Familis straffavgörande gav AIK tre nya poäng

2023.07.01, kl 16:35
AIK fortsätter gå starkt i Elitettan och tog under lördagen tre nya poäng. Med likaläge efter 90 spelade minuter tilldelades AIK en straffspark på tilläggstid. Daniella Famili förvaltade straffsparken på bästa sätt och matchen slutade 2–1 till hemmalaget.

Klockan 13:00 på lördagen gjorde det turkos-klädda bortalaget avspark på ett soligt Skytteholms IP. AIK som hade gjort en förändring i startelvan från senast, ställde för dagen upp med Wilma Ljung Klingwall på det centrala mittfältet, då Sara Frigren utgick från truppen på grund av sjukdom. I Jitex BK:s startelva kunde vi hitta den tidigare AIK-spelaren Ema Pajlevic som under fjolåret gjorde en kortare sejour i klubben.

En trevande och förhållandevis svag inledning från AIK och till skillnad från ett energiskt bortalag så kändes man aningen svårstartade. Men trots den svaga starten var det ändå AIK som skapade både de flesta och farligaste målchanserna till en början. Anfallsduon Matilda Nildén och Adelisa Grabus fick både ett, två och tre lägen för att göra 1–0. I stället var det Jitex som skulle ta ledningen. Ett inspel från höger hittade in till Fanny Linderoth som var starkast i duellspelet och tryckte in 1-0-bollen.

AIK fick jobba sig successivt in i matchen och det var uppenbart att samspelet inte var där det varit i tidigare matcher. Med tio minuter kvar av första halvleken började dock tendenser till det AIK vi är vana att se visa sig. Flertalet fina kombinationer ledde också fram till en kvittering. Nildén spelade in bollen från vänsterkanten och på Familis avslut högg Grabus på returen. 1–1 med bara två minuter av ordinarie speltid i första halvlek.

Andra halvlek var ingen uppvisning rent spelmässigt heller, utan präglades desto mer av kamp och duellspel. Paljevic i bortalaget fortsatte vara rivig i sitt spelsätt och i den 66 spelminuten ryckte hon sig loss på en fri yta. AIK:s mittback Sofia Parkner var sen in i situationen och domaren vinkade därefter med det röda kortet. Trots en spelare mer lyckades aldrig Jitex kapitalisera på fördelen och i stället var det AIK som skulle dra längsta strået. 90+5 stod på matchuret när Nildén satte upp farten på vänsterkanten och blev fälld i straffområdet. Med matchens sista spark kunde Daniella Famili säkert pricka in 2–1 bakom Anna Larsson och AIK inkasserade tre nya poäng på kontot. Publiksiffran skrevs till 323 på Skytteholms IP under lördagen.

AIK fortsatt i tabelltopp och nu återstår en match innan ett längre uppehåll då AIK reser till Lidköping.

Text: AIK Fotboll