjorde en försvarsmässigt bra match men i matchminut 60 skulle ett ledningsmål komma för hemmalaget efter att Pinas fått tid att stå och sikta in sig några meter utanför straffområdet och fick i väg en drömträff som letade sig in vid Nordfeldts vänstra stolpe. Blytungt för bortalaget, och värre skulle det bli. Knappt tre minuter efter att Hammarby tagit ledningen så valde domare Karlsson att plocka upp det andra gula kortet till Coulibaly och AIK var därmed nere på tio man.

I den 68 minuten genomförde Hammarby sitt första byte, ut gick Bouzomana Toure och in kom Viktor Dukanovic. Med ett desarmerat AIK så tog Hammarby tag i matchbilden ordentligt och de svartklädda spelarna var rejält tillbakapressade. Henning Berg valde att genomföra sitt första byte i den 74e matchminuten då Victor Andersson hade sprungit klart för dagen, in kom i stället Erik Ring. Kort därefter kom nästa kalldusch för AIK. Besara fick vandra fritt centralt i banan och hittade fram till Gül som tog sig förbi både Papagiannopoulos och Björnström för att sedan skicka in ett stenhårt skott i nättaket. 2–0 till hemmalaget med 15 minuter kvar att spela, och uppförsbacken var minst sagt brant. AIK gjorde vad man kunde med en man mindre och man lyckades ändå ta sig till halvfarliga lägen via ett bra kontringsspel. I matchminut 79 skulle även reduceringen komma, detta efter att Modesto hittat elegant in till Pittas som mötte höjdbollen med pannan och det stod numera 2–1 på resultattavlan. Det här inbringade ett större mod i de svartklädda spelarna och man gjorde det man kunde med en man färre på plan. Kort efter reduceringsmålet valde Hammarbys huvudtränare Kim Hellberg att plocka av Hampus Skoglund och Deniz Gül, in kom i stället Marc Llinares Barragan och Markus Karlsson. I matchminut 86 såg det ut som att Celina skulle kvittera derbyt efter att Pittas hittade fram till mittfältaren som smugit in i straffområdet, men ett uppoffrande försvararsspel av hemmalaget innebar att avslutet blockerades och rensades sedan i väg. I matchminut 90 valde både AIK och Hammarby att genomföra ytterligare byten. För AIK:s del var det Taha Ayari som fick lämna planen och in kom i stället Aaron Stoch Rydell. I Hammarby valde man att byta ut Tesfaldet Tekie och i stället sätta in Mads Fenger.

AIK kom inte närmare än Celinas läge i den 86:e matchminuten, och efter 95 minuter av fotboll satte domare Karlsson pipan i munnen och blåste av derbyt på Tele2 Arena. AIK fick se sig besegrade och den dystra trenden fortsätter med tre raka förluster. Slutresultat 2–1.

Text: Freddy Montan