Andra premiären mot Västerås SK

2024.03.31, kl 08:00
Det är 44 år sedan som AIK och Västerås SK möttes i en seriepremiär, men måndagen den 1 april 2024 är det återigen dags för lagen att mötas i en premiär då gästerna från Västmanland kommer till Friends Arena för den allsvenska starten.

Annons:

Den 8 oktober 1955 möttes AIK och VSK för första gången i tävlingssammanhang. Det var då den nionde omgången av Allsvenskan 1955/1956 och AIK vann med 5–0 inför 9 612 åskådare på Råsunda fotbollstadion efter tre mål av Ingvar ”Tjotta” Olsson samt ett vardera av Kurt Hamrin och Leif Skiöld.

AIK hade 1979 åkt ur Allsvenskan för tredje gången genom tiderna och säsongen 1980 tillbringades i Division II Norra. Den 19 april 1980 var det dags för premiär och 4 403 åskådare var på plats på Råsunda fotbollstadion. AIK:s chefstränare Bo Petersson kom till spel med en startelva bestående av Ulf Jakobsson – Leif Lindén, Göran Karlsson, Sven Dahlkvist (K), Björn Lundberg – Ola Rydstrand, Hörður Hilmarsson, Göran Göransson – Atik Ismail, Jyrki Nieminen och Ove Rübsamen. På bänken satt Lars Isaksson och Anders Åslund.

AIK svarade för en bra match och tog ledningen i den elfte matchminuten då nyförvärvet Atik Ismail slog en hörna som nickskravdes vidare av Göran ”Riala” Karlsson innan Jyrki Nieminen kunde forcera in bollen i mål. I den 66:e matchminuten kopplade AIK ett rejält grepp om de två poängen då Ola Rydstrand nickade in ett inlägg från Leif Lindén. Ove ”Ryssen” Rübsamen svarade för två mål under den avslutande kvarten, bägge gångerna framspelad av Atik Ismail, och slutresultatet blev därmed 4–0. Segern var startskottet på en säsong som avlutades med att AIK återigen kvalificerade sig för Allsvenskan.

Mötet på annandag påsk mellan AIK och Västerås SK blir det 15:e tävlingsmötet lagen emellan och AIK har hittills noterat 8V-3O-3F. Noterbart är att VSK:s samtliga tre segrar har slutat med siffrorna 2–1.

Biljetter till den allsvenska premiärmatchen AIK – Västerås SK FK som spelas måndagen den 1 april, kl 16:30 köps enklast via denna sida.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll