AIK föll i derbyt

2021.10.17, kl 21:47
AIK förlorade med 0–1 (0–0) mot Hammarby inför 29 317 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm. AIK hade de bästa chanserna i en chansfattig första halvlek, men efter att hemmalaget tog ledningen i den 58:e matchminuten hade Gnaget svårt att skapa några kvitteringslägen. I och med förlusten föll AIK ned till tredje plats i tabellen.

För 123:e gången genom tiderna ställdes AIK och Hammarby mot varandra och mötesplatsen denna söndagseftermiddag var Tele2 Arena i södra Stockholm. Arenan har varit något av en favoritarena sedan den 2013 stod klar och AIK hade inför dagens Stockholmsderby noterat 15V-4O-5F på sina 24 spelade tävlingsmatcher på Tele2 Arena. AIK anlände med buss till matchen utan avstängde argentinaren Nicolás Stefanelli som saknades med anledning av sitt röda kort mot Djurgården (1–0, Stefanelli) på Friends Arena i Solna för två veckor sedan. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak kom till spel med lagkaptenen Henok Goitom och Nabil Bahoui som forwardsduo. Filip Rogic var tillbaka i startelvan för första gången sedan bortamötet med IK Sirius FK (1–0, Bojan Radulovic) på Studenternas IP i Uppsala den 16 augusti 2021, och han var idag positionerad som vänstermittfältare i en 4-4-2-formation.

Det var soligt över stadsdelen Johanneshov och 8° i luften när lagen tågade in för line-up inför 29 317 åskådare. AIK-tifot visade upp en mäktig svartgul kuliss med legendarerna Sven ”Dala” Dahlkvist och Pascal Simpson som galjonsfigurer. Domaren Andreas Ekberg dömde AIK för 40:e gången och då Gustav Ludwigson efter rättsskiparens visselsignal blåste till start i matchen så var AIK:s målsättning igång att ta den 30:e segern på bortaplan mot Hammarby. Hemmalaget tog initiativet på planen under de inledande minuterna, men på läktaren var det bortaklacken som dominerade. I den sjunde matchminuten jobbade Hammarby fram matchens första hörna vilket fick hemmakurvan att ösa på med ”forza Bajen – in med bollen” och vänsterbacken Mohanad Jeahzes serve från höger nickades undan av Bilal Hussein vid den främre stolpen. Fyra minuter senare var det dags för AIK:s första hörna efter att lagkaptenen Henok Goitom tagit sig fram på högerkanten. Hörnan slogs av Sebastian Larsson efter marken mot förstaytan och Filip Rogic fick skottläge, men ingen ren träff och den danske målvakten David Ousted kunde enkelt fånga in bollen då den kom studsande genom gröten av spelare i målgården.

Det var ett vanligt Stockholmsderby i den betydelsen att det var tufft, irriterat, chansfattigt och en kamp över hel planen. De rena målchanserna lös länge med sin frånvaro, men i den 24:e matchminuten kom i alla fall ett halvläge för AIK efter att Sebastian Larsson från vänsterkanten kastat ett inkast mot målet och i andraläget mötte Zachary Elbouzedi på volley, men avslutet flög högt över målet. Fem minuter senare bröt Henok Goitom fram längs vänsterkanten då han passerade högerbacken Simon Sandberg och satte fart mot mål. När AIK-kaptenen närmade sig straffområdet blåste domaren helt plötsligt av spelet och dömde inkast för Hammarby i vad som kändes som en märklig situation då det inte ens på TV-bildernas repriser gick att konstatera att hela bollen var över linjen.

Efter en halvtimmes spel hade endast tre avslut noterats i matchen och inget av dem var en farlighet, men halvleken skulle avslutas mer offensivt. Efter en vänsterhörna för Hammarby i den 33:e matchminuten hamnade bollen till höger i straffområdet och Akinkunmi Amoo satte fart mot målet och slalomåkte in framför målvakten Kristoffer Nordfeldt där nyligen landslagsuttagne Alexander Milošević bjöd på en magisk brytning och klappades välförtjänt om av lagkamraterna. Mittbacksresen tryckte bort Amoo som två sekunder senare bjöd på ett svanhopp för att få AIK-spelaren utvisad. Sebastian Larsson var inte nöjd alls med tilltaget och gav den döende svanen en ordentlig verbal uppsträckning. Domaren talade spelarna tillrätta, men valde att inte utdela något kort i situationen.

I den 39:e matchminuten kom chansen som AIK hade väntat på. Bilal Hussein slog från mittplanen en underbar boll över hemmalagets backlinje som nådde fritt löpande Nabil Bahoui. AIK-forwarden spelades onside av mittbacken Björn Paulsen, tog sig in i straffområdet på vänstersidan och försökte sig på fräckis med ett stumt, lågt avslut mot den närmaste, vänstra stolproten som var nära att gå in. David Ousted överraskades, men svarade för en stark enhandsräddning och styrde bollen till en vänsterhörna som Alexander Milošević nickade över ribban. Hemmamålvakten höll på att göra bort sig rejält vid den efterföljande insparken då han slog den rakt på Nabil Bahoui i straffområdet. Nabbe spelade tillbaka bollen till Sebastian Larsson som förlängde den vidare till Zack Elbouzedi till höger i straffområdet, men irländarens skott träffade inte målet i vad som var en stor målchans.

AIK fortsatte att skapa lägen under vad som var bortalagets bästa period i matchen. I halvlekens näst sista ordinarie minut lurade Erick Otieno på vänsterkanten upp Vladimir Rodic på läktaren och tog sig in i straffområdet, men avslutet ur dålig vinkel lämnade en del att önska och bollen for högt över ribban. Efter en stopptidsminut blåste domaren Andreas Ekberg av för pausvila.

AIK fortsatte den andra halvleken som man hade avslutat den första och kopplade greppet i inledningen av akt två. Redan i den första minuten skulle bortalaget ha tilldömts en frispark i utmärkt läge en dryg meter utanför det centrala straffområdet, men domaren valde att fria trots att Filip Rogic tunga skott hindrades av Gustav Ludwigsons helt utsträcka vänsterarm. Den solklara förseelsen borde både givit frispark samt renderat ett gult kort då ett pressat, farligt avslut mot mål hindrades på ett otillbörligt sätt, men ingetdera skedde trots stora protester från bortaspelarna.

AIK var det bollförande laget, vann de flesta duellerna på planen och det började kännas som om AIK-maskinen var på väg att varva upp. I den 56:e matchminuten svängde dock matchbilden över till hemmalagets fördel och det var ett byte som ändrade pendelns riktning. Vladimir Rodic byttes ut till förmån för Astrit Selmani och helt plötsligt var det hemmalaget som förde spelet. Lagkaptenen Darijan Bojanic vann strax därefter en duell mot bollförande Henok Goitom på egen planhalva och spelade upp bollen till inhopparen Astrit Selmani som, exakt 69 sekunder efter att spelet satt igång efter bytet, passade vidare till Gustav Ludwigson på vänsterkanten. Hemmaspelaren satte full fart mot straffområdet längs den öppna vänstersidan och jagades av Sebastian Larsson. I straffområdet lyckades han få in bollen framför mål och passningen hittade Akinkunmi Amoo som smög upp bakom ryggen på Sotirios Papagiannopoulos och framför Erick Otieno. Den lille, snabbe forwarden kunde inte undgå att stöta in bollen i AIK-målet och det var något överraskande 1–0 till söders bröder.

Gnaget var nära att kvittera tre minuter senare efter att Sebastian Larsson från högerkanten skickat in bollen framför mål där Henok Goitom mötte med huvudet, men nicken gick cirka två meter utanför den vänstra stolpen och AIK-kaptenen tog sig frustrerat för ansiktet då han kände hur nära han var sitt hundrade tävlingsmål i AIK-tröjan. I den 64:e matchminuten pumpade AIK-klacken i en dryg minut på med ”kom igen, Gnaget” för första gången denna kylslagna eftermiddag, då det nu var tydligt att all extra energi behövdes för de kämpande spelarna på plan. I den 68:e matchminuten var det dags för AIK:s första byte då Erik Ring ersatte Filip Rogic och tog över platsen på vänster mittfält. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid var det nära game over då Gustav Ludwigson fick ett skottläge till vänster i målgården och han avslutade snabbt mot den bortre delen av målet, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en fantastisk parad med sin vänsterfot och han höll därmed kvar AIK i matchen.

Hammarby hade nu sin klart starkaste period i matchen och Astrit Selmani fick även ett mål felaktigt bortdömt för offside (72’) då han från högersidan av straffområdet dunkade in bollen i mål efter att Alexander Milošević varit längst ner i planen. AIK kändes skakade och hade oerhört svårt att bli konstruktiva med bollen. I den 73:e matchminuten lyftes bollen in framför AIK-målet av Simon Sandberg och mittfältaren Aziz Ouattara Mohammed nådde den med pannan, men avslutet seglade strax utanför den högra stolpen. I samma minut gjorde AIK ett dubbelbyte då Bilal Hussein och Henok Goitom lämnade planen och in kom Yasin Ayari samt Bojan Radulovic. Tre minuter senare var Yasin Ayari olycklig mitt på egen planhalva och slog bollen rakt på Astrit Selmani som satte fart mot AIK-målet och via Gustav Ludwigson hamnade bollen till slut hos målskytten Akinkunmi Amoo till höger i straffområdet. Avslutet kom mot den närmaste stolpen, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en stark räddning till en resultatlös högerhörna. Strax därefter fick Sotirios Papagiannopoulos syna det gula kortet efter en protest med armarna mot ett domslut.

Hammarby fortsatte att föra spelet och AIK lyckades inte alls etablera något offensivt spel efter hemmalagets ledningsmål. I den 78:e matchminuten osade det hett igen vid AIK-målet efter att Astrit Selmani från den vänstra delen av straffområdet dragit till med vänsterfoten och bollen seglade två decimeter utanför den bortre, högra stolproten. Det var ett starkt försvarsspel, målvaktsräddningar, tur och ett felaktigt bortdömt mål som gjorde att AIK målmässigt var kvar i matchen ända in i slutsekunderna. Från och med 1–0-målet till ordinarie matchtid slut noterade Hammarby 9–1 i avslut (10–1 om vi räknar med det bortdömda målet) och 6–0 i hörnor. Fyra minuters stopptid annonserades av fjärdedomaren Mohammed Al-Hakim och goda råd var nu mycket dyra för Gnaget. Efter 92 minuters spel slog Yasin Ayari in bollen till Nabil Bahoui i straffområdet och han vinklade omgående ut bollen till Erik Ring till vänster. Inhopparen spelade in till Bojan Radulovic som attackerad av Björn Paulsen sköt utanför och många AIK-supportrar insåg nu att spelet var förlorat.

Med sekunder kvar av stopptiden lyfte Erick Otieno från vänsterkanten in bollen framför mål och Björn Paulsen nickade mot eget mål där David Ousted fick sträcka ut rejält för att med högerhanden hindra bollen från att segla in i målet. Strax därefter gick domarens signal för full tid och de vitklädda spelarna samt hemmapubliken jublade medan AIK-spelarna höll en något lägre profil efter att för första gången under 2021 förlorat ett allsvenskt Stockholmsderby.