Erick Otieno lämnar AIK Fotboll

2024.01.11, kl 19:22
AIK Fotboll är överens med den polska klubben RKS Raków Częstochowa om en transfer gällande spelaren Erick Otieno. Erick debuterade 2020 i AIK och det blev sammanlagt 104 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan.

– Vi önskar Erick lycka till med sitt nästa steg i karriären. Vi vill samtidigt tacka honom för sina fina insatser under åren i AIK, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Jag vill bara säga att jag har njutit av varje ögonblick i AIK under de fyra åren som jag har varit här. Varje ögonblick betydde mycket för mig. Jag uppskattar och vill tacka alla supportrar för stödet under tiden i AIK, det har varit enormt, säger Erick Otieno.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                           0         2 500
II                   2 500         5 000
III                  5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Erick Otieno till RKS Raków Częstochowa hamnar i klass III. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

27-årige Erick Otieno, född fredagen den 27 september 1996 i Nyando i Kenya, anlände till Sverige sommaren 2018 och började spela med AIK:s samarbetsklubb Vasalunds IF. Han började som sjuåring spela fotboll i Future stars soccer academy och har sedan spelat i Kakamega school (Kenya), Gor Mahia FC (Kenya), FK Kolcheti-1913 Poti (Georgien), KS Kastrioti (Albanien) och Vasalunds IF.

Debuten för Vasalunds IF skedde den 22 september 2018 då man i den 22:a omgången av Division 2 Norra Svealand mötte Gamla Upsala SK (4–0) inför 75 åskådare på Gamlis IP i Uppsala. Erick Otieno inledde på bänken i tröja nummer 6 under chefstränaren Nebojša Novaković ledning, men i den 60:e matchminuten ersatte han Mai Traore. I startelvan spelade även AIK:s Bilal Hussein och Adam Ben Lamin. Det första målet kom i den nästföljande matchen då Vasalunds IF tog emot Bollnäs GIF FF (2–2) inför 150 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 30 september 2018. Erick Otieno svarade för 2–1-målet i den 48:e minuten. Det blev spel i tre tävlingsmatcher, varav två från start, för honom under debutåret i AIK:s samarbetsklubb då man vann serien och avancerade till Division 1 Norra.

Under 2019 startade Erick Otieno 19 matcher för Vasalunds IF då man slutade på sjätte plats i tabellen. Han svarade för ett mål, borta mot Carlstad United BK (3–4) på Tingvalla IP i Karlstad den 29 september 2019. Under sommaren missade han några matcher med Vasalunds IF då han spelade 2019 Africa Cup of Nations med Kenya i Egypten. Kenya spelade i grupp C tillsammans med Algeriet (0–2), Senegal (0–3) och Tanzania (3–2) och man slutade på tredje plats efter att Erick Otieno spelat samtliga tre matcher. I november 2019 inleddes kvalspelet till 2021 Africa Cup of Nations som spelas i Kamerun. Kenya inledde kvalspelet i grupp G med att möta Egypten borta (1–1) och Togo hemma (1–1) och Erick Otieno spelade båda matcherna som vänsterback. Landslagsdebuten för Kenya skedde 2016.

Den 4 december 2019 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Erick Otieno om ett avtal som sträckte sig till och med den 31 december 2024 och han anslöt till klubben under försäsongen. ”AIK är ett stort lag och det känns bra att nu ha skrivit på ett avtal. Jag har sett de flesta hemmamatcherna på Friends Arena under min tid i Sverige och min målsättning är att spela många matcher för AIK och vinna titlar med klubben”, kommenterade Erick Otieno övergången till AIK. AIK inledde tävlingssäsongen med gruppspelet i Svenska cupen 2019/2020 och Erick Otienos debut för AIK kom den 23 februari 2020 då Gnaget tog emot Jönköpings Södra IF (2–2) inför 4 923 åskådare på Skytteholms IP. Erick var uttagen i startelvan av chefstränaren Rikard Norling och spelade hela matchen i tröja nummer 25.

Inför den sista och avgörande gruppspelmatchen, hemma mot Kalmar FF den 9 mars 2020 var förutsättningarna att AIK var tvungna att vinna för att avancera till kvartsfinal. AIK vann med 3–1 utan Erick Otieno på planen, efter bland annat två mål av Saku Ylätupa, inför klubbens högsta publiksiffra genom tiderna på Skytteholms IP då 5 026 åskådare var på plats. I kvartsfinalen lottades AIK att ställas mot Malmö FF på bortaplan, men dagen innan den planerade matchen sköts allt spel upp med anledning av den ökande smittspridningen av pandemin covid-19.

Den 29 maj 2020 meddelade AIK Fotboll att Erick Otieno skadats under träning på Karlberg och att han inom kort skulle opereras för sin underkroppskada. I slutet av maj samma år meddelade även Svenska Fotbollförbundet att Allsvenskan skulle starta utan publik den 14 juni 2020 och AIK begav sig till Behrn Arena i Örebro för ett möte med Örebro SK. AIK kom till spel med flera juniorer och ett nytt spelsystem under ledning av chefstränaren Rikard Norling och man inledde med en 2–0-seger där målen gjordes av de allsvenska debutanterna Robin Tihi från de egna leden samt inlånade Jasir Asani. AIK gick rejält på pumpen i den andra omgången då man föll med 1–4 mot IFK Norrköping FK hemma på Friends Arena efter att bortalaget haft en 4–0-ledning redan efter en dryg halvtimmes spel. En säker seger följde borta mot Hammarby innan det var dags för kvartsfinalen i Svenska cupen 2019/2020.

AIK svarade för en stark insats borta mot Malmö FF och var ett stolpskott ifrån att ta ledningen med 2–0, men hemmalaget vände till 4–1 efter att AIK i den andra halvleken dragit på sig två röda kort. I Allsvenskan började AIK-maskinen att hacka betänkligt och trepoängarna lös med sin frånvaro. I slutet av juli tog klubben beslutet att avsluta samarbetet med chefstränaren Rikard Norling och ersättare blev Bartosz Grzelak som 2017-18 varit assisterande tränare i AIK, och som sedan dess arbetat med det svenska U21-landslaget. Ett nytt spelsystem infördes, men AIK:s augustimånad blev också tuff och inför landslagsuppehållet i början av september låg klubben på tolfte plats i den allsvenska tabellen. Klubben hade under transferfönstret värvat Mikael Lustig, Filip Rogić, Sotirios Papagiannopoulos samt Bojan Radulovic Samoukovic och de nya spelarna anlände med nödvändig energi till Karlbergs träningsanläggning.

En träningsmatch borta mot IFK Norrköping FK under landslagsuppehållet blev något av vändpunkten då AIK vann med 1–0 efter mål av Panajotis Dimitriadis och en straffräddning av Budimir Janošević som därefter tog över som förstemålvakt mellan stolparna. En 0–0-match borta mot Malmö FF i den allsvenska återstarten följde och poängen var både viktig och nödvändig för moralen då AIK återigen åkt på två röda kort på Eleda stadion i Malmö, men kämpade sig till poäng trots tio stopptidsminuter i den andra halvleken. Det blev på grund av skadan endast fyra allsvenska matcher för Erick Otieno under hösten 2020.

Efter ett svagt 2020 var revanschlustan stor hos AIK inför 2021. AIK Fotbolls båda representationslag tillbringade merparten av försäsongen med fina förutsättningar inomhus i Friends Arena som på grund av pandemin hade förberetts för att härbärgera lagen i två månader. Tävlingssäsongen inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 och AIK gick inte vidare till kvartsfinal efter att ha förlorat den avslutande matchen borta mot Hammarby (2–3) på Tele2 Arena i Stockholm den 7 mars 2021. AIK var tvungna att vinna för att gå vidare och det var riktig kamp i den andra halvleken, men en märklig situation där AIK inte tilläts byta in en spelare istället för skadade Eric Kahl som lämnat planen bäddade för hemmalagets avgörande mål. Erick Otieno startade alla tre cupmatcherna. Precis som under 2020 så var det restriktioner gällande publik på matcherna på grund av pandemin covid-19 och endast åtta åskådare tilläts till en början. I Allsvenskan inledde AIK med en seger mot nykomlingen Degerfors IF (2–0) på Friends Arena med Erick Otieno i startelvan och man låg inför EM-uppehållet på tredje plats i tabellen. Under våren och sommaren 2021 gjordes några transfers då Zachary Elbouzedi och den svenske landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt anlände till Stockholm. Felix Michel lånades ut och vänsterbacken Eric Kahl såldes till danska AGF Århus den 24 juli 2021.

I augusti 2021 var det dags för den andra omgången av Svenska cupen 2021/2022 och AIK besegrade Rågsveds IF (5–0) på Hagsätra IP med Erick Otieno i startelvan och kvalificerade sig därmed för gruppspelet i februari/mars 2022. I Allsvenskan fortsatte AIK att leverera och den 8 augusti 2021 vann man med 4–1 borta mot Djurgården i en match där inga AIK-supportrar släpptes in på Tele2 Arena i Stockholm. Erick Otieno drog i derbyt på sig säsongen tredje gula kort. AIK följde upp med en sen 1–0-seger borta mot IK Sirius FK en dryg vecka senare i en match där Erick Otieno var avstängd, men sedan började bortaspelet hacka betänkligt och man radade upp sex allsvenska matcher i rad utan seger. Den 21 september 2021 tog AIK emot IFK Göteborg (3–1) inför 14 077 åskådare på Friends Arena och Erick Otieno svarade för sitt första mål. Efter 32 minuters spel slog IFK Göteborg en hörna från vänster som nickades bort av Erik Ring vid den främre stolpen. Bollen gick till Oscar Wendt som från sin vänsterkant försökte spela tillbaka bollen till egen planhalva, men misslyckades kapitalt och Erick Otieno fångade upp den på mittlinjen och satte fart mot mål. AIK:s vänsterback höll lätt undan från jagande Wendt och nådde straffområdet där han avslutade efter marken mot den bortre stolpen. Målvakten Ioannis Anestis lyckades inte alls med en förväntad benparad och det var 3–1.

Hemmaspelet under säsongen var dock oerhört starkt och gjorde att AIK hängde med i toppstriden ända in i slutsekunderna av säsongen. Inför den 30:e och sista omgången var förutsättningarna att AIK skulle ta SM-guld om man besegrade IK Sirius FK hemma på Friends Arena samtidigt som Malmö FF förlorade hemma mot Halmstads BK. AIK gjorde sitt och vände 0–2 till 4–2, men HBK lade allt hopp till att Degerfors IF inte skulle vinna borta mot Östersunds FK. När sedan Degerfors IF gjorde sitt sena segermål så var det för sent för HBK och man åkte efter kvalspel mot Helsingborgs IF istället ur Allsvenskan. Malmö FF tog därmed sin nödvändiga poäng och vann SM-guldet på samma poäng som AIK, men med något bättre målskillnad. Med knappt två stopptidsminuter kvar av karriären svarade Henok Goitom i serieepilogen för sitt hundrade tävlingsmål för AIK då han nickade in 4–2-målet efter Sebastian Larssons frispark. Erick Otieno startade under året i 33 av AIK:s tävlingsmatcher och var tillsammans med Bilal Hussein de som spelade flest matcher under säsongen. Det blev ett mål och sju målgivande passningar för honom.

Tävlingssäsongen 2022 inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022 och AIK startade med 2–0 hemma mot Örgryte IS och 4–0 borta mot Eskilsminne IF, men 1–1 hemma mot Örebro SK i den sista gruppspelsmatchen innebar att AIK vann gruppen, men inte fick hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Malmö FF blev AIK:s cupmotståndare på klassiska Malmö IP och matchen gick till förlängning efter att AIK tappat en 1–0-ledning i den andra halvleken, men kvitterat till 2–2 vilket gav 30 minuters extra speltid där MFF till slut vann med 3–2 och AIK:s cupresa var över. Erick Otieno startade alla fyra cupmatcherna under våren. AIK inledde den 2 april 2022 Allsvenskan på Bravida Arena på Hisingen och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken (2–4) efter att bland annat Erick Otieno dragit på sig en straffspark i matchens inledning. AIK kom dock igen och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF.

Den 15 maj 2022 möttes AIK och Hammarby i ett hett allsvenskt derby på Tele2 Arena och den svängiga matchen slutade 3–3. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår, men spelet började hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. I juli 2022 anlände John Guidetti efter en lång karriär utomlands, men långtidsskador på rutinerade spelare som Nabil Bahoui och Alexander Milošević gjorde inte situationen enklare under ett kompakt spelschema. I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena föll AIK med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter ett nickmål av John Guideti. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget. Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för AIK:s första match genom tiderna i Uefa-spelet där man skulle kliva fram för ett straffavgörande och AIK var starkast och avancerade i turneringen.

AIK svarade sedan för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko när lagen möttes i play-off på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. AIK föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan. AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget. Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping och AIK flög fram till en 3–0-ledning i den första halvleken och bjöd på årets överlägset bästa spel, men en onödig utvisning av inlånade Vincent Thill i slutet av den första halvleken stoppade bortalagets skönspel. I den andra halvleken fick AIK fokusera på försvarsspel och två sena baklängesmål i slutminuterna höll på att ställa till det då AIK avslutade matchen med endast nio spelare på planen efter Collins Sichenjes skada, men med sekunder kvar av stopptiden gjorde Erick Otieno 4–2 i öppet mål då hemmalaget flyttat upp målvakten i samband med en hörna.

