Förändring i tränarstaben

2023.07.03, kl 15:40
Herrlagets assisterande tränare Martin Falk lämnar måndagen den 3 juli 2023 AIK Fotboll efter en och en halv säsong på Karlberg.

Annons:

– Vi tackar Martin för hans bidrag i AIK och önskar honom lycka till framöver, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

28-årige Martin Falk, född tisdagen den 28 mars 1995 på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och uppvuxen i Brålanda i Dalsland, inledde sin idrottskarriär som bandymålvakt i moderklubben IFK Vänersborg och fortsatte sedan till Sandvikens AIK där han, som en av Sveriges största bandytalanger, gick hela vägen till deras herrlag i Elitserien. Våren 2016 meddelade Martin att han avslutade bandykarriären, trots ett år kvar på kontraktet, för att istället satsa på fotbollen som tränare. På meritlistan hade han som bandyspelare SM-guld med Sandvikens AIK, VM-guld med U21-landslaget och två SM-guld med Sandvikens AIK samt IFK Vänersborg i J20.

Han inledde i Sandvikens IF som tränare för P16-laget och skötte även videoanalysen för herrarnas A-lag som 2016 spelade i Division 2 Norrland, en serie som man även vann. Vintern 2016 blev det comeback som bandyspelare då AIK Bandy skrev ett kontrakt med honom för spel i Division 1 Östra. I augusti 2017 lämnade Martin Falk Sandvikens IF:s P17-lag och flyttade till Västmanland och Västerås där han blev tränare för U15-laget i Västerås SK. Under 2018 var han tränare för VSK:s U16/U17-lag. Det blev i januari 2018 även klart med att han spelade bandy med Västerås SK i Elitserien då man slutade på fjärde plats i grundserien innan man slogs ut av Villa Lidköping BK med 1–3 i matcher i kvartsfinalen.

I december 2018 lockade AIK Fotbolls Ungdomsakademi och Martin Falk ersatte Sebastian Borg som huvudtränare i AIK U16. Efter två år i AIK Fotboll meddelade Sandvikens IF den 4 december 2020 att man gjort klart med Martin som tränare för deras herrlag. Han anställdes först som assisterande tränare till Per Olsson, men efter att tränarveteranen värvats av allsvenska Halmstads BK så valde Sandvikens IF att utse Martin Falk till ny chefstränare för herrlaget som under 2021 spelade i Ettan Norra. Sandvikens IF var länge med i kampen om en kvalplats till Superettan. Rödvästarna slutade till slut på tredje plats i tabellen, fyra poäng efter Dalkurd FF som tog kvalplatsen bakom seriesegrarna IF Brommapojkarna. Sandvikens IF tog 58 poäng efter resultatraden 17V-7O-6F och i de fyra toppmatcherna mot BP och Dalkurd noterade man fyra poäng.

Den 10 november 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Martin Falk om ett avtal där han klev in i ledarstaben som assisterande tränare till chefstränaren Bartosz Grzelak. ”Jag är otroligt stolt över att vara tillbaka i AIK. Min intention redan när jag lämnade akademin för Sandviken, var att samla på mig erfarenhet på seniornivå för att en dag kunna återvända till AIK. Det ska bli väldigt roligt och utvecklande att få jobba i ett så skickligt ledarteam, under ledning av Bartosz. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa AIK till nya framgångar, och fortsätta utveckla en miljö där våra egenfostrade spelare kan få dansa in på Friends och få fira med Norra” sa Martin Falk.

Martin anslöt i januari 2022 till verksamheten på Karlbergs träningsanläggning och han satt på bänken för första gången i en av AIK:s tävlingsmatcher den 19 februari 2022 då Gnaget ställdes mot Örgryte IS (2–0) i den första omgången i gruppspelet av Svenska cupen 2021/2022 inför 4 249 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK vann gruppen, men efter 1–1 hemma mot Örebro SK i den avslutande matchen tappade Gnaget hemmaplansfördelen i kvartsfinalen och man lottades istället mot Malmö FF. Efter en mållös första halvlek var ställningen 2–2 efter 90 minuters spel och förlängning krävdes för att skilja lagen åt. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straff för hemmalaget efter en möjlig hands på Nabil Bahoui i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

AIK inledde den 2 april 2022 Allsvenskan på ett soligt Bravida Arena i det vita bortastället och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken. Hemmalaget hade 2–0 efter 14 minuters spel och vann till slut med 4–2 efter ett hattrick av Alexander Jeremejeff. Men Gnaget kom igen och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår. Spelet började hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena i Stockholm den 21 juli 2022 föll AIK med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter att gästerna tagit ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 efter Yasin Ayaris kvittering i den andra halvleken och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget. Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för Gnagets första match genom tiderna i Uefa-spelet där AIK skulle kliva fram för ett straffavgörande. Sedan debuten i Mässcupen 1965 hade AIK tidigare aldrig tidigare tagit en match till förlängning, närmast var man borta mot SC Braga den 3 augusti 2017 då det återstod cirka tio sekunder av förlängningen när det portugisiska hemmalaget avgjorde med ett 2–1-mål. Sebastian Larsson klev fram för att slå den första straffsparken mot KF Shkëndija och tryckte till bollen hårt. Avslutet gick förbi målvakten Ferat Ramani, som bytts in inför straffavgörandet, men slog i ribban och studsade in på planen igen. En mardrömsstart för AIK som dock avancerade i turneringen tack vare mål av Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli samt Axel Björnström och en räddning av målvakten Kristoffer Nordfeldt.

AIK svarade för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko den 18 augusti 2022 när lagen möttes på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. Gnaget föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan. AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget. Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping med Nabil Bahoui som lagkapten då Sebastian Larsson inledde på bänken. 12 765 åskådare på plats såg AIK flyga fram till en 3–0-ledning i den första halvleken efter vackra mål av Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui i vad som var årets överlägset bästa spel. AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld. Efter säsongen anställdes Andreas Brännström som chefstränare i AIK.

2023 inleddes för AIK:s del med gruppspelet i Svenska cupen 2022/2023 och AIK vann grupp 5 på sju poäng efter matcher mot Västerås SK FK (1–1), Östersunds FK (3–0) och Varbergs BoIS FC (3–0). I kvartsfinalen ställdes AIK mot Hammarby på Tele2 Arena den 13 mars 2023 och AIK föll med 1–2 och därmed var Gnagets sista möjlighet till Uefa-spel 2023 över. AIK inledde den 2 april 2023 Allsvenskan mot nykomlingarna Halmstads BK på Örjans vall i Halmstad och Gnaget föll överraskande med 1–2 efter en kvittering av Rui Modesto. I den andra omgången noterade AIK 0–3 hemma mot IFK Norrköping FK inför 32 178 åskådare på Friends Arena. I den tredje omgången kom AIK:s första seger då Hammarby besegrades med 2–0 inför 41 142 åskådare på Nationalarenan sedan Alexander Fesshaie blivit stor matchhjälte med sina två mål. AIK svarade för en svag vårsäsong och låg näst sist i tabellen med endast sju inspelade poäng på de tolv första omgångarna. I den allsvenska omstarten borta mot IF Brommapojkarna på Grimsta IP den 1 juli 2023 vann AIK med 2–0 efter två mål av Rui Modesto under matchens första 18 minuter. Den 2 juli 2023 meddelade AIK Fotboll att chefstränaren Andreas Brännström lämnar klubben och han ersattes av norrmannen Henning Berg. Det blev sammanlagt 52 tävlingsmatcher på bänken för Martin Falk som assisterande tränare i AIK och han noterade 21V-14O-17F i dessa matcher.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll