Dubbla klassmål – men bara en AIK-poäng

2024.09.23, kl 12:15
Söndagens damallsvenska derbymatch mellan AIK och IF Brommapojkarna blev en händelserik historia. Trots dubbla klassmål (Haruna Tabata före paus, Adelisa Grabus i den andra halvleken) fick de svartgula nöja sig med en poäng inför 699 åskådare på Skytteholms IP.

Det börjar dra ihop sig i OBOS Damallsvenskan och för AIK:s del kommer hösten handla om att försöka säkra kontraktet i den högsta serien. Söndagens match på Skytteholms IP tillhörde omgång 20 (av totalt 26) och AIK inledde dagen under nedflyttningsstrecket, två placeringar och nio poäng bakom gästande BP. På kvalplatsen mellan de båda lagen återfanns Kif Örebro som tidigare under dagen hade plockat tre väldigt viktiga poäng i sin bortamatch i Piteå, vilket spetsade till förutsättningarna på Skytteholms IP ytterligare.

AIK-spelarna var eventuellt något tagna av stundens allvar, för det var BP som kändes hetast inledningsvis. Hemmalaget stod dock emot och ju längre halvleken led flyttade man också upp positionerna och jämnade ut spelet. I matchminut 23 kommer den första stora chansen när Haruna Tabata frispelar en djupledslöpande Adelisa Grabus, men BP-målvakten Anna Koivunen kommer snabbt ut från sin linje och kan rädda avslutet.

Olyckligare för Anna Koivunen blir det i den 44:e matchminuten när hon slår ett uppspel rakt på Haruna Tabata mitt på offensiv planhalva med AIK-ögon sett. Japanskan visade ingen nåd när hon med snabba steg avancerade framåt i banan för att sedan smälla upp bollen i Koivunens högra kryss. Ett otroligt vackert avslut som innebar den första fullträffen i AIK-tröjan för nyförvärvet från i somras – och det var hemmafördel när vi tog paus.

BP-spelarna samlade dock nytt mod och skulle även inleda den här halvleken starkt. Utdelningen lät inte vänta på sig. En snabb spelvändning i matchminut 52 gav kvitteringsmålet, där Alice Ahlberg var sista BP-spelare på bollen – och bara fyra minuter efter 1–1-kvitteringen hade gästerna vänt på matchen sedan ett skott från Ida Bengtsson styrdes på en AIK-försvarare och helt ställde Serina Backmark i målet.

Förstås tungt för ett AIK i stort poängbehov, men det var långt ifrån uppgivet. Och som så många gånger förr var det Adelisa Grabus som skulle tända hoppet. På passning från Son Hwa-Yeon fick Grabus med sig bollen genom en förstatouch som höll hög klass. Därefter visade hon prov på både styrka och teknik när hon höll undan sin försvarare och smällde in 2–2-kvitteringen. Matchklockan visade då 63:06.

Under avslutningen blev det tydligt att det var BP som var mest nöjda med det oavgjorda resultatet. AIK pressade på för vad som sannolikt hade blivit ett segermål, men BP försvarade sig väl. De två stora möjligheterna att få in 3–2 kom båda på stopptid, men båda gångerna räddade målvakt Koivunen avslutsförsöken från Adelisa Grabus och därmed också en poäng åt de svartrödrandiga.

I tabellen innebar helgens resultat att AIK nu har tre poäng upp till Kif Örebro på kvalplatsen. Nästa möjlighet att krympa avståndet får vi på lördag, när Linköping FC kommer på besök till Skytteholms IP. Biljetter till den matchen finns att köpa här.

Text: Olle Östman