Åtgärdsstatus: Motion gällande ställningstagande om VAR (2020-3)

Under årsmötet den 3 mars 2020 bifölls motion 2020-3 – gällande ställningstagande om VAR.

Sammanfattning av motionen:

Motionen föreslår att: 

  • AIK FF aktivt och tydligt ska ta ställning emot införandet av VAR-systemet (eller likvärdiga videobedömningssystem som direkt bidrar till matchavbrott eller i efterhand ändrade domslut) i tävlingar arrangerade av SvFF, genom att konsekvent rösta emot sådana förslag i regionala eller nationella forum och beslutande organ där AIK FF deltar och har rösträtt, till dess att AIK FF:s årsmöte fattat nytt beslut i frågan.
  • AIK FF, själva eller tillsammans med andra klubbar, ska lägga fram en motion senast till Svenska Fotbollsförbundets (SvFF) Förbundsmöte 2021, med syftet att förhindra införande av VAR (eller likvärdiga videobedömningssystem som direkt bidrar till matchavbrott eller i efterhand ändrade domslut) i tävlingar arrangerade under SvFF:s bestämmelser, samt rösta i enlighet med detta syfte.
  • AIK FF ska verka för att övriga elitklubbar anslutna till Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD) samt distriktsförbunden bifaller den motion AIK FF eller annan förening lägger fram i enlighet med ovan. (För det fall att en motsvarande motion lagts fram av annan förening behöver AIK FF inte lägga fram en egen motion i frågan.)
  • AIK FF aktivt ska arbeta med att få Stockholms Fotbollsförbund (StFF), SEF samt EFD att gemensamt verka för att en motion antas på SvFF:s kommande Representantskapsmöte, med syftet att förhindra införande av VAR (eller likvärdiga videobedömningssystem som direkt bidrar till matchavbrott eller i efterhand ändrade domslut) i tävlingar arrangerade under SvFF:s bestämmelser, samt rösta i enlighet med detta syfte.
  • AIK FF ska verka för att få SvFF, SEF och EFD att verka för att VAR (i sin nuvarande utformning) inte längre ska användas i europeiska tävlingar arrangerade under UEFA:s bestämmelser som AIK kan delta i, samt när möjlighet finns rösta i enlighet med detta syfte.
  • AIK FF i egenskap av majoritetsägare ger direktiv och mandat till AIK Fotboll AB att bolaget följer ovan instruktioner, i de fall bolaget representerar klubben.

Styrelsens svar: Styrelsen yrkar att motionen avslås med följande motivering. Några beslut avseende VAR kommer inte fattas i svensk fotboll före AIK Fotbollsförenings årsmöte 2021. Frågan är därmed för tidigt väckt.

Motionen bifölls. 

Åtgärdsstatus:

Den 1:a december 2023 överlämnade AIK Fotboll en motion mot VAR till Stockholms Fotbollsförbund

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll