AIK är kvalificerade för gruppspel i Svenska cupen efter storseger på NP3 Arena

2024.08.21, kl 20:45
AIK tog tag matchbilden från start när man ställdes mot Kubikenborgs IF på NP3 Arena i Sundsvall. Anton Salétros inledde målskyttet redan i den tredje matchminuten och man såg sedan till att stänga matchen tidigt då man gick till halvtidsvila med en 5–0-ledning. Slutresultatet skrevs till 7–1 och AIK är därmed klara för spel i Svenska cupens gruppspel som inleds i februari 2025.

AIK gjorde onsdagen den 21 augusti 2024 resan norrut för att skifta fokus från ett hett derby i 100-åriga Allsvenskan, till ett direkt avgörande möte i den 83-åriga Svenska cupen. Från en derbyseger mot Djugårdens IF inför ett, under stunder, fullsatt Tele2 Arena under söndagen till ett fullsatt NP3 Arena i Sundsvall för ett möte med division 3-laget Kubikenborgs IF. I potten låg en plats i det gruppspel som kommer att spelas i februari 2025. Det var med andra ord mycket som stod på spel även under onsdagskvällen och AIK var tydliga med att man tog detta på allvar då man reste till Drakstaden med en meriterad matchtrupp. Det märkes även tydligt bland lokalbefolkningen att det var en match av hög dignitet då man hade kraftsamlat och fyllt på läktaren med drygt 7 000 åskådare. Man gjorde även det man kunde för att störa AIK-spelarna redan från start då det buades från läktarhåll när derbyhjältarna beträdde plastgräset för att påbörja sin uppvärmning. Även bortasektionen var relativt välfylld då över 300 svartgula supportrar tagit sig till NP3 Arena för att sjunga fram AIK till gruppspel.

Mikkjal Thomassen gjorde sju ändringar jämfört med den senaste matchen och ställde därmed upp med följande elva spelare från start: Ismail Diawara – Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Ahmad Faqa, Axel Björnström – Bersant Celina, Antons Salétros, Lamine Fanne, Rui Modesto – John Guidetti, Omar Faraj. Ett konstaterande var att John Guidetti gjorde sin första match från start för året.

Kl 18:27 reste sig hela arenan upp för att välkomna in spelarna på plan med dagens huvuddomare Erik Mattson i spetsen. Spelarna ställde sedvanligt upp sig på led medan dagens speaker presenterade lagens startuppställningar i realtid. Det hittills högsta jubel för dagen kom i samband med detta när hemmalagets skyttekung, veteranen Linus Hallenius, presenterades i högtalarna.

Kl 18:32 blåste domare Mattson i pipan och Linus Hallenius sparkade i gång tillställningen. Hemmalaget startade matchen piggt när man tog sig fram på högerkanten i ett första anfallsförsök som inte tog sig längre att AIK, som för dagen var klädda i vitt, kunde samla in bollen och samtidigt byta kant. I den tredje minuten tog AIK ledningen. Axel Björnström hittade en fin yta i straffområdet vänstra kant, han hittade i sin tur in till en friställd Anton Salétros som satte dit en bredsida och det rasslade i målet bakom Cristofer Högbom i hemmamålet. Trots en intensiv första minut av “Kuben” så var det ändå AIK som numera ledde matchen. Bortalaget tog också ett grepp om matchen efter ledningsmålet och fyra minuter efter Salétros mål så kom nästa läge. Denna gång var det Bersant Celina som skickade i väg ett fint avslut mot mål som såg ut att tryckas in i det bortre hörnet, däremot träffade bollen i underkanten av Högboms överliggare och sedan några decimeter utanför mållinjen innan hemmalagets försvarare kunde få i väg bollen.

AIK slog inte av på takten då man fortsatte att kontrollera bollinnehavet och ta sig till halvfarliga målchanser. I den elfte matchminuten kombinerade Rui Modesto och Mads Thychosen sig fram på högerkanten, den sistnämnde fick även in en fin boll mot straffområdet som hamnade hos Celina som försökte sig på ett volleyavslut – det blev dock inte bättre än en snedspark till John Guidetti som avslutade med huvudet, en nick som inte störde hemmaförsvaret något nämnvärt då den rullade någon halvmeter utanför Högboms vänstra stolpe.

I matchminut 15 visades en banderoll upp på bortasektionen med budskapet ”Victor Lyberg – Läkare utan gränser”. En hyllning från AIK-supportrarna till AIK Fotbolls idrottsmedicinska koordinator som efter derbyt fått stor uppskattning för sitt agerande vid situationen där Dino Beširović behövde gå av planen på grund av skada.

Minuten efter utökade AIK sin ledning efter en tilltrasslad situation där bollen första träffat ribban och sedan hamnade framför fötterna hos John Guidetti – som trots uppvaktning från två försvarare till slut lyckades få bollen i mål. En pigg och spelmässigt fin inledning från de vitklädda spelarna som nu hade ett rejält grepp om gruppspelsplatsen.

Två minuter efter Guidettis mål var AIK nära att sätta dit sitt tredje mål för dagen, men för andra gången under kvällen stod ribban i vägen för Celinas avslut. Kort därefter var mittfältaren återigen nära att sätta dit bollen i nät, men ett storspel från Högbom innebar att bollen rann ut till en resultatlös hörnspark för AIK.

I matchminut 27 var det återigen dags för hemmalagets målvakt att storspela då han under loppet av några sekunder hann med att rädda ett distansskott från både Anton Salétros och Omar Faraj. AIK gjorde en fin match hittills och man var så pass överlägsna att hemmalaget, förutom ett fåtal kontringsförsök, inte haft bollen under kontroll på Gnagets planhalva i några längre perioder. I stället skulle det rassla till i nätet ännu en gång bakom Högbom i den 31:a matchminuten. Lamine Fanne chippade bollen över försvarslinjen till Celina och Björnström som kom framåtrusande in i straffområdet, hemmalagets försvarare var dock först på den bollen och nickade i väg bollen – som inte kom längre än till Omar Faraj som tagit sig in i straffområdet och någon sekund senare stod det 3–0 till AIK.

Det var tydligt att det inte var någon baksmälla från derbysegern i söndags då AIK fortsatte att styra och ställa fullkomligt på planen. I matchminut 40 fick AIK en frispark i ett intressant läge knappt en meter utanför straffområdets kritade linjer efter att John Guidetti blivit nedgjord. Både Salétros och Thychosen stegade upp vid bollen och det var ingen lågoddsare på förhand att Anton skulle ta hand om avslutet. Skenet kan dock bedra en ibland och det var i stället den danske försvararen som tryckte i väg bollen som letade sig in i mål och vi hade en fyramålsledning efter 41 spelade minuter.

I den 43:e matchminuten skulle dagens näst högsta jubel komma från hemmapubliken då man krigade till sig sin första hörnspark för dagen. Kuben valde att genomföra en kortare hörnvariant och bollen hamnade efter några passningar inom laget hos en gulsvartklädd spelare strax utanför AIK:s straffområde – flera vitklädda spelare var däremot snabbt på plats och kunde bryta bollen och i stället avancera mot Högbom i hemmamålet. En minut senare skulle AIK också utöka sin ledning till 5–0. John Guidetti fick bollen strax utanför straffområdet och vinklade elegant bollen vidare till Björnström som kom med full fart på högerkanten som innebar att han stod själv med målvakten. Inga misstag gjordes från vänsterbacken då han enkelt placerade in bollen i nät med högerfoten. Kuben behövde därmed sätta bollen i spel från mittplanscirkeln för den sjätte gången för dagen – och endast några sekunder senare valde domare Mattson att blåsa av den första halvleken.

Efter en halvtidsvila på 15 minuter så äntrade spelarna planen för den andra halvleken. AIK genomförde två byten under paus då Modesto och Thychosen hade sprungit färdigt för dagen – in kom i stället Eskil Edh och Victor Andersson. Kl 19:32 blåste domare Mattson i pipan och efter att Guidetti tagit hand om avsparken så var den andra halvleken officiellt i gång. Matchen återgick till hur den var under första halvlek då bortalaget tog tag i bollen direkt och höll den rutinerat inom laget. Tre minuter in i den andra akten blev Guidetti nedgjord några meter utanför straffområdet vilket även ledde till att dagens första gula kort delades ut till nyinbytte Arvid Öhman. Hemmalaget spelade upp sig något då man lyckades ta sig framåt i banan och skapa halvfarliga lägen och man skulle även spela till sig sin andra hörnspark för dagen i den matchminut 55. Här skulle även ett reduceringsmål komma för Kuben, och inte helt otippat så var det Linus Hallenius som var sist på bollen när han elegant vinklade in bollen i mål från nära håll. Vi hade därmed 5–1 på resultattavlan med knappt 40 minuter kvar att spela.

AIK replikerade kort därefter. Celina tog sig runt på högerkanten och skickade in ett inlägg som letade sig fram till Guidetti som hade sinnesnärvaron att upptäcka att Eskil Edh kom på överlapp och skarvade med huvudet ut bollen till norrmannen som i sin tur smällde till direkt med högerfoten – och bollen trycktes med kraft in i det bortre hörnet. Detta innebar att AIK ännu en gång var i en ledning av fem mål.

Det dröjde inte många minuter innan nästa mål skulle komma för AIK. Denna gång var det Faraj som efter ett fint anfall kunde skicka bollen i nät – och AIK hade därmed en ledning med 7–1 efter 63 spelade minuter. Två minuter senare skulle Mikkjal Thomassen genomföra ett trippelbyte. Ut gick Salétros, Milosevic och Guidetti – in på planen välkomnandes i stället Benjamin Tiedemann, Taha Ayari och Ioannis Pittas.

I den 68:e matchminuten visade Victor Andersson upp sin fart och flärd då han petade bollen elegant förbi sin försvarare på högerkanten och satte fart mot mål. Detta såg ut att irritera hemmalagets vänsterback då han hann i kapp och rev ner Andersson någon decimeter utanför straffområdet vilket ledde till en resultatlös frispark för AIK. I matchminut 72 hade bortalagets Linus Hallenius sprungit färdigt för dagen och han lämnade planen till stora applåder från hemmalagets supportrar. Någon minut efter bytet meddelade speakern dagens publiksiffra som uppgick till hela 7 410 – vilket även detta applåderades stort av samtliga åskådare på plats.

Trots att matchen närmade sig 80 spelade minuter, samt att AIK hade en ledning med 7–1, så svalnade inte intensiteten bland de vitklädda spelarna på planen då man ofta var snabba på att komma upp i press och vinna tillbaka bollen vid tillfällena som Kuben tog över bollinnehavet. I den 80:e matchminuten nickade Lamine Fanne ihop med en motståndarspelare på mittplan som innebar att han var i behov av behandling och efter knappt två minuter där AIK:s medicinska team såg över Fanne så bedömde man att det inte var värt att chansa och mittfältaren lämnade därmed planen. Detta innebar att AIK fick spela med tio man under resterande del av matchen.

Bollen sattes efter ett kortare uppehåll i spel och i matchminut 85 skulle nästa gula kort komma efter att Taha Ayari varit för högt uppe med benen i en duell. När matchklockan passerade 90 spelade minuter så meddelades det att det återstod minst tre minuter av cupmatchen, och det skulle inte hända mycket mer innan domare Mattson satte pipan i munnen och blåste av cupmötet på NP3 Arena. AIK vann därmed matchen med 7–1 och man är med det resultatet kvalificerade för gruppspel i Svenska cupen 2025.

Om endast fyra dagar är det dags för nästa tävlingsmatch då IF Brommapojkarna kommer på besök till Nationalarenan, Strawberry Arena, för att spela den 20:e omgången av Allsvenskan 2024. Biljetterna till den matchen finns, som alltid, på AIKbiljett.se.

Text: Freddy Montan