Åtgärdsstatus: Motion gällande Stadgeändring - § 14 "Förlängning av mandatperiod" (2020-2)

Under årsmötet den 3 mars 2020 avslogs motion 2020-2 – gällande Stadgeändring - § 14 "Förlängning av mandatperiod".

Sammanfattning av motionen:

Motionen föreslår att: följande ändring av ordalydelsen i stadgarna:
Nuvarande version: 14. Val av a) ordförande i FS för en tid av ett år. b) halva antalet övriga ledamöter i FS för en tid av två år.

Förslag till ny version: 14. Val av a) ordförande i FS för en tid av ett två år. b) halva antalet övriga ledamöter i FS för en tid av tre år.

Styrelsens svar: Styrelsen yrkar bifall till motionen med följande motivering och justering: Längre mandatperioder bör betyda mer kontinuitet. Kontinuitet är normalt en framgångsfaktor i ett styrelsearbete. Det gör också valet av personer tydligare eftersom färre personer väljs varje år. Styrelsen anser dock att motionen måste justeras så att det är en tredjedel av ledamöterna som väljs varje år. När det gäller val av ordförande på mer än ett år ställs mer kontinuitet mot föreningsdemokrati. Styrelsen anser att val av ordförande även i fortsättningen ska ske varje år och att ordförande såsom föreningens högsta förtroendevalda position årligen ska kunna prövas av föreningens medlemmar. Val av ordförande på ett år är också den praxis som gäller i föreningar i Sverige även om undantag förekommer.

Motionen avslogs.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll