Förlust efter målkalas i Norrbotten

2024.06.28, kl 06:56
AIK föll tungt på LF Arena i Piteå på torsdagskvällen. Annika Svensson, Michelle Rojas Flores och Emma Engström gjorde alla sina första mål för säsongen, men det hjälpte föga då hemmalaget satte fem och därmed vann matchen med hela 5–3 (3–1).

Vårsäsongens sista långresa gick till Piteå dit AIK tog sig med förhoppningen att studsa tillbaka efter 0–2-förlusten i derbyt mot Hammarby fyra dagar tidigare. Utgångsläget var dock tufft på förhand. Inte bara var det en formstark motståndare på andra sidan, dessutom saknades både Adelisa Grabus (underkroppsskada) och Moa Sjöström (avstängd, gula kort) jämfört med senast. Ella Reidy och Villemo Dahlqvist ersatte i startelvan som i sin helhet formulerades på följande vis: Serina Backmark – Emelie Jansson, Jennie Nordin (K), Patricia Fischerová, Annika Svensson – Ella Reidy, Olivia Lindstedt, Daniella Famili – Villemo Dahlqvist, Nina Jakobsson, Michelle Rojas Flores.

Hemmalaget startade matchen klart piggast och skapade omgående ett tryck mot AIK-målet. Ett utmärkt läge att ta ledningen uppstod redan i matchminut nio, då ett avslut träffade handen på Patricia Fischerová inne i straffområdet. Huvuddomare Pontus Olofsson pekade på straffpunkten, Maja Green stegade upp och placerade säkert in 1–0 till höger om Serina Backmark.

Målet ruskade dock om AIK som efter den något passiva starten nu tog tag i händelserna. Matchklockan hade tickat upp mot kvarten spelad när Villemo Dahlqvist fick bollen strax utanför straffområdet. Med en precis passning med vänsterfoten hittade Dahlqvist igenom klungan av spelare framför målet och fram till en helt fristående Annika Svensson. Medan hemmaspelarna förgäves vinkade för offside var AIK:s vänsterback lugnet själv och kunde placera in 1–1-kvitteringen i nät.

Efter den händelserika matchinledningen jämnade spelet nu ut sig och vi såg ut att gå mot halvtid med ett oavgjort resultat. Men tre svartgula mardrömsminuter senare stod det hastigt och olustigt 3–1 till norrbottningarna. Först var det Ásla Johannesen som via stolpen pricksköt ledningsmålet i matchminut 42, och bara sekunder innan vi nådde 45 spelade minuter utökade Josefin Johansson hemmaledningen med pannan, på en andraboll efter en hörna.

Tufft läge för AIK, såklart. För att få in mer offensiv kraft genomförde chefstränare Jesper Björk ett byte i paus där Nova Selin ersatte Emelie Jansson, men Piteåspelarna såg trots AIK:s ansträngningar ut att ha god kontroll och kunde bevaka sin ledning i inledningen av den andra akten.

Med en timme spelad kom nästa bakslag för AIK:s del, då en skadekänning tvingade mittbacksresen Patricia Fischerová att kliva av matchen i förtid. Och precis när matchen såg ut att gå i stå fick vi en ny målexplosion:

  • I den 72:a matchminuten utnyttjade hemmalaget ett försvarsslarv som gav Emma Viklund fritt skottläge i straffområdet och 4–1 var ett faktum.
  • AIK replikerade dock direkt på den efterföljande avsparken: Daniella Famili vann sin duell på mitten, släppte ut bollen till inhopparen Maja Johansson som löpte sig loss på högerkanten varifrån hon slog en perfekt passning in till Michelle Rojas Flores som kunde stöta bollen in i det tomma målet fram till 4–2.
  • Men just när man trodde att det var liv i matchen igen kom nästa AIK-smäll i matchminut 75. Piteåhörna från höger, återigen nick från Josefin Johansson och 5–2 på resultattavlan.

Trots att inhopparen Emma Engström visade prov på både styrka och vilja när hon sprang in 5–3-reduceringen sju minuter före full tid var AIK aldrig riktigt nära poäng den här kvällen. Redan på måndag har man dock chans till snabb revansch. Då är det nämligen Piteå IF:s tur att göra den långa resan, söderut till Skytteholms IP. Ge gärna laget ditt stöd på plats då i kampen om viktiga poäng. Biljetter till specialerbjudandet 99 kr/st finns tillgängliga på AIKbiljett.se, i en match som blir vårsäsongens sista på hemmaplan.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll