AIK upp på andra plats

2021.11.29, kl 22:39
AIK svarade för en stark andra halvlek mot IF Elfsborg på Borås Arena och vann med 4–2 (1–2). AIK gick i och med segern upp på andra plats i tabellen och har med en omgång kvar av Allsvenskan möjligheten att vinna SM-guldet. Allt avgörs på lördag.

Vintern hade kopplat ett tidigt grepp över stora delar av Sverige och Västergötland bjöd på ett vitt underlag då AIK-truppen anlände med buss under söndagen. Det var årets klart kallaste temperatur under en AIK-match då spelarna klev ut för uppvärmningen på Borås Arena och termometern visade på -7°, som sedan gick ner till -9° under själva matchen. Efter Malmö FF:s 1–0-seger på bortaplan mot Kalmar FF under söndagen så var förutsättningarna inför matchen IF Elfsborg – AIK att endast Gnaget kunde utmana skåningarna om SM-guldet, men då krävdes tre poäng i den tuffa bortamatchen. Seger för IF Elfsborg eller oavgjort innebar att MFF skulle bli mästare i kostym i den 29:e omgången.

AIK kom till spel med en snarlik startelva som i de senaste matcherna, med den enda skillnaden att avstängde Sebastian Larsson ersattes av Filip Rogić på innermittfältet. Startelvan var därmed Kristoffer Nordfeldt i mål samt en backlinje från höger bestående av Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos och Erick Otieno.  På mittfältet spelade Zachary Elbouzedi, Filip Rogić, Bilal Hussein samt Erik Ring och längst fram Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. Lagkaptensbindeln bars för andra gången från start av Alexander Milošević. Första gången som 29-åringen bar lagkaptensbindeln var i cupmötet med Sandvikens IF (2–0) på Jernvallen i Gästrikland den 23 augusti 2018 då han, framspelad av Heradi Rashidi, även svarade för 1–0-målet.

AIK jagade sin 26:e seger mot IF Elfsborg i Textilstaden och ca 1 500 AIK-supportrar var på plats då domaren Glenn Nyberg från Borlänge kl 19:13 blåste igång den mycket intressanta allsvenska matchen. De tre minuternas försening berodde på att domaren avvaktade att röken från pyrotekniken skulle lämna planen. Nicolás Stefanelli satte bollen i rullning och det vitklädda AIK-laget inledde mot det västra målet. Efter knappt 80 sekunders spel körde Frederik Holst över Sotirios Papagiannopoulos då han rullar bollen vidare och domaren gav hemmaspelaren en skarp tillrättavisning. AIK inledde matchen riktigt piggt och Nabil Bahoui hade två avslut under matchens första tre minuter, bland annat ett vasst skott från vänstersidan av straffområdet som täcktes ut till en resultatlös hörna från Zack Elbouzedi. Efter sex, sju minuters spel kom IF Elfsborg in i matchen och tog initiativet till händelserna.

I den tolfte matchminuten försökte AIK vända på spelet längs sin egen vänsterkant, men mötande Nicolás Stefanelli tillbakaspel gick till Simon Olsson som vände upp och spelade in bollen centralt till Rasmus Alm som fick till ett tungt skott. Kristoffer Nordfeldt fick inte kroppen bakom bollen som studsade igenom honom och in i mål. 1–0 till IF Elfsborg och en riktig kalldusch för det guldjagande bortalaget som AIK-målvakten helt riktigt tog på sig och sträckte ursäktande upp armen i luften. AIK försökte arbeta sig tillbaka in i matchen och i den 27:e matchminuten lyfte Zack Elbouzedi in bortalagets andra hörna, även denna från vänster, och bollen nådde framrusande Nabil Bahoui som med huvudet och axeln forcerade in kvitteringen bakom Tim Rönning. 1–1 och nytt syre till AIK, men minuten efter kvitteringen brände det till vid AIK-målet igen efter att Oliver Zandén från vänstersidan skjutit ett lurigt skott mot den närmaste stolproten där Alexander Milošević styrde den till hemmalagets andra hörnspark. Vänsterhörnan blev farlig då AIK-målvakten först såg ut att ha bollen under kontroll, men tappade den till  mittbacken Maudo Jarjué som inte fick riktig träff på bollen efter ett bra försvarsarbete av Nabil Bahoui. Då Kristoffer Nordfeldt återigen fångade in bollen blåste domaren av matchen några minuter då AIK-målet försvann i dimman.

När matchklockan passerade en halvtimme satte sig Elfsborgs lagkapten Johan Larsson ned och tvingades bryta matchen med en skadad högeraxel och han ersattes av den tidigare AIK-junioren Gustaf Lagerbielke. Hemmalaget avslutade halvleken bra och i den 38:e matchminuten tog sig Rasmus Alm fram längs högerkanten och fick en passning, men Erick Otieno visade upp sin snabbhet och bjöd på en vågad brytning i straffområdet till en högerhörna. Två minuter senare lyftes bollen in i AIK:straffområde och Sotirios Papagiannopoulos samt Alexander Milošević blev bortmanövrerade då Per Frick bäddade för Rasmus Alm som från nära håll lyckades peta in bollen i mål. 2–1 till IF Elfsborg som återigen kopplade greppet om Europa-platsen. Fyra stopptidsminuter lades till och under den sista av dem fick Frederik Holst på ett tungt distansskott som Kristoffer Nordfeldt tippade till en resultatlös vänsterhörna där domaren blåste frispark till AIK innan signalen ljöd för pausvila.

Goda råd var dyra för AIK inför den andra halvleken som inleddes med ett relativt böljande spel där hemmalaget inledningsvis kändes lite hetare, men saker skulle snart ändras. I den 54:e matchminuten lyfte Bilal Hussein in bollen i straffområdet och Maudo Jarjué fick ingen kontroll på rensningen som hamnade hos Filip Rogić och mittfältaren placerade enkelt in bollen i det högra hörnet och det var återigen kvitterat. Målskytten var iskall i kylan och firade genom att knyta skosnöret. AIK fortsatte att attackera och Zack Elbouzedi fick iväg ett tungt distansskott som Tim Rönning endast kunde blockera. Nicolás Stefanelli undvek offside och trängde sig först fram på returen och slog in den lågt i det vänstra hörnet. Vild glädje hos AIK-spelarna som vänt 1–2 till 3–2 på 103 glödheta sekunder. IF Elfsborg och hemmapubliken var i chocktillstånd och förstod inte vad som skedde då AIK första gången genom tiderna gjorde tre mål på Borås Arena.

Hemmalaget kom dock tillbaka och försökte lyfte långt längs sin högersida. Schackdraget från AIK blev att sätta in Jetmir Haliti istället för Erik Ring i halvlekens 20:e minut, och flytta upp Erick Otieno i planen. Det blev lite av Hawaii-spel i mitten av halvleken, och AIK tog nytta av ytorna då Erick Otieno med fart tog sig fram längs vänsterkanten och slog ett hårt inlägg mot den bortre stolpen där Nicolás Stefanelli kastade sig och tryckte via målvakten Tim Rönning in bollen i mål och det var helt plötsligt en tvåmålsledning för AIK, 4–2. Strax därefter stämde klacken upp i ”Vi är svarta gula AIK”. Elfsborgs manager Jimmy Thelin gjorde ett trippelbyte och oron för poängtapp för Gnaget fanns ännu då de gulklädda spelarna kom i en mängd spelvändningar som AIK-försvaret dock redde upp. Vid en av dessa, i den 82:a matchminuten, drog Sotirios Papagiannopoulos på sig ett gult kort, men AIK klarade sig från avstängningar i den sista omgången.

Med knappt sex minuter kvar av ordinarie tid byttes tvåmålsskytten Nicolás Stefanelli ut och han hyllades av AIK-publiken på plats bland de 10 157 åskådarna. In kom Henok Goitom som innan matchen annonserat att det efter säsongen är slutspelat. AIK höll undan under slutet och det sista bytet innebar att Nabil Bahoui ersattes av Bojan Radulovic. Efter fem stopptidsminuter blåste den för kvällen utmärkte domaren Glenn Nyberg av matchen och AIK-spelarna sträckte armarna mot skyn då insatsen på Borås Arena innebär att guldchansen lever in i den sista omgången.