En komfortabel derbyvinst för AIK på Friends Arena

2024.04.21, kl 17:45
44 734 supportrar fick se AIK vinna derbyt på Nationalarenan efter mål av Bersant Celina och Ioannis Pittas i den andra halvleken.

Annons:

Söndagen den 21 april var det återigen dags för AIK att ta sig an Djurgårdens IF på Nationalarenan i Solna. Besvikelsen från cupderbyt drygt en månad tidigare hade lagt sig och en känsla av stor revanschlust bubblade inne på arenan. Henning Bergs AIK hade inför dagens möte lyckats samla på sig fem poäng på de tre första omgångarna av Allsvenskan 2024, vilket får anses som godkänt då två av dessa var spelades på bortaplan. Inför avspark visade AIK Tifo sin enorma klass ännu en gång, denna gång var det en hyllning till AIK:s historia och språngmarschen genom huvudstaden.

Henning Berg formade följande elva från start: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Abdihakim Ali, Ismaila Coulibaly – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Glenn Nyberg som var huvuddomare för dagen satte pipan i munnen kl 14:00 och Fallenius i bortalaget sparkade i gång matchen, kulan var officiellt i luften. Det dröjde inte mer än några sekunder innan Hakim la sig ner på backen efter att ha vad till synes verkar ha varit ett felsteg efter en nickduell. Båren plockades fram och Bersant Celina påbörjade en intensiv uppvärmning vid sidlinjen. Efter några minuter av behandling blev Hakim buren av planen och Celina fick äntra planen i stället. En otäck skada för Ali och vi önskar honom en snabb återhämtning.

Matchen återtogs och efter en avvaktande start från bägge lag kunde Salétros hitta fram med en lång och fin krossboll till Modesto som löpte sig fri på högerkanten. Han kom sedan en mot en med Djurgårdens högerback Samuel Dahl och visade att formen satt i då han rundade försvaren utan några större svårigheter, inspelet blev lågt och såg ut att leta sig fram till Pittas som befann sig i straffområdet, men bollen kunde till slut rensas ut till en resultatlös hörnspark. Första avslutet på mål skulle komma från bortalaget i den 10e matchminuten, detta efter att Albin Ekdal slitit sig loss från svartgula spelare för att sedan hitta ut till Gulliksen på vänsterkanten. AIK var dock snabbt tillbaka i sina försvarspositioner och avslutet blev mer av en passning till Nordfeldt i AIK-målet. Under matchens inledande 15 minuter hade lagen delat på att äga bollinnehavet under stunder, känslan var att lagen kände på varandra och inget av lagen hade lyckats ta sig till några farliga målchanser ännu. I matchminut 17 fick hemmalaget ett intressant frisparksläge halvvägs in på offensivplanhalva efter att Celina gått omkull, Salétros serv letade sig däremot endast fram till blåklädda spelare och man kunde ta över bollinnehavet igen. I den 22a matchminut ställde sig hela arenan upp i kör och vädjade efter ett gult kort till blåklädd spelare efter att han gått in hårt med sträckta ben mot Coulibaly – domare Nyberg valde dock att nöja sig med frispark för AIK.

Hemmalaget hade vid det här laget tagit kontroll över matchbilden och man rullade runt bollen fint bland medspelare, förlorade man bollen så var man snabba på att återerövra den genom ett hårt och effektivt press-spel. Rui Modesto som hade inlett matchen piggt med flertalet fina löpningar längst sin kant skulle i den 26e matchminut få en chans att servera en fristående Pittas, dessvärre kunde Miro Tehno i bortalaget få en tå på bollen och Ekdal rensade sedan i väg bollen från eget straffområdet och AIK fick börja om. I matchminut 32 fick bortalaget en gyllene chans att ta ledningen i matchen. Detta efter att man tagit en kort hörnspark för att sedan lyfta in den i boxen, bollen letade sig fram till Lucas Bergvall som befann sig en halvmeter från Nordfeldt – efter några sekunder där de flesta på arenan nog höll andan så kunde AIK försvaret rensa i väg bollen.

Hemmalaget hade cirka 35 minuter in i matchen varit det laget som varit tydlig spelförande, trots detta hade man svårt att skapa de där riktigt vassa målchanserna. Axel Björnström tog sig fram på sin vänsterkant och tog sig in i straffområdet och hade ett utmärkt läge att klippa till med högerfoten, nämnde Björnström valde dock att hitta fram till Pittas som såg ut att bli förvånad att bollen hamnade på hans fötter, det hela ledde till att bollen rullade ut över sidlinjen till inspark för bortalaget. Strax innan pausvilan kom Djurgården på ett anfallsförsök längst högerkanten, Bergvall hittade in till Hümmet som var relativt omarkerad i straffområdet, men ett dåligt tillslag på bollen innebar att AIK blev tilldelade inspark. Bortalaget hade kommit i gång på allvar nu, och kort efter Hümmets avslut så kom man till anfall ännu en gång. Denna gång var det efter ett onödigt bolltapp på mittplan från hemmaspelare, Gulliksen sprang längs vänsterkanten och hittade in till Ekdal i straffområdet – avslutet hade dock mer att önska då Nordfeldt enkelt kunde samla in bollen. Björnström som även han hade en fin första halvlek kom upp bra i pressen och vann bollen halvvägs in på offensivt straffområde när klockan slagit 45, det gick dessvärre för långsamt i avanceringen mot mål och Marcus Danielsson & co kunde lägga sig rätt i sina positioner och avfärda försöket. Efter 51 minuter av fotboll valde domare Nyberg att blåsa av den första halvleken. AIK hade varit det tydligt spelförande laget, däremot var bortalaget inte helt ofarliga när man väl tog sig till lägen.

Efter 15 minuter vilopaus sattes bollen i rullning igen. Den andra halvleken tog vid där den första slutade, hemmalaget tog hand om bollinnehavet och var effektiva att vinna tillbaka bollen när man väl förlorade den. I matchminut 51 skulle matchens första gula kort komma, detta efter att Omar Faraj tvingats springa med en drygt 80kg ryggsäck i form av Ekdal. Frisparken som togs halvvägs in på offensiv planhalva skulle inte gynna ut i någon farlighet då Djurgårdens försvarare hade bra koll på de svartklädda spelarna. Två minuter senare skulle matchens absolut farligaste läge komma. Anton Salétros hittade en fin lucka på högerkanten där Modesto tagit sig fram, portugisen visade sin snabbhet och tog sig enkelt förbi försvarande Danielsson, därefter skickade han in ett precist inspel till Coulibaly som kom med full fart in i straffområdet. Här var nästintill hela arenan på fötterna och redo att fira ett ledningsmål, men Coulibaly fick för mycket fot under bollen och den hamnade till slut några meter ovanför överliggaren. I matchminut 55 genomförde bortalaget sina första byten, ut gick Samuel Leach Holm och Oskar Fallenius, in kom i stället Haris Radetinac och Besard Sabovic.

I matchminut 57 kom äntligen det förlösande ledningsmålet! Salétros vann sin duell på mittplan och hittade fram till Faraj som avancerade mot mål – han hittade i sin tur fram till Coulibaly som på en touch vinklade vidare bollen till Celina som kom i full fart och avlossade. Den här gången var det perfekt mängd fot under bollen och det rasslade till i nätet bakom Widell Zetterström i bortamålet. AIK slog inte av på takten efter ledningsmålet och bara tre minuter senare såg det ut som att Modesto skulle utöka ledningen efter han vunnit en duell mot Dahl, när Rui väl skulle avsluta så kändes det lite väl stressat och skottet med vänsterfoten hamnade någon meter utanför mål.

När spelet väl hade satt sig igen efter Celinas ledningsmål så märkte man att AIK valde att ligga rätt i sina positioner och inte stressa fram någonting, medan bortalaget spelade alltmer stressat och gjorde flertalet försök att ta sig framåt genom kontringar, utan några större resultat. Däremot skulle ett läge komma i matchminut 70 efter en hörnspark, nicken som såg ut att kunna leta sig in i mål hamnade dock även denna någon meter utanför målramen. Bortalaget hade spelat upp sig vid det här laget och AIK var tillbakapressade. Hemmalaget fick se till att vara vassa i sina kontringar när man väl fick lägen, och i den 72:a matchminuten var det Faraj som slet sig loss på mittplan, Sabovic hängde på Omar i flera meter och domare Nyberg valde till slut att blåsa frispark och dela ut ett gult kort. Salétros tog hand om frisparken från ett läge som av mångt och mycket kan räknas som hans favoritläge, skottet fick bra fart men höjden var felkalkylerad. I matchminut 73 skedde nästa byte för bortalaget, denna gång var det Ekdal och Gulliksen som fick tacka för sig och in kom i stället Tokmac Nguen och Gustav Wikheim.

Kort efter att frisparken slagits så kom AIK till ännu ett anfall, matchens gigant Omar Faraj snurrade sig fram och serverade en perfekt passning till Celina som i sin tur fick fram bollen till en friställd Pittas som enkelt kunde lägga in bollen i mål. 2–0 till AIK och stämningen inne på arenan var minst sagt god. Djurgården gick mot anfallsförsök och i den 78e matchminut skulle AIK få syna sitt första gula kort för matchen när Papagiannopoulos rev ner framåtrusande blåklädd spelare. Hemmalaget fortsatte att försvara sig på ett imponerade sätt, och i matchminut 82 kom nästa gula kort efter att Piotr Johansson rivit ner Celina som var på väg framåt i banan. Pittas rullade kort därefter bollen i mål, men dessvärre vinkade andradomaren med flaggan och domare Nyberg blåste bort målet för offside. I matchminut 89 genomförde Henning Berg sitt andra byte för dagen när Mads Thychosen lämnade planen och in kom i stället Eskil Edh. När matchklockan slog 90 visade fjärdedomaren att det återstod minst fyra minuter av derbyt. AIK hade fortsatt full kontroll på matchen och de blåklädda lyckades inte skapa någonting framåt. När det återstod 2 minuter av tilläggstiden valde Berg att plocka av Omar Faraj och sätta in Victor Andersson. Efter 94 minuter och 46 sekunder så satte Glenn Nyberg pipan i munnen och blåste av matchen. Ännu en derbyvinst mot Djurgården, ännu ett mål av Ioannis Pittas, ännu en uppvisning av supportrarna på plats och framför allt tre ytterligare poäng på kontot.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll