Avspark: Kalmar FF – AIK

2021.09.22, kl 15:40
Torsdagen den 23 september 2021, kl 19:00 möts AIK och Kalmar FF på Guldfågeln Arena i Kalmar och det blir det 66:e mötet genom tiderna mellan lagen.

Guldfågeln Arena i Kalmar har under de senaste åren varit värd för två större milstolpar i AIK-historien. Den 11 november 2018 säkrade Gnaget sitt tolfte SM-guld genom tiderna efter att backen Robin Jansson nickat in segermålet innan pausvilan och den 2 augusti 2020 gjorde Bartosz Grzelak sin första match som chefstränare i AIK.

AIK svarade för en stark insats hemma mot IFK Göteborg (3–1) i måndags och vann klassikermötet rättvist. Nabil Bahoui spelade i en ny roll och var glödhet i den första halvleken som han toppade med att slå in matchens två första mål under de inledande 724 sekunderna, hans första match med två gjorda mål sedan augusti 2019. Erick Otieno noterade sitt första mål i AIK-tröjan då han fastställde slutresultatet i den första halvleken efter att sprungit ifrån Oscar Wendt efter en hörna från bortalaget. De tre poängen tog AIK till serieledning för andra gången under 2021, då man även ledde Allsvenskan efter den 17:e omgången.

Kalmar FF kommer till matchen med en stark trepoängare i bagaget sedan man besegrat svårspelade Halmstads BK med 1–0 på Örjans vall efter att Isak Jansson svarat för segermålet i den 20:e matchminuten. Fyra minuter senare tog bortalagets målvakt Lucas Hägg Johansson bollen med händerna utanför straffområdet och fick syna sitt tredje gula kort för säsongen och han är därmed avstängd mot AIK på torsdag.

När lagen möttes på Friends Arena den 18 juli 2021 vann AIK med 2–0 (0–0).

Tävlingsmatcher mellan lagen (första mötet 1949)

AIK:s målskyttar mot Kalmar FF (98 mål)
Kurt Hamrin 5, Thomas Johansson 4, Göran Göransson 3, Daniel Tjernström 3, Åke Fransson 2, Sven-Erik Westerberg 2, Ingvar ”Tjotta” Olsson 2, Börje Leback 2, Ove ”Ryssen” Rübsamen 2, Sven ”Dala” Dahlkvist 2, Lars Zetterlund 2, Jari Niinimäki 2, Thomas Lagerlöf 2, Saihou Jagne 2, Miran Burgič 2, Celso Borges 2, Johan Blomberg 2, Henok Goitom 2, Saku Ylätupa 2, Nabil Bahoui 2, Bror Mellberg, Rune Larsson, Gunnar Öqvist, Lars Hall, Gösta ”Pröjsarn” Nilsson, Stefan Lundin, Jan-Olof Wallgren, Yngve Leback, Bo Petersson, Sanny Åslund, Björn Lundberg, Lars Alm, Staffan Isaksson, Ola Rydstrand, Jyrki Nieminen, Anders Åslund, Lars Carlsson, Kjell Jonevret, Thomas Bergman, Björn Kindlund, Thomas Lundmark, Mike Kjølø, Nebojša Novaković, Christer Mattiasson, Daniel Hoch, Stefan Ishizaki, Pa-Modou Kah, Mattias Moström, Markus Jonsson, Wilton Figueiredo, Kenny Pavey, Daniel Mendes, Mauro Iván Óbolo, Nils-Eric Johansson, Dulee Johnson, Robert Åhman Persson, Mohamed Bangura, Martin Kayongo-Mutumba, Kwame Amponsah Karikari, Lalawélé Atakora, Alexander Milošević, Ibrahim Moro, Stefan Ishizaki, Alexander Isak, Daniel Sundgren, Ebenezer Ofori, Robin Jansson, Chinedu Obasi, Tarik Elyounoussi, Jasir Asani, Sebastian Larsson.

Domare
Huvuddomare: Andreas Ekberg
Assisterande domare 1: Mehmet Culum
Assisterande domare 2: Stefan Hallberg
Fjärdedomare: Jovan Krsmanovic

Milstolpar & kuriosa
* AIK:s publikrekord borta mot Kalmar FF är 14 455 åskådare och noterades den 25 oktober 1953 på Fredriksskans IP i Kalmar då lagen möttes i den tolfte allsvenska omgången av säsongen 1953/1954. Resultatet blev 3–1 till hemmalaget efter att Sven-Erik Westerberg gjort AIK:s mål.

* Torsdagens möte blir det elfte på Guldfågeln Arena i Kalmar. AIK har hittills noterat 4V-4O-2F.

* När AIK senast mötte Kalmar FF på bortaplan gjorde Bartosz Grzelaks sin första tävlingsmatch som chefstränare för AIK. Matchen spelades den 2 augusti 2020 och slutade 0–0.

* AIK och Kalmar FF har tidigare mötts fyra gånger på en torsdag då Kalmar FF stått som hemmalag och Gnaget har i dessa matcher noterat 1V-2O-1F.

* Av spelarna i årets trupp har Saku Ylätupa, Henok Goitom, Ebenezer Ofori, Nabil Bahoui, Alexander Milošević och Sebastian Larsson gjort mål mot Kalmar FF.

* Det blir det 20:e mötet mellan lagen i Kalmar sedan Kalmar FF 1999 gjorde comeback i Allsvenskan efter frånvaron i landets högsta serie 1987-1998. AIK noterat 8V-6O-5F på bortaplan mot Kalmar FF sedan 1999.

* Andreas Ekberg dömer sin 39:e AIK-match på torsdag efter att för första gången ha dömt AIK den 1 maj 2008, borta mot IFK Malmö (2–0) i Svenska cupen.

* AIK hade en fantastisk svit på Fredriksskans IP i Kalmar mellan 1984 och 1986 då man på de tre allsvenska besöken noterade 4–1, 5–0 och 5–1.

* Henok Goitom jagar 100 tävlingsmål för AIK – han står nu på 99 gjorda mål.

* Matchen spelas på dagen 42 år efter att lagen möttes i ett klassiskt möte på Fredriksskans IP i Kalmar. AIK var illa ute i tabellen, men på väg mot en välbehövlig seger då man vänt 0–2 till 3–2 efter mål av Ola Rydstrand, Jyrki Nieminen och inhopparen Anders Åslund, men med 20 minuter kvar av ordinarie tid skedde en mycket tråkig incident. AIK:s målvakt Ulf Jakobsson fick näsbenet avsparkat av hemmalagets Thomas Sunesson och tvingades lämna planen. AIK fick ställa mittfältaren Ola Rydstrand i mål och man höll undan till det återstod fyra minuter av ordinarie tid då Kalmar FF kvitterade. Två minuter senare fick AIK:s mittfältare Ove “Ryssen” Rübsamen rött kort och fick lämna planen. I den 93:e matchminuten lyckades Roland Sandberg frälsa hemmalaget och gjorde 4–3 och med facit i hand var det poängtappet i denna match som gjorde att AIK åkte ur Allsvenskan 1979.

* Det vanligaste resultatet i ett möte mellan lagen i Kalmar är 1–1 som sex matcher har slutat. Både AIK och Kalmar FF har noterat fyra 1–0-segrar vardera. Tre av matcherna har slutat mållöst.

* Domaren Martin Ingvarsson från Hässleholm är den domare som dömt AIK mot Kalmar FF flest gånger. I sju möten mellan lagen höll Ingvarsson i pipan. Två domare har dömt tre matcher mellan AIK och Kalmar FF; Michael Lerjéus och torsdagens domare Andreas Ekberg.

* Senast AIK spelade en match på datumet den 23 september var 2018, hemma mot Hammarby (1–0) i Allsvenskan. AIK:s mål gjordes av Henok Goitom.

AIK:s matchtrupp
Som vanligt publiceras den uttagna matchtruppen på hemsidan kl 08:00 under matchdagen. För motståndarnas matchtrupp hänvisar vi till deras hemsida.