Derbyvinst och tredje raka segern

2024.08.18, kl 17:15
AIK vann derbyt mot Djurgården under söndagen efter att Bersant Celina hoppat in och satt dit ledningsmålet i den första halvleken. Rui Modesto skulle sedan följa upp med att sätta dit 2–0-målet i den andra halvleken. AIK inkasserade därmed sin andra derbyseger mot Djurgården i Allsvenskan 2024 – samt sin tredje raka seger i seriespelet.

Annons:

Söndagen den 18 augusti 2024 var det dags för AIK att resa knappt två mil söderut till Johanneshov och Tele2 Arena för att ställas mot den något yngre Stockholmsklubben, Djurgårdens IF. Dagens match skulle bli det första derbyt som Mikkjal Thomassen stod på linjen som chefstränare för AIK Fotboll, och efter att man besegrat både Västerås SK FK och Mjällby AIF under de två senaste omgångarna så kom man till derbyt med en bra form. Cirka 30 minuter innan avspark så fylldes bägge kortsidor på med supportrar och det växlades med att överrösta varandra med diverse ramsor. Utöver att dagen bjöd på ett derby, med allt vad det innebär, så skulle även Allsvenskans 100-åriga historia hyllas under denna och nästkommande spelomgång. Detta innebar att innan den riktiga avsparken skulle ske så genomfördes en symbolisk avspark med en fotboll som efterliknande den fotboll som användes under Allsvenskan första säsong.

AIK:s chefstränare Mikkjal Thomassen valde att göra en ändring jämfört med hemmamatchen mot Mjällby AIF och han ställde därmed upp med följande elva i sin första derbymatch: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Eskil Edh – Lamine Fanne, Anton Salétros, Dino Beširović – Taha Ayari, Ioannis Pittas, Rui Modesto.

Inför matchstart visades ännu ett klasstifo upp på den svartgula kortsidan där andemeningen var att AIK skulle stämpla in ännu en derbyseger. Kl 13:59 skedde den symboliska avsparken och en minut senare skulle den riktiga avsparken ske när Dino Beširović sparkade i gång derbyt inför ett fullsatt Tele2 Arena. Matchen började i ett högt tempo efter att AIK lyfte högt och där bollen letade sig fram Ioannis Pittas som fick ett läge strax utanför straffområdet, men blåklädda spelare var snabba på att pressa anfallaren och återerövra bollen. Hemmalaget skulle sedan äga bollinnehavet i inledningen av matchen och man försökte vända spelet genom långbollar i vertikal riktning, men Mads Thychosen och resterande försvarare hade dittills bra koll anfallsförsöken. Dagens huvuddomare Victor Wolf hade en hel del att göra under matchens inledande tio minuter då det smällde rejält i duellspelet åt bägge håll.

Trots en jämn inledning så var det ändå hemmalaget som ägde majoriteten av bollinnehavet, men utöver inlägg via frisparkar så hade man inte något som hotade nämnvärt i anfallsväg. I matchminut 16 blev AIK tilldelade sin första hörnspark för dagen, Dino Beširović stegade upp vid bollen och skickade in den mot straffområdet, domare Wolf valde däremot att blåsa i pipan och matchen avbröts under en kort period på grund av inkastade föremål på plastgräset. Hörnsparken togs därför om och denna gång var det Anton Salétros som skickade in bollen mot de, för dagen, vitklädda spelarna i straffområdet – men hemmalagets försvar hade inga större problem med att få bort bollen och AIK fick börja om sitt anfall.

I matchminut 24 blev Tobias Gulliksen i Djurgården tilldelad matchens första gula kort efter att han gått för hårt in på Beširović. I samband med detta fick AIK även en frispark i ett intressant läge halvvägs in på offensiv planhalva. Bollen skickades in mot straffområdet där Marcus Danielsson var först till bollen och kunde rensa iväg den, men bollen kom inte längre än till Mads Thychosen som fick tag på kulan strax utanför straffområdet och som i sin tur hittade till Ioannis Pittas vid den bortre, vänstra stolpen. Cyprioten försökte sig på en cykelspark som såg ut att tryckas in i mål, däremot blev det en stenhård träff i Malkolm Nilsson Säfqvist överliggare och blåklädda spelare kunde sedan lägga ut bollen över kortlinjen. Kort därefter blev Beširović liggande och tecknade även för att han behövde bli utbytt. AIK:s medicinska team tog sig in på plan för att genomföra behandling på Dino och bestämde sedan att han behövde lämna planen. Medan Dino stegade av plastgräset skulle det bli tumult då blåklädda spelare var framme vid Dino och AIK:s medicinska team. Domare Wolf behövde därför reda ut den situationen innan Mikkjal Thomassen genomförde sitt första byte för dagen. In för Dino kom i stället Bersant Celina.

När matchklockan passerat 30 spelade minuter så kunde man konstatera att inget av lagen hade riktigt satt sitt spel då det oftast fortsatt handlade om tuffa dueller. I matchminut 34 kom hemmalaget i en farlig kontring efter att flera vitklädda spelare slarvat rejält med bollen centralt i banan. Deniz Hümmet avancerade i hög fart mot Kristoffer Nordfeldt i bortamålet och han skulle till slut hitta fram till Oskar Fallenius som fick ett fint läge strax utanför straffområdet, däremot var försvarande AIK-spelare på plats och kunde avvärja skottförsöket.

I matchminut 39 kom ledningsmålet för AIK! Taha Ayari fick bollen centralt i banan och vinklade fint ut den till nyinbytte Bersant Celina – som fick god tid på sig att förbereda sitt skottförsök, vilket ledde till att han vackert kunde placera in bollen intill Nilsson Säfqvists högra stolpe. Spelarna och ledarna i hemmalaget ogillade sättet som AIK firade sitt mål på och det blev ännu en gång tumult mellan lagen, detta ledde till att hemmalagets tränare Kim Bergstrand och AIK:s assisterande tränare Henok Goitom båda blev utvisade. Förutom utvisningarna blev även målskytten Bersant Celina tilldelad ett gult kort.

Efter några minuter där domarteamet behövde reda ut situationen var bollen återigen i spel på Tele2:s plastmatta. Det var rejält grinigt bland djurgårdare, både på läktaren och på planen, vilket AIK-spelarna utnyttjade för att komma ännu mer under skinnet på de blåklädda antagonisterna. När matchklockan tickade över 45 minuter så visade dagens fjärdedomare att det återstod hela elva minuter av den första halvleken, vilket var ett tecken på att det hade varit en hel del situationer som dagens domarteam behövt hantera. AIK fortsatte att pressa på för att utöka sin ledning och man tog sig till en del halvfarliga målchanser, men den sista avgörande aktionen saknades och hemmalaget kunde reda ut anfallsförsöken. Hemmalaget skulle äta in sig något i matchen och under den första halvlekens slutperiod var man det laget som ägde bollen och rullade runt den inom laget, hittills hade man däremot fortsatt problem med att ta sig förbi AIK:s linjer och det skapades därför inga större målchanser. Efter 56 minuter och 18 sekunder satte Victor Wolf pipan i munnen och blåste av den första akten.

Efter 15 minuters halvtidsvila var det dags att sparka i gång den andra halvleken. Kl 15:14 blåste Victor Wolf i sin pipa och Besard Sabovic satte bollen i spel. AIK kom till den andra halvleken med samma elva spelare som lämnade den första halvleken, däremot valde hemmalaget att genomföra ett byte då Miro Tenho fick lämna planen, och in kom istället Jacob Une Larsson.

Den andra halvleken inledde med en minskad intensitet och hemmalaget tilläts att äga en del boll, när AIK väl kom in bra i pressen så kunde man allt som oftast även vinna bollen och ta sig framåt i planen. Däremot försvarade sig Djurgården bra i kontringsförsöken och man tog sig sällan till de där riktigt farliga målchanserna. I matchminut 52 blev Malkolm Nilsson Säfqvist liggande efter att ha landat fel när han plockat ned bollen efter en AIK-hörna. Detta ledde till ett kortare avbrott som innebar att målvakten behövde lämna planen, in kom i stället Jacob Rinne. I samband med målvaktsbytet genomförde hemmalaget ytterligare två byten då Gustav Wikheim och Oskar Fallenius fick lämna planen till förmån för Tokmac Nguen och Haris Radetinac.

När matchklockan stod på 56:55 återstartade spelet med att nyinbytte Jacob Rinne tog en inspark som letade sig högt upp i planen. Hemmalaget fortsatte att äga en del boll och man försökte ta sig runt längs kanterna. I matchminut 60 lyckades man även hitta in med bollen till Tokmac Nguen – som relativt ostört kunde hoppa upp och nicka bollen. Däremot skulle avslutet bli så pass svagt att den till slut rullade långsamt över kortlinjen och AIK kunde samla in bollen via inspark.

I den 63:e matchminuten utökade Gnaget sin ledning! Mads Thychosen kastade som så många gånger tidigare ett långt inkast som hamnade mitt i hemmalagets straffområde, Djurgårdens försvarare lyckades sedan inte få iväg bollen och den hamnade vid fötterna hos Rui Modesto – inga misstag gjordes när han distinkt skickade in bollen i nät.

Djurgården gjorde sina försök att ta sig in i matchen men hittills var det stängt hos AIK-försvaret och man kunde ofta återerövra bollen. Detta skulle även leda till att hemmalaget blev tilldelade ytterligare ett gult kort i den 66:e matchminuten efter att Adam Ståhl dragit ned Anton Salétros efter att man pressat och vunnit bollen centralt i banan. I matchminut 70 tecknade Kristoffer Nordfeldt att han behövde ses om av AIK:s läkare och han skulle få behandling under drygt tre minuter innan han fick lämna planen. Detta innebar att vi skulle få bevittna dagens andra målvaktsbyte då Ismael Diawara fick äntra planen till förmån för Nordfeldt.

Det var tydligt att AIK ville lugna ner spelet när tillfälle gavs. När man vann frisparkar eller inkast så tog man sin tid med att sätta igång spelet igen. Detta för att störa hemmalagets jakt på ett reduceringsmål. I matchminut 79 genomförde Mikkjal ytterligare två byten, ut gick Ioannis Pittas och Taha Ayari och in kom i stället Alexander Milosevic och Omar Faraj. Strax efter att bytena skett så blev Omar Faraj stämplad längst smalbenet så pass hårt att domare Wolf valde att visa det gula kortet till Viktor Bergh.

Djurgårdens jakt på ett mål fortgick och trots att man vid enstaka tillfällen lyckades ta sig runt på kanterna så försvarade AIK på ett imponerande vis, och när matchklockan stod på 83 så hade man inte kommit närmare i sin jakt på reduceringen. När klockan närmade sig 90 så avbröts matchen efter att det avfyrats pyrotekniska pjäser vid fyra olika tillfällen som innebar att domare Wolf blev tvungen att ta av spelarna från planen. Efter ett längre avbrott meddelade dagens speaker att matchen skulle återupptas kl 16:15 och att det återstod tio minuter att spela. Ismael Diawara stegade upp efter avbrotten och fick äntligen skicka i väg sin inspark – och spelet var därmed återigen igång. Under avbrotten valde stora delar av Djurgårdens supportrar som var på plats att lämna arenan och spelarna kom tillbaka till ett folktomt Tele2 Arena, med undantag för den kortsida där AIK-supportarna befann sig. I matchminut 97 blev Jacob Une Larsson tilldelad ett gult kort efter att ha rivit ner Anton Salétros på mittplan. Strax efter det stämde hela bortasektionen upp i sång och ”Åh vi é AIK” ekade inne på arenan.

Hemmalaget försökte att pumpa in bollar mot AIK:s straffområde under derbyt avslutande minuter, däremot lyckades man aldrig att skapa några farliga målchanser och AIK kunde till slut enkelt spela av matchen och vinna derbyt med 2–0. En imponerande insats från laget och vi kan nu konstatera att man har vunnit de tre senaste matcherna i Allsvenskan. Nästa helg väntar ännu en viktig match när IF Brommapojkarna kommer på besök till Nationalarenan i Solna. Vi ses där AIK spelar, köp dina biljetter via AIKbiljett.se.

Text: Freddy Montan