Glysisvallen i Hudiksvall var spelplatsen för AIK i den andra omgången av Svenska cupen 2022/2023 och Hudiksvalls Förenade FF stod för motståndet och efter 4–2 avancerade AIK till gruppspelet i februari/mars 2023. AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld. I den sista matchen för säsongen, hemma mot IF Elfsborg, den 6 november 2022 avtackades den rutinerade trion Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig inför 31 335 åskådare på Friends Arena. Erick Otieno spelade 35 tävlingsmatcher under 2022, varav 33 från start, och svarade för två mål och sex målgivande passningar. Målen kom hemma mot IK Sirius FK (2–2) och borta mot IFK Norrköpings FK (4–2). Han missade de tre avslutande matcherna i Allsvenskan med en skada och var dessutom avstängd borta mot Degerfors IF (1–1) och borta mot 1.FC Slovácko (0–3).

AIK hade den 8 november 2022 skickat ut ett pressmeddelande som förkunnade att man skrivit ett kontrakt med Andreas Brännström som ny chefstränare och avtalet sträckte sig till och med den 31 december 2025. AIK:s tävlingssäsong inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2022/2023 då man mötte Västerås SK (1–1), Östersunds FK (3–0) och Varbergs BoIS FC (3–0) innan Gnaget i kvartsfinalen ställdes mot Hammarby (1–2) den 13 mars 2023. Erick Otieno spelade i alla fyra cupmatcherna.

AIK inledde den 99:e årgången av Allsvenskan den 2 april 2023 och för motståndet stod nykomlingen Halmstads BK (1–2) på Örjans vall i Halmstad. Hemmalaget gick fram till 2–0 inför 10 690 åskådare innan AIK reducerade genom det portugisiske nyförvärvet Rui Modesto. Erick Otieno startade de sex första matcherna i Allsvenskan innan han på grund av sjukdom missade bortamötet med Malmö FF (1–3). Den 28 maj 2023 ställdes AIK mot Djurgården (0–1) inför 26 084 åskådare på Tele2 Arena och i slutet av matchen fick både Erick Otieno och Axel Björnström syna det röda kortet från domaren Andreas Ekberg och bortalaget avslutade därmed matchen med endast nio spelare. Det röda kortet innebar att duon missade hemmamötena med Kalmar FF (1–1) och IF Elfsborg (1–2) i början av juni. AIK hade en oerhört tuff inledning på seriespelet och låg näst sist vid sommaruppehållet efter att man noterat 1V-4O-7F. I den allsvenska omstarten borta mot IF Brommapojkarna på Grimsta IP den 1 juli 2023 vann AIK med 2–0 efter två mål av Rui Modesto under matchens första 18 minuter. Dagen efter segern beslutade AIK Fotboll att Andreas Brännström inte längre ledde klubbens herrlag.

Erick Otieno startade de 15 första allsvenska matcherna efter sommaruppehållet innan han på grund av tre gula kort missade hemmamötet med Halmstads BK (1–1) den 29 oktober 2023. Han satt på bänken då AIK den 16 augusti 2023 besegrade Dalkurd FF (3–0) i den andra omgången av Svenska cupen 2023/2024. Serieepilogen hemma mot IFK Värnamo (3–1) inför 24 327 åskådare på Friends Arena den 12 november 2023 blev Ericks sista AIK-match. AIK slutade på elfte plats i den allsvenska tabellen, tre poäng och målskillnad före IF Brommapojkarna som slutade på kvalplats. Erick Otieno noterades för spel i 30 tävlingsmatcher, varav 29 från start, och svarade för ett mål och fyra målgivande passningar. Målet kom hemma mot IF Brommapojkarna (2–2) då han framspelad av Anton Salétros nickade in viktiga 1–1 i den 45:e matchminuten. Det blev sammanlagt 104 tävlingsmatcher för Erick Otieno i AIK-tröjan, varav 98 från start, och han noterades för fyra mål och 18 målgivande passningar. Hans disciplinära facit blev ett rött kort och 20 gula kort. Den historiska hundrade tävlingsmatchen för klubben noterade Erick Otieno den 1 oktober 2023 då AIK mötte BK Häcken (0–2) på Bravida Arena på Hisingen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll