Åtgärdsstatus: Motion gällande ombudsomröstning (2018-3)

Under årsmötet den 14 mars 2018 avslogs motion 2018-03 – gällande ombudsomröstning.

Sammanfattning av motionen:

Motionen föreslår att: För en bredare och bättre demokrati föreslår vi att 25 § stadgarna för AIK FF (och med beaktande av att en ändring enligt 30 § stadgarna kräver två på varandra följande allmänna möten) fr.o.m. dagen efter årsmötet 2019 ändras med utgångspunkt från lydelsen i RF:s stadgemall enlig följande:

  • Rösträtt tillkommer medlem som erlagt förfallna avgifter och som under året uppnår en ålder av lägst 18 år. Medlem får företrädas av annan röstberättigad medlem som ombud. Sådant ombud, som får företräda som mest 200 andra medlemmar, ska senast två månader före årsmötet till föreningen meddela att hen står till förfogande som ombud. Föreningen ska senast en månad före årsmötet publicera en förteckning över sådana ombud. Medlem som önskar bli företrädd av sådant ombud, ska senast dagen före årsmötet till föreningen anmäla vem hen utser till sitt ombud. Medlem har alltid rätt att senast vid årsmötets början återkalla sin fullmakt. Mötet är beslutsmässigt med de röstberättigade medlemmar och ombud som är närvarande

Styrelsens svar: Motionen är ett värdefullt inlägg i en diskussion om hur föreningsdemokratin i AIK Fotbollsförening kan utvecklas där ombudsröstning är en intressant och spännande möjlighet. Frågan om ombudsröstning är dock av så viktig och principiell natur att den bör beslutas av AIK:s årsmöte och inte av en enskild specialidrottsförening som AIK Fotbollsförening. Detta inte minst då § 22 i AIK:s stadgar indikerar att specialidrottsföreningarnas stadgar skall vara förenliga med AIK:s stadgar. Styrelsen rekommenderar att motionen avslås.

Motionen avslogs.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll