AIK fick nöja sig med en poäng i måndagens match på Skytteholms IP

2024.07.01, kl 21:24
Det var chans till revansch under måndagskvällen då AIK ställdes mot Piteå IF för andra gången på fyra dagar. Bortalaget ägde stora delar av matchbilden, men ett väl utfört försvarsspel innebar att Gnaget höll sin andra nolla för året – och spelade in en poäng på kontot.

Måndagen den 1 juli 2024 var det återigen dags för AIK att äntra konstgräsplanen på Skytteholms IP för att spela den andra matchen på blott fyra dagar mot Piteå IF. Laget var med all sannolikhet sugna på revansch då man förra veckan förlorade bortamötet med 5–3. Den fjortonde omgången av årets säsong i OBOS Damallsvenskan hade en något annorlunda avsparkstid då den skedde kl 18:00, trots det hade 554 supportrar tagit sig till Solna för att bevittna AIK spela boll i sommarvärmen.

AIK ställde upp med följande startelva: Vendela Persbeck – Ella Reidy, Jennie Nordin, Sofia Parkner, Annika Svenson – Olivia Lindstedt, Daniella Famili, Villemo Dahlqvist, Moa Sjöström och Nina Jakobsson.

Kl 18:00 blåste dagens huvuddomare Niklas Olsson i pipan och Olivia Holm i bortalaget satte i gång matchen. Matchens inledning bestod främst av att sätta spelet för bägge lag, och efter cirka två minuters spel var det Piteå IF som var först med att kontrollerat kunna rulla bollen inom laget. AIK hade till en början svårt att vinna tillbaka bollen och när man väl gjorde det så ansåg domare Olsson att bollen skulle tilldelas de rödklädda spelarna via frisparkar. I matchminut sex tog sig bortalaget upp i banan och var nära att få in bollen till ett farligt läge i straffområdet, men Sofia Parkner (som gjorde sin första start för året) försvarade exemplarisk och kunde styra ut bollen till en resultatlös hörnspark. Knappt en minut senare var det AIK som tog sig loss i anfallszon, Olivia Lindstedt noterade en löpning från Moa Sjöström och fick i väg en fin boll bakom Piteås försvarslinje – däremot lyckades försvararna i bortalaget avväpna Sjöström som annars kommit fri med målvakten.

Piteå IF kom till dagens match med en imponerande form då man vunnit fyra av sina fem senaste matcher, varav en mot just AIK under torsdagen förra veckan – och det märktes att man hade ett stort självförtroende då man efter drygt tio minuters spel var det laget som kontrollerat bollen bäst och även tagit sig till halvfarliga målchanser. I matchminut tolv snodde gästerna åt sig bollen på mittplan och avancerade snabbt mot Vendela Persbeck i AIK-målet, man fick även i väg ett hårt avslut som hade riktningen mot Vendelas första kryss, men en fin räddning av målvakten innebar att Piteå fick lägga ännu en resultatlös hörna. När klockan tickade över 20 spelade minuter så var det fortsatt gästerna som kontrollerade matchbilden och AIK siktade in sig på att ligga rätt i sina försvarspositioner och sedan sticka i väg på snabba kontringar när man fick läget. I matchminut 22 var det endast några centimeter ifrån att bortalaget skulle ta ledningen efter att man fått i väg ett skott strax utanför straffområdet som sedan styrdes på svartklädd-spelare och till slut träffat Persbecks vänstra stolpe.

AIK var inte helt ofarliga i sina omställningar och i matchminut 24 hamnade bollen hos Villemo Dahlqvist som befann sig knappt fem meter utanför straffområdet, hon skulle sedan få ner bollen fint genom en bra bollhantering – och även lyckas få i väg ett hårt avslut som till synes såg ut att tryckas in i nätmaskorna, men Moa Öhman stod bra placerad och kunde plocka ner skottförsöket.

När matchklockan närmare sig 30 spelade minuter så hade AIK vaknat till och tagit sig in i matchen då man vid flertalet tillfällen slet sig loss på mittfältet och kombinerade sig fint fram till straffområdet. Däremot saknades det precision i den avgörande aktionen och vi hade fortsatt 0–0 på resultattavlan.

Efter en bra period för hemmalaget så återtog Piteå initiativet och man kunde under den första halvlekens sista tio minuter relativt ohotat rulla runt bollen inom laget, däremot hade man fortsatt problem med att skapa några farliga målchanser – detta eftersom de svartklädda spelarna försvarade sig på ett gediget vis. Förutom ett avslutsförsök i ett intressant läge från bortalaget, där rödklädd spelare valde att sparka hål i luften i stället för att träffa bollen, så skulle det inte hända så mycket mer i den första halvleken. Kl 18:45 bestämde sig domare Niklas Olsson att det var läge för pausvila och vi gick därmed till halvtid med ett likaläge.

Efter 15 minuter vila var det dags för den andra akten på Skyttan. AIK ställde upp med samma elva spelare som lämnade planen inför pausvilan, bortalaget Piteå valde dock att genomföra dagens första byte då Maja Green ersatte Wilma Carlsson. Kl 19:00 blåste domare Olsson i gång den andra halvleken och Nina Jakobsson satte bollen i spel.

Den andra halvleken fortsatte där den första slutade, det vill säga med att bortalaget ägde mycket av bollinnehavet och AIK försvarade sig bra och fokuserade på att ta sig till målchanser via kontringsspel. Bortalaget kunde vid flertalet tillfällen spela ut på kanterna för att sedan göra försök att sig runt AIK:s ytterbackar, Ella Reidy och Annika Svensson hade däremot hittills bra kontroll på sina motspelare och vann allt som oftast sina dueller. Trots bra försvarsspel så var hemmalaget så pass nedtrycka att känslan var att ett ledningsmål för Piteå låg i luften när klockan stod på 58 spelade minuter. I matchminut 59 gjorde Jesper Björk sitt första drag med att ändra på matchbilden då man valde att byta ut Villemo Dahlqvist och i stället välkomnades Emma Engström in på planen av supportrarna på plats.

Efter en period där bortalaget kommit till tre-fyra halvfarliga målchanser så såg det även ut som att ledningsmålet skulle komma i matchminut 65 efter att man fått i väg ett avslut från ett avstånd på knappt 20 meter. Skottet fick bra fart och såg länge ut att leta sig in i nätmaskorna, men bollen skulle till slut träffa stenhårt i Persbecks överliggare. AIK hade som sagt en tuff match och det var inte mycket som pekade på att man skulle lämna Skytteholm med fler poäng än en. I matchminut 66 valde bortalaget att genomföra ytterligare byten. Ut gick Olivia Holm och Ásla Johannesen, in kom i stället Emma Viklund och Josefin Johansson. Trots flertalet byten så var det inte mycket som hände i matchen då den till mestadels bestod av tuffa dueller och höjdbollar på mittplan. Efter 72 spelade minuter var det därför dags för ytterligare byten för bägge lagen, där förhoppningen var att man kunde ändra på matchbilden och få in det viktiga ledningsmålet. Bytet för bortalaget lydde: ut gick Saga Swedman och in kom Emma Åström. För hemmalagets del var det Michelle Rojas Flores som fick tacka för dagen, in välkomnades i stället Maja Johansson.

AIK spelade upp sig något efter bytena och det var främst på Moa Sjöströms kant som det skulle hända saker. Hon skulle vid upprepande gånger använda sin fart och ta sig förbi sina försvarare och avancera mot målet – men precis som tidigare i matchen så saknades den sista skärpan i de avgörande lägena. I matchminut 76 genomförde bortalaget sitt sista byte för kvällen. Ut gick Selina Henriksson och in kom Matilda Ekblom. Under en 10 minuters period halvvägs in i den andra halvleken så kopplade AIK på ordentligt då man såg till att gå hårdare in i duellerna och pressa sina motståndare till misstag som innebar att bollen hamnade i svartgul ägo. Däremot märktes det av att spelarna var tröttkörda då man inte hade kraften att hålla i gång det höga press-spelet längre än till matchminut 85 och bortalaget tog därmed över matchbilden återigen.

Under matchens slutskede så tryckte AIK på för ett ledningsmål, och i den 88e matchminuten hamnade bollen i nätmaskorna bakom Öhman i bortamålet. Spelarna hann fira i knappt två sekunder innan man upptäckt att linjedomaren viftat med flaggan och huvuddomare Olsson gestikulerade att Nordin använt otillåtna medel då hon knuffat sin motspelare i ryggen, och målet blev därför bortdömt. Gnaget fortsatte att trycka på för ett ledningsmål och när man väl hade anfall så var lagkapten Jennie Nordin placerad i offensivt straffområdet för att bidra med sin längd och kraft. Dessvärre skulle detta visa sig bli resultatlöst då man inte lyckades få in bollen till den farliga målzonen. Det skulle inte komma några fler lägen och efter 93 minuter och fyra sekunder blåste domare Olsson av matchen och AIK fick nöja sig med en hållen nolla och en poäng in på kontot.

Nästa match är nu på fredag då AIK gör den korta resan till Johanneshov för att spela ett derby mot Hammarby IF på Tele2 Arena. Därefter väntar ett knappt två månader långt uppehåll innan vi får se AIK spela fotboll igen.

Text: Freddy Montan