AIK ner till sjätteplats i tabellen

2022.10.02, kl 22:09
AIK behövde tre poäng borta mot IK Sirius FK, för att hänga på i tabelltoppen, då lagen möttes inför 9 331 åskådare på Studenternas IP i Uppsala. Det blev dock endast en poäng efter att Sotirios Papagiannopoulos nickat in kvitteringen till 1–1 i den 76:e matchminuten. I och med poängtappet föll AIK ner till sjätteplats i tabellen då man passerades av Kalmar FF.

Annons:

Två veckor efter den senaste matchen i Allsvenskan var det dags för AIK att sätta sig i bussen och åka de sju milen norrut för att ta sig an tolfteplacerade IK Sirius FK på Studenternas IP i Uppsala. Hösten var nu definitivt på plats i Sverige och söndagsmorgonen hade inletts med regn i Stockholmsområdet. För tredje omgången i rad hade AIK fått med sig positiva resultat från de övriga matcherna i toppstriden inför sin egen match, men både borta mot Varbergs BoIS FC (0–2) och hemma Degerfors IF (1–1) hade man inte tagit chanserna som erbjudits för att närma sig tabelltoppen. Nu kändes det som om det var den absolut sista möjligheten att kunna blanda sig in i kampen om de ädlare medaljerna, men då krävdes tre poäng på Studan.

AIK:s chefstränare Henok Goitom skickade ut en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui och John Guidetti. På bänken satt Axel Björnström, Vincent Thill, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Collins Sichenje, Erik Ring och Taha Ayari. Med på resan till Uppsala och sittande på läktaren var Zachary Elbouzedi och Henry Atola. Saknades gjorde Per Karlsson, Alexander Milošević och Benjamin Mbunga Kimpioka. Domaren Adam Ladebäck från Visby dömde AIK för fjärde gången i Allsvenskan under 2022, där hemmamötet med Kalmar FF (1–0) den 17 juli var hans senaste allsvenska match med AIK som ena part. IK Sirius FK har en fantastisk speaker med en röst som tagen ur en gammal journalfilm och man hör de historiska vingslagen då han tar till orda. Temperaturen i Uppsala var tolv grader då domaren kl 17:30 signalerade för avspark. Christian Kouakou satte bollen i rullning och AIK anföll mot målet närmast hemmaklacken. I hemmalagets startelva var det två före detta AIK-spelare, förutom Kouakou även Filip Rogic som högerback. På AIK-bänken coachade Henok Goitom för första gången i kostym.

AIK kom till spel med en offensivt lagd startelva och var klädda i det helvita bortastället. Matchen inleddes med ett böljande spel och redan i den andra matchminuten fick Kristoffer Nordfeldt kliva in i handlingen efter att Jamie Roche klev fram centralt och avslutade från cirka 22 meters avstånd. AIK-målvakten räddade dock markskottet enkelt. AIK vände på spelet efter räddningen och Erick Otieno drev upp med bollen och sköt några meter utanför den vänstra stolpen. AIK inledde bra och fartfyllt i det offensiva spelet och tvingade hemmalaget att två gånger (Tim Björkström och David Mitov Nilsson) spela ut bollen till AIK-inkast under de första fem minuterna. I den åttonde matchminuten fyllde AIK på rejält med folk i straffområdet och Yasin Ayari försökte från högersidan nå Nabil Bahoui vid den bortre vänstra stolpen, men målvakten fångade in bollen efter marken och kanske hade det bättre alternativet varit att spelat snett inåt bakåt där Sebastian Larsson smög upp i obevakad position. Efter en bra AIK-inledning började IK Sirius FK komma in i matchen efter knappt tio minuters spel.

I den 18:e matchminuten tog sig Joe Mendes fram längs högerkanten och slog ett inlägg mot John Guidetti framför mål, men Filip Rogic klev in från sin högerkant och vann duellen med AIK-forwarden och nickade undan bollen. Efter 20 minuters spel hade hemmalaget 3–0 i hörnor. Tio minuter senare var den statistiken 3–3, varav två av AIK:s hörnor var alldeles för långa och gick ut till inspark av hemmalaget. Efter en relativt pigg AIK-inledning blev spelet mer statiskt ju längre halvleken gick. Att det var 0–0 efter 45 minuters spel var en talande bild för hur spelet sett ut på konstgräset. Inför starten av den andra halvleken slöt AIK-klacken upp i ramsan om Per Karlsson, som under det nyss avslutade landslagsuppehållet kungjorde att karriären är slut efter denna säsong. Nicolás Stefanelli satte igång spelet i den andra halvleken då Gnaget anföll mot sin klack, men det blev knappt två minuters spel innan domaren var tvungen att pausa matchen i 90 sekunder då hemmamålvakten helt försvann i pyrodimman på den ena planhalvan. När spelet återupptogs drog AIK på sig två gula kort inom loppet av två minuter efter att Sebastian Larsson dragit Yukiya Sugita i armen och Nicolás Stefanelli hoppat in i David Mitov Nilsson efter att målvakten sparkat iväg bollen.

Den första målchansen i matchen blev hemmalagets efter att Tashreeq Matthews från vänstersidan av straffområdet avslutat strax över ribban. AIK startade inte halvleken bra, men i den 58:e matchminuten noterade man sitt första skott på mål då John Guidetti släppte ut bollen till Nicolás Stefanelli till vänster i straffområdet och han avlossade ett skott efter marken mot den första stolpen som målvakten lite billigt släppte ut till en resultatlös vänsterhörna. Minuten därefter bröt Erick Otieno ett uppspel och tog sig snabbt fram längs vänsterkanten och sköt ett bra skott mot det närmaste krysset som målvakten räddade till en ny AIK-hörna. Vänsterhörna slogs långt och hamnade hos Tashreeq Matthews som satte fart längs vänsterkanten och tog sig förbi Nicolás Stefanelli vilket gav fri lejd mot offensivt straffområde. AIK-försvaret stoppade upp anfallet, men somnade till i andraläget vilket gjorde att Christian Kouakou kunde ta bollen och enkelt avancera in till vänster i straffområdet. Den före detta AIK-forwarden avslutade, men skottet blockerades av Sebastian Larsson som efter hörnsparken tagit en 100 meter lång defensiv löpning.

I den 62:a matchminuten lyfte Daniel Stensson in en hörna från vänster som nådde huvudet på Filip Rogic. Nicken gick in framför AIK-målet där försvaret helt tappade bort lagkaptenen Tim Björkström som enkelt kunde forcera in bollen i mål och det var 1–0 till IK Sirius FK efter 61:11. Från att ha sjungit Per Karlsson-ramsan från starten av halvleken så ändrade AIK-klacken baklängesmålet ramsa till ”Kom igen, Gnaget”. I den 67:e matchminuten klämdes Nicolás Stefanelli mellan två försvarare i en luftduell i offensivt straffområde och i andraläget fick Yasin Ayari syna det gula kortet efter en stämpling på Dennis Widgren vilket fick hemmaspelaren att lämna planen. Det gula kortet innebar även att AIK-mittfältaren är avstängd i hemmamötet med Helsingborgs IF om en vecka. AIK började spela desperat för att få tag i den sista livlinan för 2022 och trycket började ge resultat då man fick press på försvaret. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid genomförde AIK sitt första byte då Erik Ring ersatte Nabil Bahoui. I den 74:e matchminuten var det nära kvittering efter att Yasin Ayari spelat in bollen till John Guidetti i straffområdet och han klackade tillbaka bollen till Ayari som kom igenom till vänster och avslutade bra. Skottet gick till höger om målvakten, men Marcus Mathisen nickade bort bollen framför mållinjen till en vänsterhörna. Den räddande ängeln stod kvar i målet och det såg ut som om han hetsade mot AIK-klacken vilket ledde till kalabalik bland spelarna, och klacken ändrade återigen melodi.

När vänsterhörnan till slut kunde slås så nickades den bort vilket gav Sebastian Larsson en ny möjlighet och hans inlägg nådde huvudet på Sotirios Papagiannopoulos som i kamp med Tim Björkström kunde nicka in bollen i det högra hörnet. 1–1 efter 75:50. AIK tryckte på rejält efter kvitteringen och jagade ett segermål och det var nära i den 80:e matchminuten då Nicolás Stefanelli fick iväg ett spektakulärt volleyskott som hemmamålvakten reflexräddade till en hörna. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och nådde huvudet på Nicolás Stefanelli i den bortre delen av straffområdet. Nicken räddades på mållinjen av David Mitov Nilsson då han på ett högst okonventionellt sätt skopade bollen precis över ribban till en resultatlös vänsterhörna. Hoppet om de poäng ökade då fjärdedomaren visade upp att det återstod sju minuters stopptid. I den första stopptidsminuten slog Yasin Ayari från högersidan ett inlägg mot John Guidetti centralt och den framrusande forwarden hölls i av Filip Rogic och det borde ha kommit en signal för en straffspark då fasthållningen var tydlig för den assisterande domaren. I den 93:e matchminuten avslutade John Guidetti med en bicycleta över mål då Erik Ring även hade haft ett fint läge. Efter knappt åtta minuters stopptid ljöd signalen för full tid och resultatet innebar att AIK passerades av Kalmar FF och halkade ner på sjätte plats i tabellen. Hösten brukar av tradition vara AIK:s starka tid, men så är inte fallet 2022.