Motion gällande nomineringsstopp (2024-11)

Under årsmötet den 7 mars 2024 bifölls motion 2024-11 – gällande nomineringsstopp.

Sammanfattning av motionen:

Motionen föreslår att:

  • Lägga till följande stycke i föreningens stadgar:
    “VAL OCH NOMINERING §29. Nomineringar av kandidater till styrelse och revisor sker till valberedningen. Valberedningen ska presentera sina förslag till val av styrelse och revisorer senast fyra veckor före årsmöte eller extra möte. Medlem som inte ingår i valberedningens förslag måste nominera sig själv eller bli nominerad av medlem senast två veckor före årsmöte, eller extra möte, för att vara valbar. Kandidat som blir nominerad av en annan medlem måste bekräfta sin kandidatur för att vara valbar. Medlem som väljer att kandidera utanför valberedningens förslag ska presenteras i möteshandlingarna. För att en sen kandidatur ska godkännas och kandidat ska vara valbar vid årsmöte, eller extra möte, krävs att minst 3/4 av antalet avgivna röster biträder beslutet på mötet. Först vid ett godkännande av den sena nomineringen kan omröstning om kandidat ska väljas att ske.”
    (Det innebär att nuvarande §29 justeras till att bli §30 och efterföljande paragrafer justeras att följa den ordningen.)
  • Att valberedningen uppdaterar styrdokumentet “Instruktion för AIK FF valberedning” så att det följer ovan uppdatering av stadgarna. Utöver en generell anpassning av styrdokumentet ska uppdateringen även innehålla och tillgodose praktikaliteter rörande: 1) rutin om förteckning av nomineringar, 2) rutin om hur kandidater ska presenteras inför årsmötet, 3) rutin för kontroll av nomineringsförteckning av årsmötets mötesordförande, i det fall detta skulle bli aktuellt.
  • Att styrelsen ska undersöka möjligheten att spegla ovan principer och, i egenskap av majoritetsägare, införa dessa i AIK Fotboll AB:s bolagsordning och/eller lämpliga styrdokument.

Styrelsens svar: AIK FF:s styrelse uppfattar intentionen med motionen att ökad transparens och en förbättrad föreningsdemokratiprocess i AIK FF. Det är något som styrelsen ser positivt på. Styrelsen vill även tillägga att om en motion gällande en stadgeändring ska gå igenom krävs bifall från minst tre fjärdedelar av två på varandra allmänna möten med minst sex månaders mellanrum.

Motionen bifölls.

Notering till protokollet: beslutet togs med 3/4-dels majoritet och är därmed ett vilande stadgeförslag.

Åtgärdsstatus:

En andra röstning kommer att ske i nästkommande årsmöte, vilket beräknas att hållas under första kvartalet 2025.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll