AIK hänger på i toppstriden

2022.07.17, kl 20:39
AIK besegrade tabellsexan Kalmar FF med 1–0 (1–0) inför 24 769 åskådare på Friends Arena efter att högerbacken Mikael Lustig svarat för matchens enda mål i den 40:e matchminuten.

Efter endast en seger på de sex senaste allsvenska matcherna (1V-4O-1F) var det press på AIK då man på söndagseftermiddagen tog emot Kalmar FF hemma på Friends Arena. Förväntningarna var stora och när startelvorna presenterades stod det klart att två milstolpar skulle noteras för hemmalaget då Bilal Hussein skulle spela sin hundrade tävlingsmatch för AIK medan det för John Guidetti äntligen var dags för den första matchen i AIK-tröjan. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak valde att mönstra en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Axel Björnström, John Guidetti och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Josafat Mendes, Amar Abdirahman Ahmed, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Yasin Ayari, Collins Sichenje och Erik Ring. På skadelistan noterades Per Karlsson och Nabil Bahoui.

Det var 20 grader och växlande molnighet då domaren Adam Ladebäck blåste igång det allsvenska mötet och bortalagets lagkapten Oliver Berg satte bollen i rullning. AIK inledde med att anfalla mot den norra läktaren och John Guidetti visade styrka i presspelet då han ett par gånger tryckte bort sin motståndare, till publikens jubel, för att därefter ta hand om bollen. I den sjätte matchminuten slog Erick Otieno från vänsterkanten ett inlägg mot framrusande Zack Elbouzedi, men precis framför AIK-spelaren och den egna målvakten Ricardo Friedrich rensade den isländske backen Davíð Kristján Ólafsson bort bollen. Sex minuter senare var det dags för matchens första avslut då Axel Björnström från vänsterkanten klev in centralt och utanför straffområdet avslutade han, men skottet täcktes till en vänsterhörna som slogs av Sebastian Larsson och boxades bort av den brasilianske målvakten i Kalmar FF. I den 17:e matchminuten hördes några utspridda busvisslingar för första gången då hemmapubliken tyckte att AIK inledde alltför avvaktande och Kalmar FF hade 58–42 i bollinnehav under de inledande 20 minuterna. Knappt tio minuter senare hördes ”attack, attack” lite smått, men innan ramsan tog fäste var det dags för Ivan Turina-ramsan. Kalmar FF såg emellanåt farliga ut då de relativt enkelt spelade bort AIK:s press och fick både yta och numerärt överläge på mittfältet.

Det var stundtals en märklig känsla i arenan under den första halvleken och AIK spelade oerhört avvaktande vilket inte alls fick igång publiken efter matchens första högljudda minuter. I den 35:e matchminuten lyfte Simon Skrabb fram ett inlägg till Isak Jansson vars nick blev ett enkelt byte för Kristoffer Nordfeldt. I den 38:e matchminuten blev det till slut fart på hemmalaget i samband med ett inkast djupt ner på högerkanten som Sebastian Larsson kastade in i straffområdet och i andraläget fick John Guidetti fram bollen till Axel Björnström som något till vänster drog till på volley och avslutet gick strax över ribban. Två minuter senare lyfte Zack Elbouzedi in ett inlägg från högerkanten som blev för långt, men bollen hämtades upp av Erick Otieno innan den passerade sidlinjen. Vänsterbacken slog omgående in ett inlägg som passerade Axel Björnström, Nicolás Stefanelli och John Guidetti där alla tre var nära att toucha bollen, och det kan ha varit en nätt bolltouch av debutanten. Inlägget kom perfekt för Mikael Lustig som mötte direkt med högerfoten och bollen for som en projektil in i den vänstra gaveln, helt otagbart för bortamålvakten och det var 1–0 efter 39:23. Målet kom som en blixt från klar himmel och var AIK:s första skott på mål.

Repliken kom omgående från Kalmar FF då man strax efter avspark anföll. Den 36-årige veteranen Romário Pereira Sipião, med tio säsonger i KFF, lyfte från mittplanen fram bollen till Simon Skrabb som i straffområdet nickade bak den till Isak Jansson som från ca 14 meters avstånd avslutade hårt åt vänster, men Kristoffer Nordfeldt visade varför han är med i det svenska A-landslaget då han med ett pantersprång boxade bort bollen. I den 43:e matchminuten fick Alexander Milošević syna matchens första gula kort då han protesterade mot en frispark som Sebastian Larsson drog på sig på offensiv planhalva. När matchklockan passerade 45 spelade minuter sköt AIK-kaptenen en frispark från långt håll som inte vållade Kalmars målvakt några problem då han fångade in bollen i famnen. Efter en stopptidsminut blåstes halvleken av för pausvila. En märklig halvlek där AIK trots stundtals mycket krampaktigt spel var i ledning.

Inga byten genomfördes inför den andra halvleken som sattes igång av Nicolás Stefanelli. AIK var mer initiativrika i inledningen av den andra akten och i den 47:e matchminuten klev Erick Otieno in från sin vänsterkant och sköt ett hårt skott som täcktes till en högerhörna. Efter två tidigare hörnor av Sebastian Larsson var det nu dags för Axel Björnström att serva och bollen slogs hårt mot den första stolpen där den nådde huvudet på Mikael Lustig vars nick gick mot mål, men parerades av målvakten innan spelet blåstes av i andraläget för en frispark mot John Guidetti. AIK:s nye nummer 11 fick ett skottläge i straffområdet i den 58:e matchminuten då han likt en bläckfisk fångade in bollen, men avslutet gick på täckande Lars Sætra.

Med 25 minuter kvar av ordinarie tid var det dags för John Guidetti att tacka för sig och han lämnade till publikens hyllningar planen och ersattes av Benjamin Mbunga Kimpioka som svarade för sitt första AIK-mål borta mot IF Elfsborg (2–2) i den senaste omgången. Med drygt 20 minuter kvar av ordinarie tid fick Kalmar FF till mer spel på offensiv planhalva och det började kännas som om AIK var på väg att sjunka ner i planen, men hemmalaget tog återigen tag i spelet. Efter 76 spelade minuter var det dags för AIK:s andra byte då Josafat Mendes ersatte Zack Elbouzedi. När spelet sattes igång var det dags för en omdiskuterad situation då Benjamin Mbunga Kimpioka var på väg att springa sig fri central, men drogs ner av den norske mittbacken Lars Sætra. Domaren blåste direkt för frispark istället för att avvakta hemmalagets fördel av boll och när Nicolás Stefanelli elegant frispelade framrusande Axel Björnström på vänsterkanten så var spelet redan avblåst. Det kokade både på planen och på läktarplats då AIK fråntagits ett friläge som kunde ha avgjort matchen. Istället blev det ett gult kort till bortaspelaren och Sebastian Larsson slog frisparken i muren.

Istället för möjliga 2–0 och game over så fanns ännu poängchansen för Henrik Rydströms mannar. I den 82:a matchminuten kom den första av två stora chanser till en lättare hemresa till Småland. Davíð Kristján Ólafsson tog sig fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som nådde inhopparen Papa Diouf som lyckades nicka fram bollen till Isak Jansson vars direktavslut slog i ribban. Kristoffer Nordfeldt fångade in returen framför mållinjen och fick en frispark då han i luften attackerades av Carl Gustafsson och det blev lite irriterat inne i målet då känslor rann över. Fyra minuter senare kom nästa stora chans. Kalmar FF lyfte in en hörna från höger och bollen gick till Papa Diouf i den bortre delen av straffområdet där han tog ner bollen och avslutade. Skottet gick via täckande Sebastian Larsson och mot den bortre, högra stolpen, men AIK-målvakten svarade för en stark räddning vid mållinjen och räddade ledningen för AIK. Inför den sex minuter långa stopptiden gjorde AIK sitt sista spelarbyte då Yasin Ayari ersatte Axel Björnström. Gnaget spelade bra under de avslutande minuterna och gav inte bortalaget någon kvitteringschans.

I den 94:e matchminuten kom Benjamin Mbunga Kimpioka fram i ett fritt läge, något till höger, och inhopparen sprang in i straffområdet och avslutade hårt efter marken mot det bortre, vänstra hörnet. Målvakten Ricardo Friedrich lyckades med högerarmen precis parera skottet och lyckades få bollen utanför sin vänsterstolpe och till en hörna som AIK slog kort för att döda tid. Med sekunder kvar av stopptiden jobbade Sebastian Larsson stenhårt mot två motståndare vid den högra hörnflaggan och vann en hörna som inte hann slås innan signalen för full tid ljöd. En otroligt viktig seger för AIK som nu kliver in i det internationella kvalspelet i Uefa Europa Conference League 2022/2023 med två matcher mot ukrainska FC Vorskla.