AIK inledde gruppspelet med tre poäng

2022.02.19, kl 18:15
AIK besegrade Örgryte IS med 2–0 (1–0) inför 4 249 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK svarade för en riktigt bra match och stor matchhjälte blev Nabil Bahoui med sina två mål. I nästa omgång ställs AIK mot Eskilsminne IF.

För nionde gången var det dags för AIK att spela gruppspelet i Svenska cupen, vilket i nuvarande spelform såg dagens ljus 2012/2013. Senast AIK och Örgryte IS stötte på varandra var också i Svenska cupens gruppspel, när lagen möttes på Bravida Arena på Hisingen den 2 mars 2020 och Gnaget vann med 1–0 efter ett självmål av Abdoul Razak. AIK kom denna lördagseftermiddag i Solna till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat ”Joe” Mendes, Mikael Lustig, Per Karlsson, Erick Otieno, Yasin Ayari, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Zachary Elbouzedi, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. Två milstolpar noterades i startelvan då tävlingsmatchen var Joe Mendes första och Per Karlssons 429:e i AIK-tröjan. Termometern visade på 0° då bortalagets lagkapten Daniel Paulson satte bollen i rullning, efter domaren Victor Wolfs signal, men med vindavkylningseffekten kändes det som -5°.

Örgryte IS bröt framåt direkt längs högerkanten och Sargon Abraham tog sig in i straffområdet, men inspelet bröts till matchens första hörna redan efter 14 sekunder inför 4 249 åskådare på Skytteholms IP. AIK såg oerhört pigga ut redan från start och i den tredje matchminuten bröt lagkaptenen Sebastian Larsson bollen på mittplan, satte fart framåt och spelade ut bollen till Erick Otieno på vänsterkanten, men hans inspel i straffområdet blev det ingen ren träff på och chansen rann ut i sanden. Men spelsekvensen lovade mer. Två minuter senare skrek hemmapubliken på en straffspark då Nicolás Stefanelli gick omkull centralt i straffområdet, men domaren tog ett riktigt beslut och friade. I den nionde matchminuten fick Zack Elbouzedi bollen på vänsterkanten, klev in i planen och avlossade ett skott med högerfoten mot den bortre, högra delen av målet. Målvakten Sixten Mohlin såg ut att ha kontroll på situationen, men fick problem med avslutet och räddningen blev okonventionell och bollen seglade upp i luften, men utanför stolpen. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och bollen blev liggande framför mål, men Sixten Mohlin fångade om den framför fötterna på attackerande Nabil Bahoui.

Fem minuter därefter hittade Zack Elbouzedi fram med bollen till Nabil Bahoui i fritt läge, men avslutet räddades av målvakten som därmed revanscherade sig för en felpassning i uppspelsfasen som ledde fram till målchansen. Efter en knapp kvarts spel signalerade domaren för ett drygt minutlångt avbrott då AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldt försvann i röken från ena kortsidan. Halvlekens mest händelsefattiga minuter följde, men i den 21:a matchminuten slog Erick Otieno ett fint inlägg från vänsterkanten mot den bortre delen av straffområdet där Yasin Ayari dök upp och hans språngnick gick metern över ribban. Två minuter senare studsade bollen upp på Erick Otienos utsträckta arm, men domaren valde återigen att fria istället för att fälla. Strax därefter fick Nabil Bahoui syna årets första gula kort efter en duell på mittplanen. I den 29:e matchminuten vann debuterande Joe Mendes bollen högt upp på högerkanten och fångade upp bollen i straffområdet där han avslutade med ett markskott som gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK jagade ett välförtjänt ledningsmål och satte hård press på motståndarna under den avslutande kvarten av halvleken. I den 36:e matchminuten bröt Nabil Bahoui fram centralt och passade över mot Zack Elbouzedi som från sin vänsterposition drog till direkt med högerfoten. Irländaren använde backen Jonathan Azulay som screen och sköt runt honom mot det bortre, högra hörnet, men Sixten Mohlin svarade för en stark räddning och styrde bollen till en hörna.

Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och nådde mittbacken Per Karlsson vid den främre stolpen och hans nick var nära att resultera, men målvakten lyckades på mållinjen stoppa bollen och fick hjälp av försvaret att få bort bollen. I den 38:e matchminuten spelade Nicolás Stefanelli elegant fram Nabil Bahoui till ett fritt läge centralt och AIK-forwarden försökte sätta bollen lågt till höger, men målvakten svarade för ännu en jätteräddning. Det kändes i detta läge av matchen som AIK mot Sixten Mohlin. Strax därefter fick AIK ett trippelläge i offensivt straffområde då Nabil Bahouis skott täcktes innan bollen studsade till Nicolás Stefanelli till vänster och hans första avslut täcktes och returen sköt argentinaren utanför den bortre, högra stolpen. När matchklockan precis passerade 40 spelade minuter bröt Zack Elbouzedi fram längs vänsterkanten och centrerade bollen för Nabil Bahoui som med en nätt volley framför mål placerade in bollen i nät. 1–0 till AIK och ett jättevrål från merparten av publiken efter vad som var ett både efterlängtat och rättvist ledningsmål. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av halvleken.

AIK genomförde ett byte i paus då mittbacken Per Karlsson efter en lättare skadekänning ersattes av Sotirios Papagiannopoulos. Efter knappt fem minuters spel skulle AIK tilldömts en frispark i bra läge efter en hands, men domaren lät situationen passera. Minuten därefter klackade Nicolás Stefanelli fram bollen till Bilal Hussein i straffområdet och situationen som följde var svårbedömd. AIK vädjade återigen om en straffspark efter Marcus Haglind Sangré brytning, men domaren bedömde att han touchat bollen innan han satte sulan i AIK-mittfältaren. I den 54:e matchminuten stack Örgryte upp i ett anfall och bollen hamnade hos Sargon Abraham som från högersidan utanför straffområdet fick iväg ett bra, pressat skott som gick en knapp meter ovanför det bortre, vänstra krysset. Strax därefter vrålade publiken av förtjusning efter att Yasin Ayari inom loppet av några sekunder svarat för två offensiva klacksparkar, där den andra gav Nicolás Stefanelli fritt fram längs högerkanten. Örgryte var inte ofarliga i sina spelvändningar under den andra akten och i den 59:e matchminuten kom Daniel Paulson nästan igen, men Kristoffer Nordfeldt var vaken och svarade för en bra aktion då han fångade in bollen framför fötterna på den anfallande spelaren.

Efter en knapp timmes spel lyfte Nicolás Stefanelli in bollen i Örgrytes straffområde och försvaret fick inte bort bollen. I andraläget snappade Nabil Bahoui upp bollen till vänster i straffområdet efter en svag passning av Hampus Dahlqvist, vände bort Marcus Haglind Sangré och tryckte in bollen i det bortre, högra hörnet. 2–0 till AIK och målskytten firade nedanför AIK-klacken. I samband med målet ersattes Yasin Ayari av Amar Abdirahman Ahmed som under lördagen fyllde 18 år. I den 65:e matchminuten bröt födelsedagsbarnet fram längs högerkanten och spelade in bollen till Bilal Hussein som från ett fint läge sköt ett skott som täcktes av en försvarare. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid bröt Amar Abdirahman Ahmed fram centralt och passade till Nabil Bahoui, men Eric Nohlgren jobbade hem och fick på en fot på bollen som nästan seglade in i mål, men målvakten sträckte ut och fick en hand på bollen och styrde den i ribban. Med en knapp kvart kvar av ordinarie tid var det dags för nästa AIK-byte då Erik Ring ersatte Zack Elbouzedi. I den 83:e matchminuten bröt Joe Mendes fram längs högerkanten och tog sig fram till ett fint skottläge, men målvakten räddade till en resultatlös högerhörna.

I den 91:a matchminuten spelade Sebastian Larsson fram Amar Abdirahman Ahmed till höger i straffområdet och han svarade för en tvåfotsdribbling förbi Marcus Haglind Sangré och ensam med målvakten var han nära att göra ett drömmål på födelsedagen, men bortalagets bäste spelare Sixten Mohlin räddade till en resultatlös högerhörna. På stopptid klev Nicolás Stefanelli av och han ersattes av debuterande Jesper Ceesay. I slutet av matchen fick Erick Otieno syna det gula kortet efter att han fällt en framrusande motståndare på mittplanen. Efter tre och en halv minuts stopptid blåste domaren av matchen och AIK inledde därmed gruppspelet med tre viktiga poäng. Matchen var en av AIK:s bästa premiärmatcher på många år och vi får troligtvis gå tillbaka till gruppspelet i Svenska cupen 2012/2013 för att hitta en spelmässigt lika bra insats i årets första tävlingsmatch. Då blev det dock förlust mot Halmstads BK (1–2) för AIK i en match där det nästan var spel mot ett mål. Lördagens segermatch var frukten av en strålande laginsats, men måste extra plus delas ut av undertecknad så ges de till Nabil Bahoui, Zack Elbouzedi, Erick Otieno, Joe Mendes, Yasin Ayari, Bilal Hussein och Sebastian Larsson. Segern var AIK:s 57:e genom tiderna mot Örgryte IS.