AIK kämpade till sig tre poäng i Uppsala

2024.09.25, kl 21:31
Onsdagen den 25 september reste AIK till grannstaden Uppsala för att ställas mot formstarka IK Sirius på Studenternas. Den första halvleken var relativt chansfattig och det skulle krävas en fin hörnspark signerad Onni Valakari och ett avslut från Benjamin Tiedemann i den andra halvleken för att AIK skulle ta ledningen. Hemmalaget tryckte på för ett kvitteringsmål i matchens slutskede, men en kämparinsats från utespelarna och en rad högklassiga räddningar från Kristoffer Nordfeldt innebar att AIK kunde resa hem med tre poäng.

Annons:

Under onsdagen var det dags för den andra bortamatchen på blott fyra dagar. Ledarna och spelarna hade i lördags kämpat väl och hårt nere i Småland när man besegrade Kalmar FF med 1–0 efter mål av Onni Valakari i början av den andra halvleken. Det är dock snabba puckar även i fotboll och laget fick se till att njuta av segern i bussresan på vägen hem till Stockholm, för sedan var det dags att justera fokuset till dagens match mot IK Sirius. Uppsalaklubben kom, precis som AIK, med god form till matchen då man tagit poäng i sex av de sju senaste matcherna. Det väntade med andra ord en tuff uppgift på Studenternas. Drygt 4 000 svartgula hjältar hade tagit sig till grannstaden för att stötta laget och det var ett högt tryck inne på arenan redan under uppvärmningen.

Mikkjal Thomassen med övrig ledarstab valde att göra två förändringar i startelvan jämfört med den senaste omgången mot Kalmar FF. Man ställde därmed upp med följande spelare: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Thomas Isherwood, Eskil Edh – Lamine Fanne, Anton Salétros, Onni Valakari – Victor Andersson, Ioannis Pittas.

Dagens huvuddomare, Kristoffer Karlsson, genomförde den sedvanliga slantsinglingen med lagens lagkaptener – Kristoffer Nordfeldt i AIK och Henrik Castergren i IK Sirius. Resultatet blev att hemmalaget var det laget som fick ta hand om avsparken i den första halvleken, och kl 19:03 satte Yousef Salech bollen i rullning.

Det var mycket kamp och oordnat spel under matchens inledning då inget av lagen lyckades hålla bollen inom laget under längre perioder. Däremot var det hemmalaget som skulle starta matchen piggast och man vann även mycket närkamper. I den nionde matchminuten blev Sirius även tilldelade en frispark i ett farligt läge strax till vänster utanför Nordfeldts straffområde – i samma sekvens blev Adam Wikman i hemmalaget varnad efter en stämpling på Thychosen i ett tidigare tillfälle. Leo Walta tog hand om frisparken, men Nordfeldt hade placerat sin mur bra och spelarna kunde blockera skottförsöket. Spelet skulle sätta sig något efter detta då Sirius behandlade bollen väl inom laget, däremot utan att skapa några vassa målchanser. När AIK väl fick tag på bollen så slarvades det rejält i passningsspelet i de avgörande lägena, det innebar att de blåklädda spelarna allt som oftast kunde återerövra bollen och börja om sina anfallsförsök.

Hittills var det en avslagen och chansfattig första halvlek och det skulle dröja till matchminut 35 innan den första målchanser skulle komma, och det var Sirius som fick den. Castergren hade hittat en fin yta cirka fem meter utanför straffområdet när han fick bollen, han tog något kliv inåt i banan och tryckte i väg ett hård vobblande skott med riktning mot mål. Nordfeldt stod dock bra placerad och kunde avvärja avslutet. I den 43:e matchminut var det återigen Sirius som kom till ett farlig anfall som avslutades med att Walta fick i väg ett skott från cirka 20 meter. Nordfeldt hann dit men bollen fick en farlig studs som innebar att bollen smet under kroppen på målvakten, men som tur var för AIK:s del så rullade den till slut långsamt över kortlinjen till en resultatlös hörna. En minut senare skulle även Walta få syna det gula kortet efter att han gått för tuff in i en duell med Papagiannopoulos. Efter 46 minuters spel valde domare Karlsson att blåsa av den första halvleken och AIK gick till halvtidsvila med ett likaläge.

Anton Salétros sparkade i gång den andra halvleken efter den kortare vilan. AIK kom med en helt annan inställning och intensitet till den andra akten då man såg till att ligga närmare sina motståndare och pressa de till misstag för att på så sätt kunna erövra bollinnehavet. I den 55:e matchminuten genomförde AIK sitt första byte och supportarna på plats applåderade av den hårt kämpande Victor Andersson, och i stället kom Bersant Celina in på plastmattan.

I matchminut 62 skulle AIK:s fina inledning av den andra halvleken ge utdelning. Onni Valakari måttade in ett inlägg som Benjamin Tiedemann mötte med pannan och sekunden senare fick den stora massan av svartgul-klädda supportrar som befann sig på Studenteras fira. 1–0 till AIK efter att man spelat upp sig rejält jämfört med dem första 45 minuterna.

Bortalaget fortsatte att styra stora delar av spelet efter ledningsmålet, och när man väl tappade bollen så såg man till att vinna tillbaka den. Däremot skulle ett jätteläge dyka upp för Joakim Persson i matchminut 70, men en monsterräddning av Nordfeldt innebar att AIK var i fortsatt ledning. Strax efter Perssons målchans genomförde hemmalaget fyra byten. Ut gick: Leo Walta, Marcus Lindgren, Patrick Nwadike och Melker Heler – in kom i stället Andreas Andersen, Filip Olsson, Andreas Murbeck och Noel Milleskog.

Minuten senare hade AIK en boll i mål efter att nyinbytte Celina styrt bollen in i mål, dessvärre från en offsideposition vilket innebar att målet inte blev godkänt. Spelet böljande en del vid det här tillfället av matchen eftersom bortalaget riktade in sig på att ligga rätt i sina försvarspositioner medan hemmalaget rullade runt bollen med förhoppningen att hitta farliga ytor. AIK var däremot sylvassa i sitt kontringsspel när man väl bollen och man tog sig till halvfarliga målchanser med jämna mellanrum. IK Sirius var inte heller helt ofarliga i sitt anfallsspel och Nordfeldt behövde sträcka ut flertalet gånger för att rädda bollen från att gå in i mål.

I matchminut 85 var det dags för AIK att göra ytterligare två byten. Ut gick debuterande Thomas Isherwood och Onni Valakari, in kom i stället Dino Besirovic och Alexander Milosevic.

Sirius tryckte på för ett kvitteringsmål under matchens slutskede men samtliga AIK-spelare på planen arbetade stenhårt och med hjälp av en storspelande Nordfeldt kunde man till slut, efter 99 minuters spel, få fira att man tagit tre poäng i Uppsala. Nu väntar ett hett derby på söndag när Hammarby IF kommer på besök till Nationalarenan i Solna. Köp dina biljetter via AIKbiljett.se.

Text: Freddy Montan